Problem z felgami !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie...Mam felgi firmy "AZEV" ET13 8.5 j x 17 h2 opony 225x45....założyłem je do BMW 3... qrcze są za szerokie tzn.wystają.....tylne opony trą mi się troszke o bblache....przód jest ok.co zrobic..??Wiem ze mozna wymienic na inne..ale inny wariant bym wolał.. Z góry dziekuje za odp...

To ze masz BMW 3 to mało informacji ale przypuszczam ze to E36
Sam sobie na pytanie odpowiedziałes...
pzdr

Jeśli masz e36 to et 13 jest stanowczo za niskie, powinno mieścić się w granicach 35-40 wtedy pasują idealnie. W Twoim przypadku pozostaje albo zmiana felg na takie o mnijeszym ET lub poszerzenie błotników. Bo w drugą stronę, czyli jak byś miał schowane koła to można by założyć dystans, a tak to ciężka sprawa. Jeśli to było by nie dużo to można lekko zeszlifować felbe na mocowaniu (oczywiście nie samemu tylko u tokarza) ale mówimy tu o 2mm i podobnie delikatnie z piastą. Więcej nic mi do głowy nie przychodzi

pozwolę sobie tu wtrącić moje ostatnie problemy dotyczace opon i felg, bo mi to leży na żołądku
mam letnie 235x45x17. alufy bmw prześliczne...
założyłem je w zeszłą sobotę i niestety po naszych drogach nie da się na tym jeździć... wozi po wszystkich dziurach, w koleinach jak jasna cholera... przejechałem ok 60 km i nie zahaczając o żadne krawężniki pozdzierałem trochę ranty felg - tak po prostu przy zmianie pasa wyjeżdżając z kolein...
pojeździłbym na nich miesiąc i nadawałaby się do przysłowiowego koszalina...
piękne są ale u nas niestety niepraktyczne. nie wspomne o tym, że przy hamowaniu kierownicą rzucało jak dzikie...
nie było wyjścia, trzeba było kupić inne opony i założyć na mniejsze felgi. do dziś jak o tym myślę to

Cytat:
2006-04-06 15:38:21, furi_dp pisze:
pozwolę sobie tu wtrącić moje ostatnie problemy dotyczace opon i felg, bo mi to leży na żołądku mam letnie 235x45x17. alufy bmw prześliczne... założyłem je w zeszłą sobotę i niestety po naszych drogach nie da się na tym jeździć... wozi po wszystkich dziurach, w koleinach jak jasna cholera... przejechałem ok 60 km i nie zahaczając o żadne krawężniki pozdzierałem trochę ranty felg - tak po prostu przy zmianie pasa wyjeżdżając z kolein... pojeździłbym na nich miesiąc i nadawałaby się do przysłowiowego koszalina... piękne są ale u nas niestety niepraktyczne. nie wspomne o tym, że przy hamowaniu kierownicą rzucało jak dzikie... nie było wyjścia, trzeba było kupić inne opony i założyć na mniejsze felgi. do dziś jak o tym myślę to

to chyba nie dokońca tak z tym jest. jest wiele osób które mają takie koła i jakoś jeżdżą, myslę, że miałes może złe cisnienie w oponach i dlatego porobiło się to co się porobiło.pzdr

no niestety nie - cisnienie miałem "katalogowe"
u nas są chyba najgorsze drogi w całej PL - zwłaszcza na wylotówkach z Warszawy. Ci, którzy mieli okazję się przejechać np aleją Krakowską w kierunku janek wiedzą co mam na myśli...

Wiem coś o tym, ja mam 225 i po dorgach częściej używanych, znaczy rozjeżdżonych nie da się jechać, bo tak rzuca kierownicą i całym samochodem. Myślałem że może jest coś nie tak z kołami, ale jak jedzie się w miare dobrą drogą wszytsko jest ok. I w tym momencie kur***ca mnie bierze, bo niemcy np. nie muszą się nad tym problemem zastanawaić bo oni mają normalne drogi, zresztą wszytscy na zachód od nas mają normalne drogi, tylko k***wa my musimy kombinować jakie opony dobrać zeby dało się jeździć, bo przecież opona 225 jest już za dużym problemem. I my płacimy podatek dorgowy!!!!!!!!!!!

ja te drugie tez mam 225 ale o wiele wyzsze 225x60x15
nie wyglądają tak ślicznie jak tamte, ale przynajmniej sie jedzie ok i nie trzeba omijac kazdej dziury w jezdni mając przed oczami felgi z wydrapanymi rantami...

skoro tak twierdzicie to wiecie lepiej, ja mam mniejsze(205/55/15) koła więc mniej na ten temat wiem. pzdr

no wlasnie jak planje kupic 17" i zalozyc opony 215/45 i kurde mam watpliwosc czy je naprawde kupic, skoro sa takie dziury a nie chcialbym aby walily , nie wiem co robic 16" nie chce bo wole juz te 15 oryginaly. tylko 17 wchodza w gre.

Nie straszcie mnie bo ja jestem maniakiem duuużżżych felg i właśnie ostatnio już prawie kupiłem 18 calowe , ale jednak w głowie zaświtało mni 19 cali , E36 na 18 calowych sprawdzałem a na 19-tkach jeszcze nie ale coż wyzwanie to wyzwanie i to jeszcze nie szukam wąskich tylko takie typowe walce przynajmniej z 9 cali szerokości

[ wiadomość edytowana przez: NIMNUL dnia 2006-04-07 10:24:41 ]

ja swoje 17" chyba sprzedam, chociaż sam jeszcze nie wiem. w sumie jeść w garażu nie wołają
nikgo nie chcę straszyć, po prostu ja nie byłem w stanie na tym jechać. po prostu mi ich strasznie szkoda...
jak ktoś będzie chętny to mogę przesłać zdjęcia felg jak wyglądają po przejechaniu ok 60 km...

Potwierdzam....po zmianie na letniaki autko zaczęło być czułe na koleiny, ale zrzuciłem to na luzy w zawieszeniu. Wczoraj skasowałem wszystkie luzy i ......było gorzej... Autko ściąga w prawą stronę a np. przy wyprzedzaniu (czyli po lewej stronie jezdni) na lewą... Na równych odcinkach drogi sunie idealnie prosto bez trzymania kierownicy. Dodam że letniaczki mam stosunkowo wąskie - 195/65 15, choć zastanawiam się nad zmianą na 205 lub 225.

Dzięki za odp....

Cytat:
2006-04-07 11:00:30, furi_dp pisze:
jak ktoś będzie chętny to mogę przesłać zdjęcia felg jak wyglądają po przejechaniu ok 60 km...

Wstaw tutaj niech kolega Nimnul który chce wstawic 19" zobaczy czym to traci

mój kolega ma 18 i naprawdę jak jechaliśmy A4 to było pięknie ale jak wjechaliśmy do Wrocławia to myślałem że taczką jedziemy. Ja mam 17 i jest nie najgorzeja choć przyznam że na zimówkach 15 komfort jest lepszy. Ale czego się nie robi żeby nasze cuda ładnie wyglądały

Co do szerokości opon, kupiłem felgi 16" z oponami 225 do BMW E36 coupe, i gdy się przejechałm po naszych polskich drogach to musiałem kierownice trzymać dwom rekoma żeby nie wylecieć, rzucało jak h***j przy 90 km/h. Pozdrawia miłośników BMW

jeśli ktoś chce kupić opony 15"195/65 lub 16"225/45 sprzedam bardzo tanio ok.4mm bieżnika mój adres: tommichal@vp.pl

A powiedzcie mi jeszcze czy na felgach powyżej 15" jezdzicie na seryjnej zawiesze czy na obniżonej? Tak w kwesti informacyjnej?!

Ja mam troche zglebowane auto i nie wybrazam sobie na dzien dzisiejszy niższej opony od 50 na 15" feldze (tak dla przykładu)

Cytat:
2006-04-07 14:45:48, mibhell pisze:
Wstaw tutaj niech kolega Nimnul który chce wstawic 19" zobaczy czym to traci

wstawię, ale muszę zrobić zdjęcia - miałem to zrobić w weekend, ale jak jechałem w miejsce gdzie mam te koła to zapomniałem aparatu
przy najbliższej okazji strzelę fotki i wrócę do tematu.