Gaśnie po hamowaniu górskim, czemu??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zjawisko podczas jazdy na LPG!!!
Zauważyłem u siebie bardzo niemiłą przypadłość, przy jeździe a raczej zjeździe na 3,4 lub 5 biegu, w zależności od szybkości i nachylenia drogi i zacznę hamować na biegu po wciśnięciu sprzęgła gaśnie... Czemu? Czasem nawet po samym zjeździe bez hamowania jak wysprzęgle to gaśnie i ciężko go uruchomić ze stacyjki!! Jak w trakcie zjazdu dodam gazu, a przynajmniej nie wysprzęgle to jest OK!!
No i co mu chodzi??

Jak masz ustwaioną tą rułę od wlotu powietrza do obudowy filtra?? Jeśli tak jak powinien być to dlatego - wyjmin, rułe odwróć, żeby brał powietrze z komory silnika. Jak jest już odwócona, to nie mam pojęcia.

P.S. Mówię o instalacji II gen

a jak jest ustawiony parownik w aucie??

Dear Snale, z rurą to sam wiem co i jak, ale z tym parownikiem Puniu to może być ciekawe. Co i jak zdiagnozować bo ja to średnio na tym znam

up bo to strasznie dręczące!!

PUNIU ! ! ! ! Hilfe, co z tym parownikiem????

Masz parownik ustawiony pionowo czy jakoś pod kątem......równolegle do kierunku jazdy czy przypadkiem prostopadle ? Zdarzają się różni "facherzy" od gazu.....

A ten tego parownik to taka sporawa beczułka, z rurami do układu chłodzenia? Jeśłi tak jest ustawiony swoją osią (swego cylindrycznego kształtu) wzdłuż osi pojazdu, czyli jako sama puszka jest w poprzek pojazdu za filtrem powietrza...
Czy to coś wyjaśnia? A może to nie to...

Mnie tak gasł i musiałem podkrecic troche obroty biegu jałowego...

Hmmm, może to i sposób, ale obroty i tak mam niemałe ~950rpm. Biorę pod uwagę taką charakterystykę tego użądzenia, a może się mylę, może nie powinno tak być?
Czekam na dalsze olśnienia
pzdr

a na płaskiej jak hamujesz silnikiem a pozniej wcisniesz sprzeglo to nie gasnie?

Gaśnie, właśnie o to chodzi że gaśnie zawsze w takiej sytuacji. Napisałem o tej górce co by bardziej obrazowo było. W końcu na płaskim to sobie na rozpędzie dojadę do świateł czy coś.

E no Panie to powiedz mi jeszcze ze masz instalke II generacji
Najprawdopodobniej masz ustwione cut-off za nisko i jak wcisniesz sprzeglo to krokowy nie zdazy sie otworzyc i gasnie

E no Panie to powiem Ci że mam instalkę II generacji .
Najprawdopodbniej co to jest cut-off (poza odcięciem) w moim przypadku i CO MAM ZROBIĆ!! Ale z diagnozą to chyba trafiłeś!!

Zaraz zaraz Osią - wzdłuż osi pojazdu - tzn gdyby był kierownicą to byłby tak jak ona ustawiony czy w poprzek do niej?? Bo jeżeli tak jak kierownica - to faktycznie membrana zmienia swój kąt nachylenia w trakcie jazdy z góry i pod góre :]. Ja mam zamontowany w poprzek do kierownicy - podobnie jak wiekszosc instalacji jakie wogole widzialem

no koledzy wyjasnili wszystko w temacie ustawienia parownika
widze ze jednak moze3 to byc problem zlej regulacji - zmien gazownika - jak chcesz to 100km od wawy jest super gosc

No cóż na wszelki wypadek PUNIU braszku, gdzieżznajdę tego fachowca? Zali to Ty? Już obaliliśmy terię gaśniecią w skutek pochylenia membrany (choć jest usytuowana tak jak kierownica!! Bo na płaskim też zgaśnie, ale tak się żadziej jeździ na biegu...
Ciekawe było to cut-off i coś o krokowcu... może coś więcej Kamil_H!! Please

dobra. to teraz mi napisz konkretnie jaki masz komp gazowy.

Tak czy siak, jaki by nie byl to trzeba bedzie podpiac sie pod niego kompem i nalepiej wylaczyc calkowicie to cut-off.
Jak to pomoze to mozna sobie pozniej kombinowac z parametrami cut-offa ale delikatnie. Z reszta ten cut-off to i tak taki fake i wiekszosc ludzi ma to wylaczone.

O co chodzi i jak dzial to cut-off to proponuje lpg forum i tam znajdziesz duzo na ten temat.

[ wiadomość edytowana przez: Kamil_H dnia 2006-04-24 22:39:13 ]

Hmmm no to kiszka, bo nie wiem kompletnie nic poza tym że jest instalka Lovato... nie krzycz od razu. Naprawdę chcę to zrobić, sporo w tym roku po górach bęędę jeździł, a to wkurza i jest niebezpieczne...
pomożecie?

Ja ma BingoM. O kompie Lovato wiem niewiele (a właściwie to nic nie wiem ) Ale na 99% ma on opcję cut-off. Zadaj pytanie na LPG forum - tam napewno Ci ktoś pomoże.
Jeśli masz trochę pojęcia o elektronice to poszukaj na elektroda.pl. Potrzebujesz interfejs do swojego kompa, odpowiedni program i laptopa. I wtedy możesz sobie sam ustawić instalke jak tylko chcesz.
No a jeśli nie masz takich zdolności to niestety ale pozostaje tylko szukać aż ktoś Ci to zrobi. Inaczej sie nie da - trzeba sie do kompa podpiać.