MotoNews.pl

Cos jeczy pod maska

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od soboty cos doslownie jeczy mi pod maska. Zagladalem i odglos dochodzi z okolicy pompy wspomagania (ta strona silnika).
Odglos nasila sie przy dodawaniu gazu.
Poza tym ogolnie wszystko chodzi normalnie - jak zwykle.
Nic nie wplywa na ten odglos. Krecenie kierownica, zalaczenia wszystkich odbiornikow pradu, wrzucenia na luz nic nie zmienia.
Czy stoje czy jade - jest taka samo. Gdy silnik pracuje na niskich obrotach dzwiek jest nizszy, gdy przygazuje robi sie wyzszy. Ladnie schodzi z obrotow a same obroty nie faluja.
Moze macie jakies pomysly.
Nie wiem czy to dobre okreslenie ale pojecie "jeczy" mi tu najbardziej pasuje.
HELP!!!

A mógłbyś fonetycznie opisać to jęczenie ? Bo mi się dziwnie przyjemnie kojarzy

To takie JEEEEEEEEEEEEEEEE, jednostajne tylko ton zalezy od obrotow. Raz jest nizszy a raz wyzszy.

Może to jakieś łożysko, mówisz że po prawe stronie, czyli po stronie kierowcy...hym, trzeba pokombinować.

Krzysiek spodziewal sie raczej czegos z pod Twojej maski w stylu "ahhhh ohhh yeahhh mocniej mocniej"

[ wiadomość edytowana przez: Cwikus dnia 2006-04-26 09:11:52 ]

dokładnie tak mi się skojarzyło głodnemu jak to mówią chleb na mysli, a to wszystko przez to ocieplenie i skape stroje na ulicach

Cytat:
mówisz że po prawe stronie

- przeciwnie.

Napisalem ze po stronie pompy wspomagania.

A jaki masz poziom oleju w zbiorniczku wspomagania ?
Może coś wycieka i przez to pompa narzeka !

Cytat:
A jaki masz poziom oleju w zbiorniczku wspomagania ?
Może coś wycieka i przez to pompa narzeka !

Wszystko jest tam OK. Moze poprostu czas ten plyn wymienic. OBY tylko to.
Dzis sie okaze.

Zdjalem pasek i jeczenie ustalo. Pokrecilem kolami pasowymi i gdy krece kolem od pompy w jedna o druga to slysze takie lekkie metaliczne pykniecia. Jakby w srodku sie cos obijalo o siebie. Poza tym jest minimalny luz na tym kole pasowym.
Alternator jest OK - zadnych luzow - robiony rok temu
Napinacz tez OK - wymieniany kilka miesiecy temu na nowy.
Teraz moje pytanie - czy lozyska w pompie wspomagania mozna wymienic czy trzeba od razu cala pompe kupic.

Cytat:
2006-04-26 14:07:30, Hornblower pisze:
Zdjalem pasek i jeczenie ustalo. Pokrecilem kolami pasowymi i gdy krece kolem od pompy w jedna o druga to slysze takie lekkie metaliczne pykniecia. Jakby w srodku sie cos obijalo o siebie. Poza tym jest minimalny luz na tym kole pasowym. Alternator jest OK - zadnych luzow - robiony rok temu Napinacz tez OK - wymieniany kilka miesiecy temu na nowy. Teraz moje pytanie - czy lozyska w pompie wspomagania mozna wymienic czy trzeba od razu cala pompe kupic.

Fabryka nie przewidywala wymiany łożyska, ale w praktyce można je wymienić. Ktoś na forum to robil.

Wczoraj razem z kolega klubowiczem Adamo8 osluchalismy autko stetoskopem (tak to sie chyba nazywa) i padlo na lozysko alternatora. Oby to bylo tylko to. Autko juz stoi w warsztacie. Zobaczymy po 14.00 czy cos to dalo.
Adamo8 - dzieki Ci - zawsze mozna na Tobie polegac.

Diagnoza okazala sie trafna. Lozyska wymienione. Autko chodzi miodzio.
Teraz mam pytanie do posiadaczy 1.8.
Czy Wasz napinacz paska (tego wlasnie od alternatora) tez tak skacze jak sinik pracuje?
Wydaje mi sie to dosc dziwne. Z 2 miesiace temu zostal wymieniony na nowy bo stary sie rozsypal.

Skacze, drga, cos w tym rodzaju. U mnie tak jest.

Cytat:
Skacze, drga, cos w tym rodzaju. U mnie tak jest.

Myslisz ze to moze miec jakis wplyw na rozpieprzanie sie lozysk?

a mi zaczela jeczec klimatyzacja. poprzegladalem troche szukarką ale same posty o zakladaniu, 2 stefowosci, nieszczelnosci itp.

wlaczam klime i cos popiskuje delikatnie. komus moze cos piskalo ?

Cytat:
2006-04-27 14:37:09, Hornblower pisze:
Myslisz ze to moze miec jakis wplyw na rozpieprzanie sie lozysk?

Ja się zacznę martwić jak ktoś napisze że mu nie drga (bez skojarzeń )

Cytat:
Ja się zacznę martwić jak ktoś napisze że mu nie drga

o ile w ogole ktos wiecej napisze.

Cytat:
wlaczam klime i cos popiskuje delikatnie. komus moze cos piskalo ?

Moze sprzeglo? Gdzies o tym bylo na 100%.