1,3 75hp F127 + skrzynia skoda 120

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś z was próbował zgrać skrzynie biegów od skody 120 z silnikiem od fiata 127 1,3 75hp? piszcie wszystko co wiecie na ten temat...
Z góry dziękuje!

[ wiadomość edytowana przez: Lunatic dnia 2003-04-14 17:59:58 ]

to mogłoby być dobre rozwiazanie, może by skrzynia wytrzymywał i półosie !!! na pewno ktos z was ma albo miał taka skrzynie a silnki od fiata to na pewno. a jak sie sprawa ma silnikiem od zastawy 1.1 i skrzynia ze skody?jak z biegami ?4 do przodu i 1 do tyłu czy odwrotnie??

to by byl dobry pomysl...
kiedys ktos rzucil nawet pomysl zeby caly silnik od skody wrzucic...
ale to przestarzale jednostki... tyle ze w 1000mb i pozniejszych 100
byly chlodnice z tylu!
black_panther skoro w skodzie silnik z tylu to chyba z biegami nie bylo by problemu no i o ile dobrze pamietam to jedynka zsynchronizowana

Ja sie zastanaiwm czy nie lepiej zainwestowac w skrzynie od Audi 80 - napewno 5-biegowa i o wiele mocniejsza. 4 biegi mozesz miec juz w skrzynce z cc700 ua i przerobek mniej.

zobaczymy jak u kolegi stratosa to wszystko działa...

"Ja sie zastanaiwm czy nie lepiej zainwestowac w skrzynie od Audi 80 - napewno 5-biegowa i o wiele mocniejsza. 4 biegi mozesz miec juz w skrzynce z cc700 ua i przerobek mniej."
moze i tak ale czy uklad ze skody(skrzynia polosie itp)nie byl by latwiejszy do zadaptowania?
gdyby sie zdecydowc na silnik ze skody to moglo by sie okazac ze jest z tym malo roboty... ale to tylko takie gdybanie bo tzreba by to dokladnie pomierzyc i sprawdzic czy spasuje w malcu.
tyle ze te skodowskie silniki sa raczej kiepskie...

żuraw ja wiem że ten temat już sie kilka arzy przewinął, al ejak jest z tymi skrzyniami z cc?? co jest z biegami? i jak półosie. a w skrzyni z audi jak sa półosie i dalej wachacze tzra przerabiać??

podobno gdzieś pod krakowem (wieliczka bodajże) jakiś koleś wkłada skrzynie od skody, jak tylko spotkam człowieka, który mi to powiedział, to zapytam o szczegóły

Cytat:
2003-04-15 22:45:42, black_panther pisze:
żuraw ja wiem że ten temat już sie kilka arzy przewinął, al ejak jest z tymi skrzyniami z cc?? co jest z biegami? i jak półosie. a w skrzyni z audi jak sa półosie i dalej wachacze tzra przerabiać??

Jesli chodzi o skrzynie od cc to trzeba przelozyc dyfer na druga strione co jest mozliwe, bo juz tego dokonalem (trzeba przyszlifoeac mocowanie sruby oraz uzebbrowanie skrzynki) oraz pomyslec cos nad napedem predkosciomierza, bo tenpedzony jest z dyfra a nie z ryjka jak w malarze. A jesli chodzi o polosie to trzeba dorobic kamienie na wymiar i je utwarzcic. To wszystko. No chyba ze robisdz homokineze jak Forti to wtedy polsie do skrocenia.

Cytat:
2003-04-15 23:10:22, widynek pisze:
podobno gdzieś pod krakowem (wieliczka bodajże) jakiś koleś wkłada skrzynie od skody, jak tylko spotkam człowieka, który mi to powiedział, to zapytam o szczegóły

jak tylko coś będziesz wiedział to pisz odrazu bo bardzo mnie ten temat interesi...
Dzięki!

Cytat:
A jesli chodzi o polosie to trzeba dorobic kamienie na wymiar i je utwarzcic. To wszystko. No chyba ze robisdz homokineze jak Forti to wtedy polsie do skrocenia.

rozwin to a szczegulnie homokine??

Cytat:
2003-04-16 23:09:38, black_panther pisze:
Cytat:
A jesli chodzi o polosie to trzeba dorobic kamienie na wymiar i je utwarzcic. To wszystko. No chyba ze robisdz homokineze jak Forti to wtedy polsie do skrocenia.

rozwin to a szczegulnie homokine??

musisz troszke poszukać bo odnośnie półosi homokinetycznych był cały oddzielny post, łącznie z fotkami...

jest artykul na stronie autorstwa fortiego w dziale tuning amatorski