MotoNews.pl
7 Chcem kupić pierwsze CB - pomocy!!! (130507/171) - PT

Chcem kupić pierwsze CB - pomocy!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcem kupić pierwsze CB!
Mam samochód osobowy i nie chcem żeby było duże i antena magnetyczna (jak najkrótsza)!
Pomocy, co mi radzicie, co będzie dobre i miało jak największy zasięg!

Cytat:
2006-01-09 01:20:15, Smogi pisze:
Chcem kupić pierwsze CB! Mam samochód osobowy i nie chcem żeby było duże i antena magnetyczna (jak najkrótsza)! Pomocy, co mi radzicie, co będzie dobre i miało jak największy zasięg!

radio:
Uniden 510XL Pro (ok. 260pln na Allegro-najtaniej)
Uniden 520XL Pro (ok. 330pln)
Pozostałe tanie radia, to "szumofony"
Anteny:
Hustler C100 (ok. 96pln)
Wilson Little Wil (ok. 150pln)
obie anteny ok. 100cm wysokości - bardzo dobrze zbierają - Wilson drogi, ale najlepszy z małych magnesówek
anteny krótsze, to LIPA !!!!!
To, co proponuję, to zestawy proste w obsłudze, tanie, ale jednocześnie niezawodne - polecam !!!
Koszt całości wyniesie cię ok. 400pln - z montażem i strojeniem (a przynajmniej sprawdzeniem SWR)
73 !!!

jak przejrzysz dokładnie forum to zobaczysz co ludzie polecają ,a co nie!

Elo
Ja mam od kilku dni zestawik unidena 520 z anteną wilson na magnesie i jestem zadowolny
w mieście śmiga jakieś 5km
a poza miastem jakieś 10 km - byłem dobrze rozumiany i dobrze slyszalny
może nie są to max osiągi CB ale na tak krótką antenę to chyba całkiem dobrze
no i na pewno na początek wystarczy
pozdro....

Witam też kiedys miałem taki problem i to calkiem niedawno gdyż jestem jeszcze swieży ale wiele sie nauczyłem i jesli chodzi o antenke też podchodziłem tak aby jak najkrotsza wiele mi nie potrzeba a teraz po 2 miesiącach użytkowania posiadam baciora na 1,5 m ML-145 uśmiech od ucha do ucha i nikt już nie namówiłby mnie na porzednią. Pozdrawiam wszystkich użtkowników.

Witam
Ja od kilku dni jestem posiadaczem swojego pierwszego zastawu składającego sie z radia CB TTI TCB 770 (ok 350zł) i andteny Modland ML 145 (160 cm 150zł) Cóż mogę powiedzieć sprzęt ten śmiga całkiem nieźle ok 5km w mieście. Radyjko jest nowe na rynku ale zbiera wszędzie dobre opinie. A co do antenki chyba czym dłuższa tym lepsza. Wybór należy do ciebie.
Pozdrawiam

Cytat:
2006-01-15 22:35:55, bagggio pisze:
Witam Ja od kilku dni jestem posiadaczem swojego pierwszego zastawu składającego sie z radia CB TTI TCB 770 (ok 350zł) i andteny Modland ML 145 (160 cm 150zł) Cóż mogę powiedzieć sprzęt ten śmiga całkiem nieźle ok 5km w mieście. Radyjko jest nowe na rynku ale zbiera wszędzie dobre opinie. A co do antenki chyba czym dłuższa tym lepsza. Wybór należy do ciebie. Pozdrawiam

Kolego, nie kupuj Alana 100, Midlanda 1001, Onwy etc... to nie ma sensu. Jeśli nie masz zbyt dużo pieniędzy to podawane wyżej Unideny, na ścisły poczatek mogą być, jednakże po pewnym czasie dojdziesz do wniosku, iż potrzeba Ci czegoś więcej , zobaczysz... Może lepiej od razu poczekać trochę i kupić np. Presidenta Walkera lub przynajmniej Inteka 490. Zależy od Ciebie... Co do antenki, porządna magnesowa kosztuje dużo (200-300zł), a i tak nie działa tak, jak mocowana na stałe (kwestia "zmasowania" anteny). Proponuję montaż antenki od 100-150cm na uchwycie krawędziowym tzw. "dzwonku". Nie trzeba wiercić dziur w karoserii, a efekt dobry. Oczywiście marzeniem jest dwumetrowy pręt, ale taka antena jest droga i mało wygodna. Tak, że wskazana wcześniej długość wystarczy. Ponad to proponuję kable do zasilania radia poprowadzić do kabiny bezpośrednio z akumulatora, wyeliminuje to w pewnym zakresie zakłócenia od różnych urządzeń elektrycznych. Ustaw SWR`a w antenie, no i dalekich łączności .
Ja jestem obecnie posiadaczem Maycoma EM 27. Bardzo znośne radijko. Wczesniej miałem różne marki... Ostatnie jest ok.
zawitaj także na forum na stronie Radio Serwisu :
www.radio.org.pl tam też dowiesz się różnych ciekawych rzeczy
Pozdrawiam.
prawnik18

Witam , ja własnie dziś chce nabyc Unidena 520Xl , miałem w planach do wyboru Alana 48+ ale zostałem odwiedziony od tego pomysłu , mam nadzieje ze błędu nie popełnie i dobrym radyjkiem bedzie ten Uniden i troche posmigam z nim , antene narazie chce magnesówkę Midland 18-244 , mam nadzieję ze taki zestawik współgra ze sobą

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2006-01-18 09:02:40 ]

Cytat:
2006-01-18 09:00:39, sterciu pisze:
Witam , ja własnie dziś chce nabyc Unidena 520Xl , miałem w planach do wyboru Alana 48+ ale zostałem odwiedziony od tego pomysłu , mam nadzieje ze błędu nie popełnie i dobrym radyjkiem bedzie ten Uniden i troche posmigam z nim , antene narazie chce magnesówkę Midland 18-244 , mam nadzieję ze taki zestawik współgra ze sobą [ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2006-01-18 09:02:40 ]

Radjo jak najbardziej ,ale antena poraszka ,lepiej szukaj innej

Nie potrzebuję zaj**** sprzętu ponieważ w trasie dużo nie jezdze! Srednio kilka razy w miesiacu, ale ostatnio 13 w piątek dostałem 2 x 400 zł i 16 punktów, więc oplaca mi sie zainestowac!
Magnesówkę chcem bo ją łatwo demontowac, bo po co mi po miescie CB i to samo tyczy sie prądu z zapalniczki!
Pozdrawiam i wielkie dzieki za odpowiedzi.
Czekam na kolejne rady!

Cytat:
2006-01-18 19:48:09, Smogi pisze:
Nie potrzebuję zaj**** sprzętu ponieważ w trasie dużo nie jezdze! Srednio kilka razy w miesiacu, ale ostatnio 13 w piątek dostałem 2 x 400 zł i 16 punktów, więc oplaca mi sie zainestowac! Magnesówkę chcem bo ją łatwo demontowac, bo po co mi po miescie CB i to samo tyczy sie prądu z zapalniczki! Pozdrawiam i wielkie dzieki za odpowiedzi. Czekam na kolejne rady!

W Kielcach na ul. Tarnowskiej (nr. nie pamiętam,ale jak bedziesz leciał od centrum na Tarnów,bedziesz miał po lewej stronie),na przeciwko stacji benz. Shela lub BP ( też stacji nie kojaze ,ale jest tylko jedna ). Tam jest serwis CB mają różne radja i antenki ,cos Ci doradzą i ustawią.

Cytat:
bo po co mi po miescie CB

np. po to zeby omijac ewentualne korki

Cytat:
bo po co mi po miescie CB

np. na videoradary...

powiem tak radio radiem sedio to antena 1 długi promiennik (bat) 2przykrencana(dobre połączenie z masą) 3 najlepiej sirodek dachu.a radio to zwruć uwagę na czułość i selektywność moc jest ta sama lecz na początek weż sobie radio tańsze tylko dokup mikrofon ze wzmocnieniem modulacji .bajo

Ja osobiscie stawiam na prezydenta.

A ja się dołącze... MAm zamiar kupić pierwsze cb - antena stała 160cm i jak najtansze radyjko... Czytalem gdzies jednak o modulacjach am/fm... Pisało tam ze w europie zachodniej powoli przechodzi sie na modulacje fm i kiedy to wejdzie bedzie zakaz uzywania radyjek z modulacją am... I tu pytnako czy tak będzie? Jeśli nie prędko to może sie skusze na unidena...

Na zachodzie nie przechodzi się na modulację FM. W całej europie używa się praktycznie tylko modulacji FM.
Jedynie Polska nalezy do wyjątków gdzie powszechna jest modulacja AM.
Zakaz używania AM? Chyba kolejna bajka o CB

Mam wiec pytanko co kupic unidena pro510xl czy midlanda 1001z. Cena podobna tylko midland ma rf-gain'a co sie w miescie przydaje a w takowych duzo jezdze...

Ja już miałem Alana z najniższej półki cenowej, więcej bałbym się zaryzykować, bo bardzo się zawiodłem. Wprawdzie nie był to Alan 1001z, ale nie mam juz zaufania do tych produktów. Teraz mam Unidena 510, wcześniej miałem 520 i mogę powiedzieć, że są o niebo lepsze od Alanów serii 100/199.