Trudności z włączeniem wstecznego w samarze.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam trudności szczególnie na rozgrzanym silniku z włączeniem wstecznego. Samara 1500 94r. Niemal zawsze towarzyszy temu zgrzyt. Olej quaker state mineralny taki jak w silniku 15w40. Od czasu do czasu jak wrzucam dwójkę i puszczam sprzęgło, to trochę podszarpuje. Z resztą biegów ok. Jak zimno i nierozgrzany, to jest o niebo lepiej. Sprzęgło podobno nawet za bardzo podciągnięte, ale ktoś mi powiedział, że jak popuszczę to będzie tylko gorzej. Co to może być?

mialem podobnie jak wymienilem sprzeglo to regulacja linka wystarczyla

Cytat:
2006-04-29 17:50:31, klema_young pisze:
Witam. Mam trudności szczególnie na rozgrzanym silniku z włączeniem wstecznego. Samara 1500 94r. Niemal zawsze towarzyszy temu zgrzyt. Olej quaker state mineralny taki jak w silniku 15w40. Od czasu do czasu jak wrzucam dwójkę i puszczam sprzęgło, to trochę podszarpuje. Z resztą biegów ok. Jak zimno i nierozgrzany, to jest o niebo lepiej. Sprzęgło podobno nawet za bardzo podciągnięte, ale ktoś mi powiedział, że jak popuszczę to będzie tylko gorzej. Co to może być?

wina linki sprzęgła to nie będzie ponieważ gdyby linka była za mało podciągnięta to na każdy bieg żle by wchodził.To będzie coś ze skrzynią biegów może synchronizatory trudno powiedzieć...

W przypadku dwójki stawiam na synchronizator. Masz samarę z 94. Te nowsze roczniki /powiedzmy od 92r/ podobno często miały problem z dwójką. Sprzęgło/linka może tylko troszkę pomóc. Sprawdź jak to wyglada z I na II i III na II przy powiedzmy 20 km/h a jak przy 50. Co do wstecznego niewypowiadam się. Czy przy wstecznym jest synchronizator ?
Ktoś kiedyś sugerował i to chyba skutecznie zuzyte poduszki gumowe.

wsumie wsteczny nie ma synchronizatora