Nubira 2 1.6 gaśnie na gazie bez powodu POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Auto sie uruchamia na benzynie, po przełączeniu na gaz po jakimś czasie jazdy nagle gaśnie ( jak przełącze z powrotem na benzyne to jest ok).Dodam że jak już zgaśnie na LPG i troche pochodzi na benzynie lub postoi to jest wszystko ok.Nie wiem co mam sprawdzać i co to może być, dodam że nie jest to sekwencyjna instalacja.

Sprawdź czy parownik nie zamarza, to chyba najczęstsza przyczyna takiego zachowania.

Właśnie chyba nie zamarza, wczoraj jak sie to stało to odrazu dotknąłem parownika i przewodów i wszystko było ciepłe.Najgorszee jest to że to nie zawsze sie dzieje i nie jest zależne od wysokości obrotów silnika (gaśnie czasem na wysokich).Sprawdzałem poziom płynu w układzie chłodzenia i jest ok.Jeszcze dla pewności powiedzcie mi jak sprawdzić ten parownik czy nie zamarza bo może poprostu żle to zrobiłem i co zrobić aby on nie zamarzał.

Sprawdziłeś dobrze, po prostu od razu podnosisz maskę i dotykasz ostrożnie obudowy parownika, jak jest gorąca (tak jak cały układ chłodzenia) to w porządku, jak tylko lekko ciepła albo całkiem zimna lub oszroniona to świadczy o tym, że wewnątrz jest jeszcze zimniej. Może być tak, że zapowietrza Ci się układ chłodzenia i kiedy powietrze dojdzie do parownika, ten na chwilę zamarza i silnik jest wtedy zalewany gazem. Po krótkim "odpoczynku" parownik się ogrzewa i już jest dobrze. Zapowietrzanie może być spowodowane nieszczelnością układu lub np. uszkodzeniem uszczelki pod głowicą na styku cylinder/kanał chłodzenia. Uszkodzenie może być na tyle małe, że płynu do cylindra nie zasysa, ale sprężone powietrze czasem przedostaje się w drugą stronę i zapowietrza układ.
Inną przyczyną dławienia się silnika może być zasyfiony filtr gazu, który się przytyka i nie puszcza wystarczającej ilości gazu. Dobrze by było, gdybyś pojeździł "lapkiem" na kolanach i sprawdził czy w momencie dławienia mieszanka jest za bogata czy za uboga. Jak za bogata to raczej parownik, jak za uboga to może być filtr, elektrozawór, przewody doprowadzające gaz itp.
A tak na marginesie to ile toto ma przelatane (może parownik ma już dość) i jaka instalacja.