Wyjący alarm

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam może dziwny problem ale zawsze problem. Od jakiegoś czasu ni z tego ni z owego samoczynnie załancza mi się alarm. Jest to na tyle uciążliwe że dzieje się to przeważnie nocą, a samochód stoi często pod blokiem i boję się że przez to to najbardziej ucierpią sąsiedzi ( już nawet śpię z kluczykami pod poduszką). Jaka może byc tego przyczyna.?

Najczęsciej przyczyną są uszkodzone czujniki. Przydało by się sprawdzić bo duzo alarmów ma funkcję zapamiętywania co wywoało alarmowanie i od tego trzeba by zaczać. Najcześciej spotykla się rozregulowane czujniki dodatkowe albo ich uszkodzenie. Innym powodem możebyć słaby akumulator, albo uszkodzona centrala alarmu. Musisz dostać się do centralki i odłączyć dodatkowe czujniki (najczęsciej jest to mała wtyczka wpięta w centralkę) albo jeżeli jest taka opcja odłączania pilotem, to w taki sposób je odłączyć i pozostawić auto na noc patrząc czy nie załącza się alarm. jeżeli będzie wyło, to sprawdzić włączniki przy drzwiach.

ja mam to samo-wynika mi że to czujnik spadku napiecia i nie wiem co tak naprawde to znaczy-na mój rozum to przy padającym akumulatorze,ale auto odpala bez problemu...

Na początek:
1. sprawdź i posmaruj elektrosolem wszystkie styki i włączniki krańcowe - śniedź/korozja zwiększa opór i powoduje głupawkę centralki.
2. Sprawdź akumulator i to czy nie pozostaje włączony jakiś odbiornik prądu - czujnik spadku napięcia nie pokazuje słabego akumulatora a tylko jego spadek np. włączenie lampki ośw. wnętrza.
3. Jeśli masz czujki pojemnościowe zobacz czy któraś szyba nie jest uchylona, ew. zamykaj wlot powietrza.
Czasem przejeżdżający samochód potrafi uruchomić alarm przez czujkę pojemnościową lub wstrząsową.

wszyscy macie racje, ale ja np mialem podobny problem i okazalo sie ze mam na tyle kulawy alarm, ze jak jedzie czy policja czy karetka i rozmawiaja przez radio to jakos zaklocaja fale i alarm mi zaczynal wyc

Cytat:
2006-05-08 22:00:02, marczello pisze:
wszyscy macie racje, ale ja np mialem podobny problem i okazalo sie ze mam na tyle kulawy alarm, ze jak jedzie czy policja czy karetka i rozmawiaja przez radio to jakos zaklocaja fale i alarm mi zaczynal wyc

Taki problem jest niemal zawsze spowodowany zbyt czułym ustawieniem czujnika ultradźwiękowego, w takim przypadku alarm bedzie włączał sie gdy zaparkujesz auto w pobliżu np linii wysokiego napięcia.