MotoNews.pl

Problem z przekaznikiem swiec zarowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chyba mam problem bo przekaznik swiec zarowych zalacza mi sie tylko na niecala sekunde i zaraz wylacza. Do tego przestala mi sie swiecic lampka od filtra nie wiem co jest mam nadzieje ze to tylko jakis bezpiecznik ale troche mnie to martwi bo do nawiewu przy okazji dostake mi sie jakis dziwny zapach jakby palonej izolacji.Samochod zapala bez problemu ale nie wiem jak bedzie rano.

Moze ktos juz sie z tym spotkal. Tu wielka prosba do Miska.
Pozdrawiam

Sprawdź bezpiecznik 15A "engine" i 7,5A "gauge".
Lampka od swiec sie swieci?

Pod wtryskiwaczami od przodu silnka po jego lewej stronie w głowice wkręcony jest czujnik temperatury. Odłącz od niego kabel i sprawdz czy czas sie nie zmienia.
Cholera zeby nie bylo ze "komp" poszedł

A skąd ten smród??

Sprawdziłbym alternator. Od niego zależy działanie przekaźnika. Jak jest coś nie w porządku to nie grzeje świeć. Pozdro.

To sie dzis mocno zdziwilem.Wychodze z pracy a tam Toyka ani mru-mru.Wiec po kable na stacje, samochod od szefa i ogien.(akumulator smierc kliniczna).Wiec stoje w drodze powrotnej pod sklepem na zapalonym silniku i otwieram maske a tam sie ladnie iskrzy kolo akumulatora.przesunal sie akus i przetarl sie jeden z kabli.Wiec smrod juz mam z glowy.(kupilem prostownik bede prostowal)nadal lampka od filtra mi sie nie pali a swiece wlaczaja sie i wylaczaja odrazu.Obejrzalem bezpieczniki,wszystkie przekazniki i wyglada na ok.jutro pracuje tylko 6 godzin wiec postaram sie spojrzec dokladniej.Wydaje mi sie ze piltr paliwa ma jakis podgrzewacz i on jest odpowiedzialny za ta lampke, moze to to??

Naladowalem aku i dzis rano bylo w porzadku,z wyjatkiem grzania swiec.Zamowilem juz nowy filtr paliwa, bedzie na poniedzialek.Jak zaloze zobaczymy co dalej.
Pozdrawiam.

Chyba znalazlem przyczyne.Oczywiscie moj "stary-nowy" akus polegl w ciezkiej walce i dzis musialem kupic nowy!!!!!!!nawet ladowanie mu nie pomoglo bo rano nawet kontrolki sie nie raczyly pojawic.
Przy okazji odlaczylem jakis przewod sterujacy od alternatora i jak reka odjal tyle ze podczas jazdy pali mi sie kontrolka filtra i ladowania(przy czym alternator laduje bo wlaczylem wszystkie odbiorniki i odlaczylem aku na chwile i wszystko dzialalo)

czyli alternator w dupe................ma ktos jakies propozycje??

u mnie swieci filter jak zaleję
wodą alternator...

Rozmawialiśmy dziś troche z maciaasem na temat tej awari. Kurcze, cięzko coś ustalić. Na schemacie do rolci Etzolda nie za wiele widać... Ale wygląda mi na to ze jest jakieś zwarcie w alternatorze.. zwarcie do masy. Potencjał na bezpieczniku charge jest pewnie 0V i dlatego świecą wszystkie kontrolki podpięte w jego okolicach czyli "ładowania" i właśnie "filtra paliwa".
Jest jeszcze jakieś nieznane mi połączenie układu sterowania świecami z tymże punktem ale nie mam pojęcia do czego ono służy. A sam układ sterowania świec nie sądze aby padł.

To co, "tranzystorowy regulator napięcia"?
Pozdrawiam

No toi sprawa sie rozwiazala.
Pojechalem do elektryka samochodowego i nie pozostalo mi nic innego jak zamowic nowy orginalny alternator bo ze starego moglem juz zrobic sobie tylko podstawke pod kolo.
Serwisik maja bardzo szybki bo na drugi dzien o 14 samochod byl juz gotowy do jazdy.nie pytajcie mnie nawet ile kosztowala nowka altek bo az mi rece opadly jak to uslyszalem ale czego sie nie robi dla swojej kobiety.Powiem tylko ze za serwis i wymiane bezpiecznikow przy akumulatorze wzieli 38£ czyli jakies 220zl.

Toyka ma sie lepiej niz kiedykolwiek.
pozdrawiam.