MotoNews.pl
10 Czy trzeba wyciągać całą półośkę,aby wymienić przegób (145411/45) - PT

Czy trzeba wyciągać całą półośkę,aby wymienić przegób

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam! zaczął mi pukać przegóg przy skręcie,czy musze wyciągać całą półośkę żeby go wymienić ?

ja ostatnio wymienialem oslone przegubu i powiem Ci ze wg mnie bez wyjmowania polosi tego nie zrobisz, ale trudne to nie jest, wystarczy zdjac zabezpieczenie i bedzie cacy, swoja droga mozesz zrobic fotorelacje, przyda sie.

wiem ze w MKIV to jest proste tyle ze brudzace.Oczywscie najpierw odkrecic przegub,zacisk i tarcze.Potem zdjac oslone,podlubac w tym smarze i tam jest takie zabezpieczenie.Taka podkladka sprezysta niezamknieta.Na koncach ma takie lapki za ktore rozpychasz to zabezpiecznie i ciagniesz za prezegub.Da sie to zrobic palcami,szerokim srubokretem albo dwoma lub tez takimi jakby odwrotnymi cazkami.

PóŁos wyciagasz tylko od strony przegóbu, w skrzyni moze zostac

w poradach jest jak wymienic oslone przegubu wiec duzo wiecej roboty nie bedzie niz tam jest pokazane opisane

zdjąć koło, okręcić zaciski hamulców, zrucić wachacz, osłone z przegóbu i masz seegera. jak uda Ci się go zdjąć, to po robocie Półoś w skrzyni zostanie, chyba, że ją wyrwiesz przy wyciąganiu przegóbu tak jak ja