| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-04-25 09:38:25 jak się nie miało wcześniej abs-ów to najpierw trzeba się nauczyć hamować z nimi. Jak chce się zahamować "ostro" ciśnie się pedał hamulca do końca nie zwracając uwagi na pulsacje jego.Wiele razy ABS-y uratowały mnie od stłuczki. |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-04-25 09:42:03 one często nie skracają drogi hamowania ale pozwalają wykonać manewr skrętu czy ominięcia. Ale przy śliskiej (mokrej, oblodzonej, opiaszczonej itd) skracają drogę hamowania i dodatkowo pozwalają ominąć przeszkodę. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-04-25 11:16:45 Abs przktycznie nigdy nie skraca drogi hamowania... Ona ma umożliwić ominięcie przeszkody, przy jednoczesnym wytracaniu prędkości
Dobra rada. Tak jak wyżej. Pedał w podłogę !!! |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-25 11:57:19 Najeździłem się służbówką z ABS-em i użyłem go na poważnie może z raz... a tak to zwykle kopie mnie pedał jeden na śniegu i tyle. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-04-25 16:55:43 Mi potrzebnie włączył się dziś 2 razy...
Trzeba zmienić opony |
Pepton Gość w Klubie Lexus LS460 & Lexus ... Ruda Śląska | 2006-04-27 01:05:22
Wcale się nie dziwię! ABS w espero to jedno wielkie nieporozumienie . Przy kupnie espero powinno się dopłacać nie za ABS ale za to, żeby go nie montowali !!
Nawet zimą nie zakładaj bezpiecznika... |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-04-27 01:10:02
jesli czegos nie rozumiem albo cos pominalem to prosze mi wyjasnic |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-04-27 07:13:02 Spokojnie,Quba.Nic nie pominąłeś,ale dowiesz się ża Vectra to ma dopiero ABS |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-04-27 09:39:14 Jo.
Na 99 % taki sam |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-27 11:18:24 Taki sam na 100%. U nas w firmie mamy vectre a z absem zalozonym z esperaka (o dziwo byl tanszy :lol a szef ma glupie pomysly w stylu montowanie tegoz do vectry bez absu bo bezpieczniej.
w serwisie nic nie dorabiano, nic nie zmieniano, ot, pasowal jak seryjny. |
kinatS Bochnia | 2006-04-28 21:14:46 Witam. Sie wlasnie zlasnie zarejestrowalem
Mam takie esperko 1.8 abs/klima (aktualnie i to i tamto nie dziala )
Ale jesli chodzi o ABS w espero, mialem okazje jezdzic roznymi samochodami i nawet w znacznie nowszych przy dzialajacym abs'ie czuc bylo na pedale "kopanie". W espero od samego poczatku nie bylo czegos takiego, za to czas "reakcji", jak kto woli czestotliwosc blokowania i odpuszczania niezbyt rewelacyjna, praktycznie na wszystkich nawierzchniach w momencie wlaczenia abs'u (o co nie trudno w espero) samochod zdecydowanie zaczynal przestawac zwalniac. Kilka razy sytuacja za mila nie byla dzieki temu systemikowi, poprostu porazka, na poczatku na mokrym na seryjnych KUHMO to byla tragedia, abs w zadnym samochodzie nie skraca drogi hamowania, a wszegolnych przypadkach (na szutrze, sniegu swiezym, lisciach itp itd) zdecydowanie wydluza, lub uniemozliwia rozsadne schamowanie. Od jakiegos czasu nawalil czujnik, a w miedzy czasie pozar w komorze silnika w okolicach (dokladnie przy) pompy abs'u chyba na amen rozwiazal problem. Tak czy inaczej, ABS w esero, przynajmniej tym ktorym jezdzilem to byla porazka, jedyny plus to taki ze na ekstremalnie sliskiej nawierzchni samochod rpobojac sie schamowac najczesciej utrzymywal kierunek jazdy (choc czasami sie zdazalo ze z lekka tylek zaczynalo stawiac). Co z tego ze mozna wykonac manewr np omijania (przy znacznym wydluzeniu drogi hamowania) jesli nie ma gdzie omijac, ot wystarczy prosta sytuacja ze za szczytem okazuje sie z nienacka ze koreczek jakis, pobocza nie ma, a z naprzeciwka jedzie/stoi kolumna samochodow... wtedy jedyne do czego moze przydac sie taki abs to plynne i calkowicie kontrolowane wpakowanie sie w row (bo chyba z dwojga zlego lepiej pakowac do rowu niz komus w tylek). No wiec takie mam ogolnie odczucia co do ABS'u w espero... zdecydowanie pewniej mi sie jezdzi odkad sie wysypal (nie wspominajac ze byl moment, kiedy zaczynal sie chrznaic i przy niskich predkosciach przy dohamowaniu wlanczal sie niewiadomo dlaczego, mimo ze do blokowania kol bylo bardzo daleko co skutecznie wydluzalo ostatnio czesc hamowania, predkosci rzedu 30-0kmph. Witam wszystkich jeszcze raz i pozdrawiam |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-29 07:45:44
Tak, nasze seryjne nieśmiertelne KUMHO
Nie ma lepszych ślizgawek od Kumho Już to pisałem kiedyś - przypuszczalnie Kumho po koreańsku, to łyżwa lub narta (rotfl!)
Jeździłem na nich pół sezonu - więcej tego błędu nie popełnię
PS Witamy kinatS w Klubie |
kinatS Bochnia | 2006-04-29 14:11:00 a ja mialem lepsze oponki niz kuhmo nazywaly sie semperito sportlife i mialy jak je zakladalem 8lat... czego nie mozna im bylo odmowic to tego ze sie w ogole nie zuzywaly, po sezonie nie bylo widac kompletnie zadnej roznicy w wysokosci bieznika ale... dzieki nim skosilem drzewka przy rowie... i za 3 dni kupilem komplet nowych opon. Nikt mnie teraz nie przekona ze uzywki szczegolnie nienajmlodsze sa ok |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-04-30 18:21:26 Ja jestem zadowolony z abs-u ale oprócz abs-ów potrzebne są dobre oponki (niektórzy już to zauważyli ). Tyle razy awaryjnie hamowałem espero i nigdy mnie tył nie zarzucał. Hamulce w espero nie są rewelacyjne ale jak sie o nie dba to są przyzwoite (jeszcze ani razu w nikogo w kogoś lub w coś nie stuknąłem a we mnie - w tył kilka razy ) |
kinatS Bochnia | 2006-04-30 20:55:44 no ja tez ani razu nie puknalem w nikogo (raz w cos, a raczej w kilka malych cosiow w formei drzewek wzrastajacych, ale to nie byla sprawa hamulcow tylko opon i mokrej nawierzchni na luku). ale co do pukania kogos w pupe, to nie zdazylo mi sie ani razu, ale.... ze dwa razy tylko dlatego ze bylo na tyle miejsca z prawej zeby sie zmiescic/minac, a kilka razy tylko dlatego ze gosc przestal hamowac (ja mialem wszystko i go dochodzilem ). Tak czy inaczej nadal uwazam ze z ABS'em w espero jest cos nie tak, zamiast go robic bo aktualnie nie dziala, wole doinwestowac i kupic jakies sensowne opony ktore jakos sobie radza na wodzie, a twierdzenie ze samochodu takiego jak espero nie oplaca sie ladowac niewiadomo jakich opon uwazam za chybione, a gdzies tu na forum widzialem taka oponie, osobiscie wydaje mi sie ze wrecz przeciwnie, bo w ten sposob mozna troszeczke poprawic wlasciwosci jezdne szczegolnie w ciezkich warunkach, skoro konstruktorzy nie zadbali, trzeba jakos "nadganiac". |
kinatS Bochnia | 2006-04-30 21:00:31 a co do abs'u jeszcze, dzis jadac ze znajoma, a raczej ja wiozac jej samochodem, wspominalem znajomego ktory krednsem jezdzil, a za bardzo nie mial pojecia o podstawach i mowie jej ze nie wiedzial np ze jak zablokuje kola to nie skreci, wiec najpierw otrzymalem pytanie jak zablokowac kola, jak wytlumaczylm, stwierdzil ze ona tez nie wiedzial, i tu abs zdecydowanie jest calkowicie niezbedny ... |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-04-30 21:51:25 Mam oponki kleberki dynaxer 2 hp i kupiłem bo są dobre i wole więcej zainwestować w opny niż w szpital. Przy dużych prędkościach hamowanie bez ABS-u do zera często wiąże sie z uszkodzenia opon a nawet z ich zniszczeniem. |