Mało znany projekt : MELEX city car`73

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wie ktoś cos więcej?

Projekt z 1973 roku.

Wygląda jak urzeczywistniony manga-cartoon-car malucha

Swoją drogą projekt może i ciekawy jak na 73 rok.

Gdybym mial troszkę większy garaż, to bardzo chętnie skleciłbym sobie coś takiego i na krótkie wypady brał właśnie to.
Kupić melexa, obudować jakoś estetycznie i praktycznie i tralalala.
Ale kończąc OT, to niestety też nic nie wiem o tym projekcie, ale chętnie się dowiem

Skad masz te zdjecia?? Oryginalne fotki z archiwum WSK Mielec

To jest dopiero KANT! A felgi też niezłe, w pierwszej chwili sie nawet nabrałem - prawie jak alu

Muszę poszukać w starych gazetach dla młodzieży "Płomyk" Tam było na 100% coś o tym melexie Tylko musze poszukać, i polecieć do kumpla, by zeskanował

Mogę narazie podać tekst z czasopisma "Płomyczek" nr 23/73
Oto i on:

Na tegorocznych wystawach samochodowych w Paryżu i we Frankfurcie n. Menem ogromne zainteresowanie wzbudził polski samochód elektryczny "Melex". Samochód ten skonstruowany został w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego w Mielcu. zabiera on dwie osoby i 100kg bagażu, a rozwija prędkość 60 km na godzinę. "Melex " jest tani w eksplatacji, a co najważniejsze, bezbieczny i nie zanieczyszcza atmosfery. Seryjną produkcję "Melexów" rozpocznie sie w Mielcu w przyszłym roku

No i miało być te autko 32 lata temu i co??

Cytat:
2006-05-05 14:47:42, Race_D pisze:
To jest dopiero KANT! A felgi też niezłe, w pierwszej chwili sie nawet nabrałem - prawie jak alu

Ale te felgi są fabryczne z pierwszych Fiatów 126p.
Mają jedynie pomalowane na czarno miejsca pod śrubami.

Źródło zasilania to 18szt 2V ogniw z firmy "Varta". Łączna pojemność 180-220Ah, zasięg pojazdu ok 70km.
Silnik o mocy 3kW.
Hamulce hydrauliczne tarczowe na koła tylne, hamulec ręczny taśmowy działający na wał silnika.
Zawieszenie z przodu od 126p. Z tyłu sprężyny śrubowe, wahacze poprzeczne podwójne, amorki.
Koła, oświetlenie i układ kierowniczy też z 126p.

Ilość miejsc 3.
Dł.2610mm,
szer.:1450mm,
wys.:1570mm,
rozst.osi:1630mm, rozst.
kół przód i tył 1225mm.
Ciężar własny 600kg,
ładowność 250kg.
V max 60km/h.

taxi w tej książce co ci dałem modele samochodów był on opisany łącznie z planami modelarskimi

Racja, racja Zapomniałem wogóle o tej ksiazce
Muszę załatwić zeskanowanie tego materiału

[ wiadomość edytowana przez: taxi1313 dnia 2006-05-05 19:05:34 ]

Cytat:
2006-05-05 15:26:53, Koval_stm pisze:
Ale te felgi są fabryczne z pierwszych Fiatów 126p. Mają jedynie pomalowane na czarno miejsca pod śrubami.

No wim, napisałem przeca, że W PIERWSZEJ CHWILI sie nabrałem, dopiero jak sie przyjrzałem dojrzałem "cytrynki" .