MotoNews.pl

Cz. temp. bingoS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

moja instalacja LPG nie posiada czujnika temperatury a chciałbym takowy założyć więc moje pytanie:
czy można wpiąć czujnik ten co idzie do ECU samochodu bądź na deskę rozdzielczą (w Astrze są 2) ? Czy trzeba kupić i wkręcić w parownik ?

Czujnik do ecu ma ok. 300 ohm przy 90'C i 3-4 kohm przy 5'C.

Najprościej byłoby zadzwonić do KME i zapytać czy jest taka możliwość. Ale gdyby było to możliwe to myślę, że producent nie omieszkałby napisać o tym w instrukcji montażu .

Wg. Twojwj wskazówki zadzwoniłem do kme i dowiedziałem się że można podpiąć to pod czujnik temp. do ECU ale może to zakłucić jego funkcjonowanie.
Ostatecznie zadzwoniłem do gaziarzy i mają przysłać mi ten czujnik którego mi nie zamontowali, tylko jest jeden problem:
podobno ciężko go zamontować do reduktora BRC TECNO...

Eeee tam ciężko . Jak nie idzie wkręcić to idzie przykleić . Trochę pogimnastykować szare komórki i wszystko idzie zrobić . Powodzenia.

Zamontowac czujnik należy na reduktorze a nie pobierac sygnału temperatury z silnika gdyz dla sterownika gazu potrzebna jest temperatura reduktora a nie silnika(bo co byłoby w przypadku zapowietrzenia układu gazowego)

Ja jakoś przymontowałem go właśnie do Tecno, ale jak ostatni po dziurach jechałem to mi wypadł Tak myśałem o tym co Danek radzi, żeby przykleić ale obawiam się, że wtedy warstwa kleju mogłaby izolować za bardzo. Poza tym chyba lepiej jak metal dotyka do metalu a nie przez warstwe kleju. No nie wiem. Narazie kombinuje. Mam wetknięte w dziurę od śruby i zakontrowane patykiem - Nie ma jak to profesjonalizm

[ wiadomość edytowana przez: Kamil_H dnia 2006-05-09 17:05:38 ]

Kamil, poxipol w garść, powierzchnię styku czujnika z reduktorem dokładnie dopasować do reduktora, wszystko dokładnie wyczyścić i przyłożyć czujnik do obudowy, a poxipolem smarować nie powierzchnię styku obu urządzeń, tylko "okitować" naokoło. Dla lepszego efektu można też użyć taśmy termoprzewodzącej (takiej stosowanej w chłodzeniu procków) pomiędzy czujnikiem, a obudową reduktora. Gwarantuję, że przy dobrze oczyszczonej powierzchni poxipol nie odpuści .