Silnik krokowy poziomo czy pionowo ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Obiło mi się o uszy iż silnik krokowy od gazu winien być ułozony pionowo i to tak aby dłuższa wystająca część była skierowana do dołu. Z uwagi na brak miejsca w komorze silnik krowoy dotychczas lezał poziomo. W piątek udało się do ustawić prawie pionowo ( ale przewody trzeba było upychać). Czy ma to jakis wpływ na charakterystykę jazdy , osiągi , spalanie ?
Na razie zauważyłem lepsze "przechodzenie" na gaz.
Sorry za nieco banalne pytanie ale jak czytam forum takie też się zdarzają.
pzdr
pgr

Następnym razem zanim założysz nowy wątek to użyj szukaczki (a podobno przeglądałeś forum ) Tu klik

To już było na forum, ale o tym czy ma być skierowany do góry czy do dołu to nie. Jestem ciekaw jak powinno być i jak jest lepiej. Ja mam do góry.

Owszem o kierunku nie było, ale można było się dopisać do istniejącego wątku. W taki sposób robi się bałagan. Potem jak się czegoś szuka to wywala 1001 postów i wtedy rzeczywiście nie chce się już czytać tego samego i zakładny jest kolejny, a rozwiązanie mogło być w 999 .
Dobra chyba mam dziś zły dzień .
U mnie jest w dół. Podejrzewam, że pozycja zależy od tego, w którą stronę zawór się otwiera. Jak otwierając się jedzie w dół to jest mu lżej i łatwiej się otworzy, a jak idzie w górę to ma lekki opór. Ale to tylko luźne teorie, w zasadzie nie zauważyłem u siebie żadnej zmiany kiedy (swojego czasu) po wymianie krokowca został on ułożony pionowo, a nie poziomo tak jak był porzedni.

A ja spróbuje go obrócić i o efektach powiadomie.

Witam,

rzeczywiście powinienem lepiej sprawdzić, ale w wyszukiwarce nie złapało akrat wskazanego wątku.
Czyli lepiej pionowo. W końcu jak coś stoi to działa a jak lezy to nie wiadomo
pzdr
pgr

Czesc! Silniczek zasadniczo powinien być pionowo i silnikiem do góry. Dlatego że w tym położeniu nie osadza się w nim szlam z gazu. W kazym innym położeniu bedzie działał prawidłowo tyle że jest wieksza szanasa że sie zanieczyści. Ja mam poziomo bo inaczej nie da rady zrobiłem tak 40tyś i jest ok.Wazne jest aby był jak najbliżej miksera chodzi o czas reakcji układu silniczek sonda na zmianę skaładu mieszanki.

Cytat:
2006-05-08 16:26:00, Marc80 pisze:
Czesc! Silniczek zasadniczo powinien być pionowo i silnikiem do góry. Dlatego że w tym położeniu nie osadza się w nim szlam z gazu. W kazym innym położeniu bedzie działał prawidłowo tyle że jest wieksza szanasa że sie zanieczyści. [...]

I tu jest pełna odpowiedź na moje pytanie
Dzięki wielkie za konkrety.
Pozdro.