Termostat?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Wczoraj cieplutko więc rodzinny wyjazd temperatura zawsze na środku.Stanołem w długim korku a tu wskazówka w góre.Jak mineła 3 kreske to ja na bok.Maska w góre a górny wąż od chłodnicy twardy jak kamień.Po godzinie powrót do domu temp. spoko ale nie było korków.czyżby termostat nawalił?Nie otwiera się może jakieś rady.Z góry dzięki.

Stawiam na Visco. Jak nie ma korków na drodze to jadąc zchładza się chłodnica. Jeżeli stoisz, a visco się nie załączy to nie wymusza obiegu powietrza i sie przegrzewa. Miałem podobnie.

kokosts - mam to samo, tez visco, ceny okolo 150 - 250 zl zalezy od producenta...
zrob prosty test: jak bedziesz mial juz normalna temperature silnika, zgas motor i odrazu zakrec wiatrakiem od chlodnicy, jesli bedzie sie lekko krecil "jak po masle" znaczy to ze juz viscoza nie trzyma i czas na zmiane. a wymienic mozna samemu

tu masz link do przykladowego visca

pozdrawiam k1cyprys

Nie polecam tego Visco co jest w linku. Może i tanie, ale firma beznadziejna. Kupiłem takie i było zepsute od nowości. Później problemy z reklamacją. Sprawa ciągnęła się 2miechy bo nie chcieli przyjąć reklamacji upierając się, że jest dobre.
Kupiłem SACHS i jest gitarka już rok czasu.

Może tylko ja mam takie złe doświadczenia z tą firmą, ale weź to pod uwagę przy kupnie. I pamiętaj, że chytry płaci 2x.

oczywiscie nie namawiam na to konkretne, link byl tylko orientacyjny. podobno dobre visco robi tez behr - zamienniki do sachs'a.

pozdrawiam k1cyprys

Dzięki bardzo.Może to visco bo jak jest temperatura na połowie to spokojnie zatrzymuje wiatrak jednym palcem a chyba powinien kręcić się mocniej?Ale czemu górny wąż był twardy jak ......?

Cytat:
2006-05-05 09:33:56, kokosts pisze:
?Ale czemu górny wąż był twardy jak ......?

bo płyn osiągnoł już temperaturę wżenia.
zreszto nawet jeżeli silnik w bmw trzyma normalną temperaturę to węże nie bendą nigdy miękkie,oczywiście nie bendą też jak kamień,powinny dać się delikatnie ugąć.

a ja jestem prawie pewny że to nie VISCO...
miałem tak samo,postój i temp w góre.Wymieniłem visco na nowe i było to samo!powód prostu TERMOSTAT nie przepuszczał płynu,a wtedy nie mozna stwierdzic czy VISCO jest dobre...najpierw wymien termostat okolo 30zl a jak to nie pomoze szukaj dalej...
jak temp sie odnosi to wszyscy piszecie VISCO!!!!!!!!
a powodow jest wiecej
-brak plynu (bo takie tez sie zdazaja)
-walnieta pompa
-chlodnica
-TERMOPSTAT !!!!
-i Visco

aha i jezeli temp stoi prosto to wiatrak spokojnie zatrzymasz reką!!!taki test to zaden test!!!!!!

Karton wielkie dzięki.Narka