Skrzynia biegów od 1.4DOHC do 2.0DOHC?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
takie pytanie do znawców mam,

czy podejdzie skrzynia od silnika fiata 1.4DOHC do 2.0DOHC? czy to zniesie, jak ze sprzęgłem? też da rade przełożyć czy jest inne?

Powinna podejść Mocowania na bloku chyba są takie same jak w 2.0 , więc nie powinno być problemów , chociaż może SerU lub Kosa się wypowiedzą w tej kwestii , bo na Mirkach zjedli zęby
Pozdro. P.

to jedna pozytywna odpowiedz , czekamy dalej

1.5 ohv juz nie styka zeby palić laka na trawie ?

na trawie? 1.5 zostaje na miejscu, to nie do tego Fiacika

Skrzynia podejdzie bez problemu. Co do sprzęgła, to nie jest to kwestia skrzyni tylko silnika bo to przeta do koła zamachowego sprzęgło razem z dociskiem jest przykręcane.

tak wiem, dlatego pytam, bo koło chyba jest inne?

auto to polonez 2.0 automat, i trzeba włożyć tą ręczną skrzynię, a trzeba i zmienić sprzęgło, dlatego pytam o sprzęgło też

Przyznam szczerze, że w życiu nie widziałem zamachu do automata i nie wiem czy jest inny.

Mamy więc dwie opcje

1. Jeśli zamach jest inny, to musisz go wymienić na taki od 2.0 bo do wału z 2.0 nie przykręcisz innego zamachu (minimalnie inny rozstaw śrub mocujących-przynajmniej ja tak miałem i zamach z 1.6 nie pasował do 2.0 choćbym nie wiem jak nim nie kręcił i ustawiał)
2. Jeśli zamach jest taki sam, to musisz kupić sprzęgło do 2.0 bo od 1.6/1.8 nie podejdzie-mają mniejszą średnicę i inny rozstaw bolców centrujących docisk. Ewentualnie wsadzić tarczę z poldka i docisk z 2.0 (ja tak jeździłem i wsio było OK)

ok, dzięki bardzo

Cytat:
2006-05-09 16:53:21, -SerU- pisze:
..... 2. Jeśli zamach jest taki sam, to musisz kupić sprzęgło do 2.0 bo od 1.6/1.8 nie podejdzie-mają mniejszą średnicę i inny rozstaw bolców centrujących docisk.....

Hmmm coś dziwnego mówisz ... albo ja nie zrozumiałem Twojego tekstu
Kupiłem 2.0 bez zamachu i przełożyłem z mojego 1.8 wszystko - zamach , docisk , tarcza i pasowało do 2.0 , a jak ostatnio mi padło sprzęgło to kupiłem normalnie do 2.0 i bangla do dziś ... , a najśmieszniejsze jest to , że jak ostatnio przyłożyłem starą tarczę ( tą z 1.8 ) do tarczy Barta z Argentyny , to była identyczna ... więc o so chozi ... Miałem sprzęgło w 1.8 z dwulitrówki ???

Pozdro. P.

Prawdopodobnie Peyyoo tak było. Docisk sprzęgła od 2.0 jest inny niż w 1.6 i 1.8. Nie wiem jak w 1.4 bo takiego jeszcze nie rozbierałem

wiem ze moje 1756 ccm jest dziwne, bo to "california model" ale kolo zamachowe wraz z dociskiem i tarcza bylo takie jak w 2.0 a inne niz w 1,6/polonezie. w automacie z tego co kojarze kolo jest zupelnie inne wiec zceka Cie wymiana kola zamachowego wraz ze sprzeglem.

P.S.

czemu nie chcesz automatu?

Ano właśnie-dziwnie jest z tymi dohc-ami. Do mojego 1.8 sprzęgło z 2.0 nie pasowało i podeszło właśnie z 1.6-koła były takie same.

w moim 1.8 koło i docisk tez były identyko ztym z 2.0 + tarcza 215 , chyba w manualach też tak podają