Dymi na goracym silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam takie pytanie
jak wezme przygazuje i puszcze i znowu gwałtownie przygazuje to dymi na szaro i to dosyć mocno
sprawdzałem komprechę i miał ok 11,5 na gar
co to może być pierścionki czy uszczelniacze
mam silnik 1,8 16v zetek rok prod,1992

masz taki sam motor jak ja czemu nie bylo cie na zlocie sprawdzilbym sie z kims kto ma taki sam motor.
a z tego co moowisz to gumki na popychaczach zaworoow. we wszystkich fordach. gumki sa tanie a robota prosta wiec warto to zrobic.

no ja też taki silniczek mam 1.8 16V 92 rok ;> przebieg X59 tyś :>

Cytat:
gumki sa tanie a robota prosta wiec warto to zrobic.

Jak sie umie glowice zdjac i ja zalozyc to prosciutko i tanio.

głowicy wcale nie trzeba sciagac. odkrecasz swiece zaplonowa wkladasz waż od spreżarki pompujesz cisnienie powyzej 4 bar i mozesz smialo sciagac zaworki bez opadniecia zaworow do komory spalania. tylko trza pamietac i pilnowac cisnienia, tzn sprezarka musi byc dobra i najlepiej to robic we dwoch. pozdro

to raczej gumki na zaworach a nie pierścionki ?
bo nie wiem co mam robić
pozdrawiam

wolisz rozbierac silnik?? czy wymienic gumki ktore kosztuja 5 zeta za sztuke???
co prawda nigdy nie uzywalem sprzezarki zawsze podnosilem tlok do goory na ktoorym akurat zdejmowalem sprzezyne i mialem pewnosc ze nic mi nie spadnie wymienialem gumke zakladalem sprezyne zameczki i przechodzilem do kolejnego cylindra.
ale ciekawy sposoob choc chyba przerost formy nad trescia

a jak tak dodam ze to nie koniecznie OLEJ szary raczej by oznaczal nie spalone paliwko jezeli benzynka chyba ze masz LPG to niepowinno byc
pozatym uszczelniacze to wada Forda. ale sprawdz z tym paliwkiem moze nieprzepala lub nie odcina jak odpuszczasz gaz. pozdr

od niespalonego paliwa leci czarny dym. a tu szary (domyslam sie ze chodzi o siwy)

leci taki cimno szary dym ale tylko jak mu gwałtownie przygazuje
Czy to moze tak sie dziać od popychaczy i też nie ma pełnego povera mierzyłem dziś kompreche i ma ok 12 na gar
i jak jest gorący to kłepią w nim popychacze
czy to moze być od
popychaczy ?