Nowa antena CB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Bo stara mi ukradli a przedwczoraj mandat dostalem, kasy niemam a jestem zmuszony aktywowac CB w mobilu zamowilem na allegro antene i niewiem czy dobrze zrobilem.... chodzi mi zeby miala zasieg 5 km, tyle mi starczy, co o tym sadzicie??

antena

Na niewielkie zasięgo może być. Mam podobną, która swojego czasu jeździła na mercedesie 207. Nie miałem problemów z utrzymaniem jej na dachu i ładnie sie stroiła.

ja mam również tego midlanda sprawuje sie bardzo dobrze jak na moje wymagania czasem tylko wkurza jak czegoś nie dosłyszę ale to już jest napewno dalej niż 5 km, od niedawna używam cb ale moge polecić tego bata

dodatkowo możesz ją bez problemu chować więc nikt ci jej raczej nie zapieprzy no ale zawsze szybe mozna wybić...

[ wiadomość edytowana przez: teltom dnia 2006-03-14 23:54:39 ]

wg mnie za krótka.... ale to tylko moje zdanie....

powinna miec min 1 m długości

pozdro

Jakość odpowiednia do ceny, czyli delikatnie mówiąc raczej niska, bo jak nazwać zysk 1,5 dB.

Zysk 1,5 dB? Przepraszam, ale mówiąc szczerze to ona chyba nawet nie stała koło anteny z takim zyskiem...
Tak jak powiedział kolega, jakość odpowiednia do ceny, czego się spodziewać za 40 zł? Nie ma cudów...

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2006-03-15 00:20:51 ]

tylko że każdy kupuje antene taką jakiej potrzebuje tzn ile robi kilometrów, ja miesięcznie przejeżdżam ok 2000km, nie miałem dłuższej (lepszej) anteny ale ta 65cm zdaje egzamin w moim odczuciu i potrzebach. Jeszcze jedno nie należy się aż tak bardzo sugerować danymi znamionowymi anteny bo w praktyce zasięg zależy od wielu czynników

Mogłeś odżałować na Presidenta 100 cm.

Cytat:
2006-03-15 00:44:50, teltom pisze:
nie należy się aż tak bardzo sugerować danymi znamionowymi anteny bo w praktyce zasięg zależy od wielu czynników

Zdecydowanie się z Tobą zgadzam. Tym bardziej nie należy się sugerować zyskiem, który jest w różny sposób podawany co daje większe możliwości przekłamania (są wartości dB, dBi, dBd, każdy podaje po swojemu, a często te "i" czy "d" gdzieś po drodze giną).
Ogólnie rzecz biorąc moim zdaniem lepiej jest odżałować te kilkadziesiąt zł więcej i kupić porządniejszą antenkę... Ale jeśli ktoś zamierza pytać o drogę tylko nadjeżdżającego właśnie z przeciwka TIRa to wystarczy jakakolwiek antena.

ja odżałowałem i kupiłem presidenta ml 145 6db zysku. Jak nie mam na dachu to wrzucam do bagażnika

Ja również ostatnio stałem przed wyborem antenki i radia do mojego ESPERO. Początkowo chciałem nabyć antenę magnesową HUSTLER 100cm, jako, że miała bardzo dużo pozytywnych opinii na forum CB-radio. Jednak ostatecznie wybór padł na MIDLANDA ML-145 po wysłuchaniu opinii fachowców i przejechaniu trasy samochodem kolegi z taką. U mnie ta antena sprawdza się OK w zestawie z radiem UNIDEN 520XL.

antenka doszla i sprawuje sie wbrew moim oczekiwaniom bardzo dobrze

Zajebiście to brzmi... Znaczy kupiłeś antenę co do której oczekiwałeś, ze się będzie kiepsko sprawować

Musimy się ustawić na jakieś testy... Chyba powoli decyduję się na cb... Ale nie chcę długiej anteny... 90-100 cm max... Ideał 65, ale żeby dobrze odbierało

wczoraj mylem autko i rozmawialem na cb z kolesiem ktory byl pod stacja Jett w pruszu, odleglosc 5km a slyszalem go dobrze

Cytat:
2006-03-18 00:40:07, Zoltar pisze:
Musimy się ustawić na jakieś testy... Chyba powoli decyduję się na cb... Ale nie chcę długiej anteny... 90-100 cm max... Ideał 65, ale żeby dobrze odbierało

odżałuj ok. 100-120 PLN i kup floride
przyzwoity zasięg i nie trzeba jej stroić
pod warunkiem, że nie będziesz przerabiał kabla (skracanie - przedłużanie)
na rynku wtórnym ok. 80 PLN

Cytat:
2006-03-18 00:40:07, Zoltar pisze:
nie chcę długiej anteny... 90-100 cm max...

Ewentualnie możesz się rozglądnąć za takimi antenami:

- Lemm AT-900 - wysokość 900mm - cena 62 PLN
- Lemm AT-1200 - wysokość 1200mm - cena 71 PLN
- Lemm AT-106 - wysokość 820mm - cena 84 PLN

Te antenki są powszechnie używane przez kierowców TIRów i prywatne mobilki.

Hmm myślę o Hustlerze 100 cm i Unidenie 520XL

To ma działać zajebiście, bo czepiam się szczegółów

Cytat:
2006-03-18 20:40:17, Zoltar pisze:
To ma działać zajebiście.......

W mobilu nigdy nie jest zajebiście
Zasięg ogólnie zależy od długości anteny i jej zdolności elektrycznej
Powszechnie wiadomo, że im dłuższa antena (chodzi to głównie jak wysoko jest jej czubek od płaszczyzny dachu) tym większy zasiąg i odwrotnie

Aby antena sprawowała się najlepiej, należałoby zapewnić antenie minimum 1m2 (1 metr kwadratowy) blachy pod nią i umieścić ją w samym środku, czyli sam środek dachu i do tego stałe połączenie masy z anteną, czyli dziura w dachu - nie wygląda to najlepiej ale tylko wtedy antena ma najlepsze warunki pracy.
Będziesz miał krótką antenę (100cm wzrostu) to nie usłyszysz lub usłyszysz słabiej stacje które byś zrozumiał bez problemu przy antenie o 180 cm wzrostu. Więc nigdy nie będziesz zadowolony

Chyba że założysz elektrownie w Esperaku i zamontujesz dobry wzmacniacz sygnału (np. 100W w AM) do tego mikrofon za 150 PLN ze wzmocnieniem i przedwzmacniacz sygnału (tzw. wciągarkę - wzmacnia sygnał przychodzący ze słabszych stacji) ale wtedy taki zestaw będzie Ci w stanie wdupczyć nawet 40A podczas nadawania i około 10A podczas odbioru

Tak więc nie czepiaj się szczegółów, bo w mobilku nigdy nie jest zajebiście

a tam zaraz nie jest zajebiscie... pojecie wzgledne...

ja mam presidenta johnego II i wlasnei hustelra 100 smiga niezle... odkad jest antena (5 miesiecy) ilosc mandatow = zero... wiec oki... a i po dobrym podregulowaniu na jakosc nie narzekam, ale taka rada dla kolegi Zoltara... polecam komplecik presidenta... smigalem chwile (testy) z poltora metrowym presidentem na dachu i ... miodzik... 30km i czysty odbior to nie problem...