Tłumaczenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam ogromną prośbę... Czy ktoś z Was, mógłby mi przetłumaczyć pare tekstów? Mam zrobić projekt na angielski o Nowej Zelandii, a że w tłumaczeniu dobra nie jestem to proszę Was. To oczywiście jeśli będziecie mieli czas i ochotę... Jeśli nie - zrozumiem Z góry dzięki.

Podział administracyjny: Terytorium Nowej Zelandii dzieli się na 16 regionów oraz miasta i okręgi. Wyspy Chatham stanowią oddzielny okręg, niewłączony do żadnego regionu. Tokelau jest autonomiczną wyspą, prawnie należącą do Dominium Nowej Zelandii.

Historia: Do ok. 1000 roku Nowa Zelandia była bezludna aż zaczęli przypływać z wysp Oceanii i osiedlać się Maorysi. Najpierw zasiedlili Wyspę Północną a potem następne. Europejskim odkrywcą wysp był holenderski podróżnik Abel Tasman w 1642, który przy próbie wysadzenia załogi na zachodnim wybrzeżu został zaatakowany przez krajowców co skończyło się śmiercią czterech ludzi. Po tym wydarzeniu odpłynął. Kolonizacja zaczęła się po 127 latach, kiedy w 1769 została ponownie odkryta przez brytyjskiego podróżnika i odkrywcę Jamesa Cooka. Początki pierwsze kilkadziesiąt lat to czas konfliktów między Maorysami a brytyjskimi kolonizatorami. Dopiero 6 lutego 1840 podpisano porozumienie pomiędzy 500 przywódcami maoryskich plemion a reprezentacją brytyjskiej korony. Był to "Traktat Waitangi", uważany przez historyków za dokument tworzący Nową Zelandię. Na pamiątkę tamtego wydarzenia co roku w dniu 6 lutego obchodzi się święto narodowe "Waitangi Day". Jednak podpisanie porozumienia nie zakończyło sporów między Maorysami a Europejczykami i dochodziło do wielu zbrojnych potyczek. Potyczki te w II połowie XIX wieku przekształciły się w dwie krwawe wojny przegrane przez Maorysów.
Od 1856 Nowa Zelandia miała własny rząd w ramach brytyjskiej kolonii. W 1907 uzyskała status dominium a od 1947 stała się w pełni niepodległym krajem.

Przemysł: Dominującymi gałęziami przemysłu Nowej Zelandii są: przemysł spożywczy, elektromaszynowy i drzewno-papierniczy oraz chemiczny.

Rolnictwo: Rolnictwo Nowej Zelandii to przede wszystkim duże, towarowe gospodarstwa z dużym udziałem użytków zielonych w powierzchni użytków rolnych oraz wysoką mechanizacją prac. Łąki i pastwiska zajmują około 44% powierzchni kraju, na grunty orne i sady przypada zaledwie 1,5%; stąd rolnictwo jest nastawione na chów zwierząt. Najstarszą i najlepiej rozwiniętą gałęzią rolnictwa jest chów owiec (około 5% pogłowia światowego). Został on spopularyzowany w całym kraju. Ważne miejsce ma też hodowla bydła, nieco mniejsze hodowla koni, które są wykorzystywane do celów rekreacyjnych i sportowych.

Ja bym Ci przetłumaczyła ale ten tekst to za wysokie progi jak na oje nogi

Anglistów jednak paru tu mamy więc może któryś zmierzy sie z tym

A na kiedy Ci to trzeba?

Na 24 maja muszę mieć już wszystko gotowe. Robię to jeszcze z dwoma kolegami w grupie, ale niestety nie ja sobie ich wybrałam tylko mi nauczyciel, a oni to ledwo zdanie po angielsku umieją sklecić...

Domyślam się, że chyba ze strony www.wikipedia.pl (też korzystam, więc mój trop słuszny). Tam można wybrać język ang., więc prosze. Nie jest to dokładne tłumaczenie, ale zapodaje link:
Zelandia po angielsku

Byłam tam, stamtąd mam reszte informacji... Jak nic nie wymyślę z tym tłumaczeniem to w ostateczności skopiuję to co jest na Wikipedii Może się gościu nie sczai