Elektryczny problem :((

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witajcie!!

mam dziwny problem, wiem ze jest to napewno zwiazane z ukladem elektrycznym, konkretnie chodzi o to, ze po naladowaniu akumulatora i pozostawieniu go nawet na kilka godzin bez odpalania, zupelnie sie rozladowuje (nie jest to wina akumulatora, poniewaz sprawdzalem juz takze na innych). musze dodac ze jakis czas temu uszkodzilem inny aku, bo zwarl zie plus z minusem. narazie pytam o rade co moglo by to tyc, poniewaz moze moglbym sam usunac ta usterke i nie musialbym tracic kasy na elektryka.
czekam na jakakolwiek pomoc pozdrawiam

Może lampka w bagazniku ci rozładowuje ?? sprawdx styki przy tylnej klapie, mozliwe, że nie łapie ona masy. Włacz szeregowo miernik miedzy - akumulatora i przewód minusowy i zobacz jaki jest pobór prądu przy wyłączonej stacyjce i pozamykanych drzwiach, u mnie mam 0.03A

witam.to całkiem proste:zrób najpierw tak:
1.odłącz akumulator np. plus
2.zamknij wszystko-dzwi,wyłącz stacyjkę,radio i tp
3.zewrzyj kleme i zobacz czy zaiskrzy
jak zaiskrzy to już wiesz że masz gdzieś lewy pobór prądu i musisz go zlokalizować np.wyciągając kolejno bezpieczniki wiedząc oczywiście od czego one są
4.jak nie iskrzy możesz miec padnięty akumulator można go sprawdzić za 5 pln
5.może coś z legulatorem napięcia,który coś niedoładowywuje lub przeładowywuje baterie, sprawdzenie około 10-20pln
pozdrawiam

super, wlasnie chodzilo mi o to w jaki sposob mozna zdiagnozowac, jak ktos ma jeszcze jakies pomysly to bardzo prosze narazie dziekuje za powyzsze

a co do iskrzenia, to faktycznie iskrzy przy zakladaniu klem

[ wiadomość edytowana przez: djskaut dnia 2006-05-08 12:30:04 ]