Cykanie z prawej strony silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.od jakiegos czasu zauwazyłem ze wydobywa sie jakies cykanie z prawej strony silnika stojac przodem do niego .cos jakby przy kolektorze wydechowym...mechanik powiedzial ze to uszczelka tzw portki.dzisija je wymienilem i dalej to samo.bardziej slychac na wolnych obrotach jak jest zimny ale jak sie rozgrzeje to podczas jazdy nadal to slycha i to wyraznie.gdy to nie ustalo stwierdzil ze to jakies lozysko przy wspomaganiu ale dla mnie to nie ma nic wspolnego z tym. owszem cykanie brzmi jakby byla jakas nieszczelnosc.na gazie i na benzynie jest jednakowo.jedyne co to jest walniety przeplywomierz. silni to 2.0 16v.wie ktos moze co to moze byc??

Nie wiem czy odpowiem jasno i precyzyjnie. U mnie tez występuje to cykanie ale tylko w pierwszym momencie po odpaleniu, dopóki się nie zagrzeje minimalnie. Kiedyś czytałem, że jest to normalne i wiąże się z urządzeniem, które znajduje się pomiędzy silnikiem, a akumulatorem (taki czarny "grzybek"), które ma coś wspólnego z ukłdem podciśnienia silnika. Nie wiem, czy to jest to ale może cię naprowadzi na właściwy trop.

a może cyka kolektor? trochę lektury i już wiadomo co. pozatym warto maskę otworzyć i organoleptycznie sprawdzić - potem pisać

sprawdzałem patrzylem i nie widac skad wydobywa sie to cykanie dlatego pytam.a kolektor dlaczego niby mialby cykac??

jak ogladalem samochod blizej to zauwazylem ze dosyc mocno dmucha z tego miejsca zaznaczonego nw kolku i jest tam czarno tak jakby nagar albo olej z brudem nie wiem.czy teraz ktos blizej mi cos powie??

Witam według mnie masz zerwaną pierwszą szpilke od mocowania kolektora wydechowego.Jak chcesz się upewnić to odkręć cztery śróbki osłony kolektora i tam wszystko zobaczysz,a w Vectrze jest bardzo dobry dostęp bo zdjęcie jest z Vectry w Omedze troche gorzej.

Bo masz 2 litry i najprawdopodobniej urwaną szpilkę (jak mówi mario) lub pęknięty koletor.

dzieki za podpowiedz.sprawdzete dwie rzeczy...a zdjecie silnika nie jest moje tylko takie po prostu znalazlem w omedze jak wiadomo jet inny uklad i gorszy dostep o wiele;]

no i jak sie okazalo wydmuchana uszczelka + nie dokrecone dwie gorne sruby(prawie w ogoole) + jedna sruba podobno jakas na dole