Przełącznik oktanów ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam pytanie do Szanownego Grona ( jak w temacie ) jak to jest z tym przełącznikiem oktanów . jak ma być ustawiony ( ponieważ słyszałam ) że warto go ustawiać w położenie np.91 tankujac 95 ( która i tak u nas w Polsze nie trzyma parametrow ) . Podpowiedzcie zatem jak to się ma u Was w Bestyjkach ??? Ciekaw jestem każdej opinii w tym temacie

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Witam

Ja mam dwa położenia wtyczki kodowej paliwa 95 albo 98 innego położenia nie mam także się dziwię że masz coś takiego jak 91. Z drugiej strony próbowałem zmieniać te ustawienia w zależności od paliwa ale nie zauważyłe specjalnej różnica niewielka a raczej drobna przy zmianie na paliwo 99 Shell.

No to jestem zaniepokojony ponieważ na mojej kostce kodowej widnieje 91/95 ( byłem przed chwilą w garażyku celem sprawdzenia ) czyli coś nie tak ????

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Kurza twarz utraty pamięci chyba nie mam ale idę zaraz sprawdzić na wszelki wypadek.

Z danych fabrycznych wynika że C20NE może być zasilane 91 i 95. Ale u mnie również jest wtyczka 95/98 ????

a wszystkie 6 cylindrowe mają 91/95/98

?

W Astrze '97 małżonki jest 91/95.
Lepiej chyba trzymać się wartości teoretycznych - to przecież ustawienie zapłonu.

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

U mnie jest 95/98 (89 rok) auta. Na stale ustawione na 95 te wratosc o ile sa ustawioane do "spalania stukowego" o ile pamietam.
Pamieta ktos co to jest spalanie stukowe w silnikach napedzanych na benzynke pb? Jesli ustawisz na 98 a zatankujesz 95 to zle dla silnika inne sa wyprzedzenia jesli odwrotnie to nic sie nie stanie. silnik nie wykorzysta ot moze 7-8 konikow wiecej (choc moge bladzic).
Jesli masz silnik 20ne (kurcze chyba takie byly) to ustaw sobie na 95 i po krzyku nie ma o co kruszyc kopii

Witam
Mam takie niedyskretne pytanko: gdzie szukać tej wtyczki i jak ona wygląda? Mam bestję od niedawna i jeszcze nie znam wszystkich tajników

Patrząc na wprost ona jest z lewej strony przy ściance przedniej tam idą wiązki przewodów min. złącze diagnostycze. Wygląda to jak zaślepione złącze z kablem.

No jest tam złącze diagnostyczne. To jest gdzieś obok czy w samym złączu? Są tam połączone piny ale teraz dokładnie nie pamiętam które

Przy samej przegrodzie przy pojemniku z węglem aktywnym.