| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2006-06-10 19:18:13 Witam
Zabrałem się dzisiaj za demontaż całej deski rozdzieleczej mojej Omegi w celu zlokalizowania przyczyny nie działania obiegu zamkniętego. Przy tym "czymś" (nie wiem jak sie to fachowo nazywa) co otwiera i zamyka klapkę jest wszystko ok, nic nie jest urwane ale po odłączeniu od tego przewodu gumowego i dmuchnięciu w niego usłyszałem syk od strony kierowcy przy nagrzewnicy. Są tam dwa zawory (bo chyba to są zawory ) każdy ma trzy króćce i w jednym i drugim dolne są wolne. Powietrze idzie z króćca w tym niższym zaworku i zastanawiam się czy one nie powinny być do czegoś podłączone. Przy regulatorze nawiewów też jest jedno miejsce wolne. Wszystko widać na załączonych obrazkach. Ma ktoś może jakiś pomysł jak to powinno być zrobione ?? Za wszelką pomoc będę dozgonnie wdzięczny
Obieg1 Obieg2 |
tomasz_kombi OMEGA B Caravan Dąbrowa Górnicza | 2006-06-12 08:40:52 Temat dosyć oklepany
Tak jak pisze Musasi przy pokrętle ma być jedna końcówka nie podłączona (dużo o tym pisano i nawet fotki są na forum). Ja też miałem problem z przestawianiem obiegu powietrza. Po pierwsze: sprawdź czy jak wciskasz guzik zamknięcia obiegu powietrza to nie masz ustawionego nawiewu na szybę
Po drugie na 90% masz gdzieś rozłączony układ podciśnieniowy. Często zdaża się to przy zbiorniku wyrównawczym (to ustroistwo w okolicach filtra p. pyłkowego) albo tuż przy przegrodzie przedziału pasażerskiego. W moim przypadku było to drugie i to od strony silnika. Facet strasznie klnął ale jakoś udało mu się podłączyć
Powodzenia |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2006-06-12 08:51:14
Co do fotek to właśnie wczoraj znalazłem i wg nich miałem zamieniony kolejnością przewód brązowy z niebieskim (niebieski to właśnie obieg zamknięty a brązowy to o ile dobrze pamiętam na szybe). Zobaczę co to dało jak poskładam wszystko to kupy. Ktoś wcześniej przy tym już grzebał i chyba nie do końca wiedział jak to poskładać. A tak na marginesie aż dziw bierze jak te niemieckie bestie upchały tyle gratów na tak małej powierzchni - cały samochód mam zawalony gratami z deski rozdzielczej
Pozdrawiam. |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2006-06-14 22:21:53 Przeglądnąłem fotki, poskładałem i dupa nadal nie działa, po wciśnięciu przycisku słychać tylko takie pstryknięcie w okollicy nagrzewnicy ale obiegu nie przełącza. Jabkym nie ustawił pokrętła od nawiewów to i tak dmucha wszędzie więc wydaje mi sie, że albo jest uwalony ten regulator albo coś nie tak z podciśniem chociaż wszystkie przewody wydają się być ok. Ma ktoś jakiś magiczny pomysł jak to sprawdzić ?? Aha jeszcze jedno mając wszystkie bebechy na wierzchu to brałem każdy z tych wężyków od regulatora i ile para w nie dmuchałem i tylko przy jednym (już dokładnie nie pamiętam ale to był zielony bądź brązowy ale na 51% brąz ) była jakaś reakcja w postaci klapnięcia czegoś bez wzgledu na to jakie było położenie pokrętła. Coś musi byś spsute albo poprzestawiane. Help me |
tomasz_kombi OMEGA B Caravan Dąbrowa Górnicza | 2006-06-14 23:00:12 Jak ja miałem uwalony ten przewód przy przegrodzie to też nic nie było widać.
Nie wiem jak koleś który mi to robił zauważył usterkę !!!
Aby to naprawić to najpierw czołgał się pod deską a potem leżał na silniku !!!! |
Musasi Była Omega B Poznań | 2006-06-14 23:09:06 Po kolei:
nie dmuchaj, tylko na włączonym silniku nawiewu WCIĄGAJ powietrze i obserwuj gdzie zaczyna dmuchać.
Jesteś pewien , że wszędzie i na dół również ?- bo jeśli wszędzie za wyjątkiem dołu to znaczy, że podciśnienie do regulatora dochodzi zbyt małe lub wcale. Na oko tego nie stwierdzisz, po prostu wyjmij wężyk dostarczający PODciśnienie (a nie ciśnienie) za pomocą jakiegoś np. kawałka rurki podłącz się w to miejsce i wysysając powietrze sprawdż co się włącza. Jeśli okaże się że wszystko w ten sposób działa to uszkodzenia szukaj w dziurawym/nieszczelnym wężyku biegnącym od kolektora ssacego silnika. |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2006-06-15 09:12:35
No rzeczywiście wszędzie tylko nie na nogi - zrobię tak jak radzisz i zobaczymy - jeśli to pomoże to z góry wielkie wielkie dzięki. Pozdrawiam. |
Musasi Była Omega B Poznań | 2006-06-15 12:13:04 Nie ma sprawy
w końcu po to forum aby sobie pomgać. ...................
oczywiście w przypadku silnika benzynowego, w Twoim przypadku podciśnienie wytwarza dodatkowa pompka, ale prawdopodobnie podciśnienie jest pobierane z tego samego miejsca co w benzynce tj. z trójnika przewodu biegnącego do serwa hamulców. |
luki266 Omega B Caravan Bielsko-Biala | 2006-06-15 12:26:30 Sorry, że się przykleję do tematu, ale widać, że macie bardzo dobre rozeznanie w temacie. U mnie znowu powrócił temat sterowania nawiewem. W zimie nie było problemu, ale latem mnie denerwuje. Mianowicie, podczas przyspieszania przełącza mi się układ nawiewu na szybę, jak odpuszcze pedał gazu, to wszystko wraca do normy i tak w kółko. Czy to też może być powodem nieszczelności przy kolektorze?
Z góry dzięki za wyrozumiałość i pomoc. |
Musasi Była Omega B Poznań | 2006-06-15 12:29:30 Na 90% to niewielka nieszczelność w przewodzie/połączeniach |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2006-06-18 11:12:12 Szukanie przyczyny niedziałania ciąg dalszy - zajrzałem pod maskę żeby sprawdzić dokładnie w którym miejscu podciśnienie mi znika i okazuje się że coś jest nie tak w okolicy tego trójnika od przewodu podciśnienia do hamulców - na tym króciótkim odcinku wężyka do trójnika jak się przyłoży palec to czuć że zasysa powietrze ale już w pozostałych dwóch z niego wychodzących (między innymi w tym który idzie do zasobnika podciśnienia nad filtrem kabiny) nie ma nic, dziwne bo przecież powinno być, chyba że jest tak słabe że nie czuję już. Może ten trójnik jest jakis walnięty albo ma za mały przekrój ale co tam mogło się popsuć, najwyżej może być nieszczelny albo zapchany ale co tam mogło niby wpaść ?. Nie miałem czasu dokładnie sprawdzić bo już późno było ale wydaje mi się że przyczyna leży właśnie w tym miejscu. Sprawdzałem na zapalonym silniku i do tego przewodu przy regulatorze w kabinie nic nie dolatuje. No chyba że coś jest źle podpięte.
podciśnienie podciśnienie2 |
Musasi Była Omega B Poznań | 2006-06-18 15:23:23 budowa i rozdział podciśnień zupełnie inny niż w 2.0
Teoretycznie z tego co piszesz możesz mieć zatkany trójnik - co raczej niemożliwe.
czy sprawdzasz w ten sposób, że po kolei jeden sprawdzasz - nie ma, zakładasz z powrotem, drugi sprawdzasz i zakładasz ? Bo jeśli tak to może być, że do jednego lub obu wejść trójnika dopływa przez nieszczelność powietrze i wtedy oczywiście podciśnienia w całości nie będzie. U mnie tak było na trójniku z którego odchodziła rurka prowadząca przez elektrozawór do siłownika związanego z klimatyzacją. Zdejmij OBA wężyki z trójnika i dwoma palcami zatykając MUSI być podciśnienie. Jeżeli to będzie OK to zaślep prowizorycznie jeden z otworów trójnika i patrz czy to co ma działać na drugim funkcjonuje. |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2006-06-19 20:30:54 No więc pogrzebałem troszkę pod maską i chyba już wiem dlaczego nie działa otóż na przewodzie podciśnienia od pompy do serwa jest coś takiego jak zawór zwrotny z którego jest właśnie wyjście na ten trójnik - wcześniej go nie obracałem ale dziś znalazłem w nim a właściwie przed nim nieszczelność wielkości Jowisza - jakiś artysta urwał jeden króciec i dziurę zatkał wkrętem i dlatego mam tam trójnik którego nie powinno być . Jak go wyjąłem i przytkałem palcem to już troszkę lepiej zasysało ale i tak po podłączeniu trójnika pod podciśnieniu nie ma śladu więc zakładam że ten element jest cały do wymiany. W kabinie natomiast coś powoli zaczęło się dziac bo jak kręce pokrętłem od regulacji to słychać wtedy takie lekkie syczenie chwilowo i widać że odpowiednie przewody się poruszają jakby jakieś powietrze nimi przelatywało ale i tak jest jeszcze za słabe że cokolwiek ruszyło. Na domiar złego końcówka wychodząca z tego zaworu do trójnika też jest pęknięta więc dupa zbita trzeba kupić całość kwestia tylko ile to będzie kosztowało ? Pytam na allegro i w dziale Kupię Sprzedam też zamieszczam zapotrzebowanie
Dzięki wielkie Musasi ża pomoc i cierpliwość [ wiadomość edytowana przez: adamson dnia 2006-06-19 21:10:06 ] |