MotoNews.pl
11 Ile elektrod (144411/0) - PT

Ile elektrod

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kupilem swiece do autka bmw 316i e 36 z 1992 r i maja trzy elektrody. pytanie czy dobrze zrobilem kupujac 3 elektrodowe a nie dwu?
pozdro z bydzi

Napewno mu nie zaszkodzi

Świeca podstawowa do M40 to świeca dwuelektrodowa. Świeca tzw. High Power do M40 to świeca z centralną elektrodą platynową i czterema elektrodami masowymi. Przykładem świecy High Power do M40 jest Beru UXF79P, o której już pisałem w innym poście.

Świeca trzyelektrodowa to jakaś lipa. Napisz jakie są efekty.

posiadam (1,6i m43) dwuelektrodowe NGK V-LINE BKR6EK dedykowane BMW, opel, peugeot, porsche, saab po ok 15zl/szt i jestem z nich bardzo zadowolony. przy tym motorze mozesz nie odczuc zadnej roznicy z 3 elektrod...

pozdrawiam k1cyprys

a na silniku m20b20 bedzie jakas roznica jakbym kupil trzyelektrodowe swiece??

Z 1KM na sztuce

Skoro są dedykowane to po co kombinowac..

Cytat:
2006-05-09 19:56:00, mlodybiernat pisze:
a na silniku m20b20 bedzie jakas roznica jakbym kupil trzyelektrodowe swiece??

Nie będzie żadnej różnicy, bo te trzy elektrody są tylko po to aby przedłużyć żywotność świecy. Jeśli chcesz poczuć różnicę, to do silnika M20B20 polecam świece irydowe DENSO IW16. Są to świece jednoelektrodowe, ale z centralną elektrodą irydową o średnicy 0,4 mm. Jeśli masz jakieś wątpliwości, czy takie świece są odpowiednie do twojego silnika, to polecam KATALOG. Świece DENSO można nabyć w tym sklepie

ja kupilem trzy elektrodowe i tak wlasciwie nie ma zadnej roznicy ale nadal nie wiem co jest nie tak z moim autkiem
pozdro z bydzi