MotoNews.pl

RATUNKU! Silnik nie pasuje.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!

Mam poważny problem. Kupiłem silnik do mojego autka. Wydawało się, że dokładnie taki sam jaki miałem: 1.8 16V benzyna z 1995 roku.
Dokładnie ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=99666126
No i wszystko było pięknie do momentu, kiedy silnik nie został w aucie zamontowany i mechanicy chcieli podłączyć skrzynię biegów.
Okazało się, że wejście na rozrusznik jest ze złej strony i po podłączeniu skrzyni nie da się zamontować rozrusznika.
Podejrzewają, że silnik jest od auta z automatyczną skrzynią biegów.
Więcej szczegółów będę znał jutro, jak uda mi się skontaktować ze sprzedawcą i podjadę do serwisu zobaczyć jak to wygląda, bo dopiero co zadzwonili do mnie z tą rewelacją.

Pytanie do Was: czy ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem i może ma pomysł czy da się temu zaradzić nie oddając silnika i szukając innego?

Pozdrawiam

Załamany Chryzopraz

ja tylko w sprawie pocieszenia...nie zalamuj sie bo przeciez co kupiles zawsze tez mozesz sprzedac

ale na pewno cos sie da na to poradzic..don't worry i powodzenia

odpowiem ci tak: widocznie silnik jest w wczesniejszych lat niz 95r.
Spotkalem sie juz z tym: ty pewnie masz rozrusznik z tylu silnika (powiedzmy od strony kabiny) a w nowym silniku pewnei rozrusznik jest od strony chlodnicy...... to tylko roznica rocznikow chociaz dosc powazna
..... sprzeglo pewnie tez nie pasuje

Być może kupiłeś silnik od XR3i tzn współpracujący ze skrzynią MTX-75

edit: albo tak jak pisze borys

[ wiadomość edytowana przez: mleko dnia 2006-05-11 21:57:22 ]

Cytat:
2006-05-11 21:53:31, borys pisze:
odpowiem ci tak: widocznie silnik jest w wczesniejszych lat niz 95r. Spotkalem sie juz z tym: ty pewnie masz rozrusznik z tylu silnika (powiedzmy od strony kabiny) a w nowym silniku pewnei rozrusznik jest od strony chlodnicy...... to tylko roznica rocznikow chociaz dosc powazna ..... sprzeglo pewnie tez nie pasuje

odwrotnie ;]

Nic nie da się z tym zrobić?
Inny rozrusznik, cokolwiek?
Wymiana skrzyni pewnie byłaby droższa niż silnika...

Ech, życie...

Pozdrawiam

Chryzopraz

Cytat:
sprzeglo pewnie tez nie pasuje

Rzecz w tym, że sprzęgło pasuje, skrzynia biegów pasuje, tylko rozrusznika włożyć nie można...

Pozdrawiam

Chryzopraz

no przeciez byly zmiany po 95r i w essinach silniki wkladali takie jak w mondeo, stad roznice w polozeniu i osprzecie silnika. A dlaczego kupiles starszy silnik zamiast nowszego ?? Silnik jaki miales w escorcie oryginalnie szedl bez zmian do 08/98 w mondeo i do konca w escorcie. Po co kupiles padaczke sprzed 95r ??

Jesli bys chccial go sprzedac dalej to odezwij sie
1,8 16V ja bym z checia wzial

Cytat:
no przeciez byly zmiany po 95r i w essinach silniki wkladali takie jak w mondeo, stad roznice w polozeniu i osprzecie silnika. A dlaczego kupiles starszy silnik zamiast nowszego ?? Silnik jaki miales w escorcie oryginalnie szedl bez zmian do 08/98 w mondeo i do konca w escorcie. Po co kupiles padaczke sprzed 95r ??

Prosta odpowiedź: z niewiedzy
Natomiast dlaczego padaczkę? Silnik jako taki był w lepszym stanie niż niejeden który miałem okazję obejrzeć nowszy.
Teraz wiem, że muszę do niego jeszcze skrzynię biegów zmienić.
W sumie i tak wyjdzie taniej niż silniki które widziałem >95 r.
A po rozebraniu okazało się, że moja skrzynia i tak lada moment byłaby do wymiany...

Ciutkę zajeździłem auto...

Pozdrawiam

Chryzopraz

Cytat:
2006-05-12 13:47:11, p_s_y_c_h_o pisze:
Jesli bys chccial go sprzedac dalej to odezwij sie 1,8 16V ja bym z checia wzial

Mam do sprzedania ten zajeżdżony. Ale to jest raczej złom.

Pozdrawiam

Chryzopraz