Przegląd techniczny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Robiłem dzisiaj obowiązkowy przegląd techniczny omci. Wszystko wyszło pięknie ładnie, zapłaciłęm 163zł bo to z gazem. Zastanawiam się jednak, czy jezeli np miałbym złą zbieżność która wyszłaby na badaniu, czy wtedy diagnosta ma obowiązek ją ustawić w cenie badań (163zł), to samo dotyczy świateł.

Są to typowe usterki które w wiekszości wypadków załatwiamy regulacją, czyli nie wiążą sie z wymianą czegokolwiek.

Napewno nie wymienią amorków, ale mysle ze zbieżność powinni skorygować "gratis".

Macie jakieś doświadczenia z praktyki?

ps.
koła mam zbiezne o 0,2, czy to jest w normie według was?

jak sama nazwa wskazuje to jest to badanie a nie korygowanie i nikt ci za tą kasę nie ustawi niczego pieniądz i tylko pieniądz załatwi sprawę, przynajmniej u mnie w mieście

Stanowisko diagnostyczne jest do badania, a nie do robocizny, czasem mogą światła poprawić śrubokrętem jak zechce.
Ustawienia zbieżności robią na innym stanowisku bo to wymaga więcej czasu. I tak jest chyba wszędzie.

Pozdr.

Już pare lat mam pojazdy czerokołowe i jeszcze nigny na przeglądzie nie sprawdzali mi zbieżności. Obijają się, czy raczej to badanie nie wchodzi w zestaw kontroli?

moga sprawdzic u mnie maja takie metalowe cusiki jak sie na to wjedize to wychodzi czy cos nie tak zbieżnością, ale nie pamietam by ktos kiedys powiedzial ze cos jest nie tak i mial problemy bo nie bylo zbieżności

Nie wiem jak u kolegów,ale u mnie za korektę świateł biorą12pln...zbieżności nie sprawdzają i nic na ten temat nie mówią...Widać co kraj to obyczaj...

Nie wiem jak gdzie indziej - zawsze mam na przeglądzie sprawdzaną zbieżność. Ale ustawienie to osobna sprawa i za to się płaci - od 60 zł - po ponad 80 za pełną diagnostykę komputerową z ustawieniem zbieżności. Ale warto to robić - przynajmniej opon nie drze i likwiduje nieprzyjemne drgania kierownicy - nie ma co oszczędzać

A u mnie korygują światła na każdym przeglądzie (o ile są żle ustawione) za free i zbieżność na rolkach zawsze patrzą i mówią co i jak.