Spryskiwacz problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,kupilem niedawno essa i nie dzialo spryskiwanie przedniej szyby.Z tylna bylo wsio ok.Rozebralem zbiorniczek,wyczyscilem styki w pompce ale nadal bylo to samo.Doraźnie zamienilem rurki miejscami i psika na przod.Dzis probowalem sie do tego dobrac i zauwazylem ze czasem (raz na 100 przycisniec) jak przytrzymam dluzej ten przycisk to troche wody poleci i slychac wtedy pompke.Ale zazwyczaj jest tak ze pompka milczy i nie psika.Moze ktos z was juz to przerabial? Bo nie wiem od czego zaczac.Czasami dzieje sie tez tak ze jak wlacze wycieraczke tylna to zasiweca mi sie przycisk od ogrzewania tylnej szyby.Co z tym jest???

Pozdrawiam.

Witam
Nie robiłem ale słyszałem, że jest zaworek który kieruje płyn albo na przód albo na tył - tam bym szukał.
pozdrawiam
Arturek

Cytat:
2006-05-12 23:51:41, Przemm pisze:
Witam,kupilem niedawno essa i nie dzialo spryskiwanie przedniej szyby.Z tylna bylo wsio ok.Rozebralem zbiorniczek,wyczyscilem styki w pompce ale nadal bylo to samo.Doraźnie zamienilem rurki miejscami i psika na przod.Dzis probowalem sie do tego dobrac i zauwazylem ze czasem (raz na 100 przycisniec) jak przytrzymam dluzej ten przycisk to troche wody poleci i slychac wtedy pompke.Ale zazwyczaj jest tak ze pompka milczy i nie psika.Moze ktos z was juz to przerabial? Bo nie wiem od czego zaczac.Czasami dzieje sie tez tak ze jak wlacze wycieraczke tylna to zasiweca mi sie przycisk od ogrzewania tylnej szyby.Co z tym jest??? Pozdrawiam.

Jak działa dopiero po chwili(tz jak dłużej przytrzymasz) to znaczy ze masz zaworek zwrotny na weżyku do niczego, a jak pompka lapie raz na 100 przycisniec to znaczy ze masz cos z instalacja nie tak. Pompka dziala tak ze zmienia sie polaryzacje zasilania i raz obraca sie w lewo a raz w prawo i tym samym pompuje raz na przod raz na tyl

Jeśli naciskasz przełącznika a pompka nie chodzi tylko raz na jakis czas zalapie to mogą być styki w zespolonym do przeczyszczenia a zapalanie sie przycisku od szyby wyczyść bolce w bagażniku i posprawdzaj mase

koval666 ma racje. Przerabiałem temat. To że chodzi raz na 100 to wina zespolonego. Co do "dyskoteki" na desce to zła masa na klapie bagażnika. Czyszczenie styków owszem pomaga ale na którtko, rozwiązanie na zawsze to dodatkowy przewód masowy.