MotoNews.pl

Papuga pod PA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siema koledzy
Mam pytanko odnośnie tuby/papugi pod wyjście PA np przy unidenie 520- warto w to sie bawic??? - bo słyszałem że jest jest marny efekt a raczej beznadziejny
pozdro..

Wszystko zalezy od tuby jaka uzyjesz, z tego co wiem akurat w U520 jest dobre wyjscie, mam ale nie testowalem, dopiero planuje zakup tuby

Ja np. nie wiem po co Żeby krzyczeć na przechodniów? Czy na wiec wyborczy? A może żeby laski podrywać na ulicy?

Ja mam 520 i czekam na zamówiona papugę - Alan EH 800 za 45 zł. Nie wiem czy dobra ale w tej cenie nic innego nie widziałem. Jak podłączę to dam znać jak to się sprawdza.

Jeśli chodzi o zastosowanie, no cóż... wszystko zależy od pomysłowości użytkowanika
Juz parę razy żałowałem, ze nie zdecydowałem się wcześniej na zakup.
Np. ostatnio chciałem op... zasrańca, który wyskoczył mi pod koła, gdybym nie odbił na lewy pas... no cóz. Na szczęści3e nic się nie stało.
Na zlotach też sie przyda.
Zagadać do fajnej pani - to chyba też nie przestępstwo - niech się cieszy kobitka.

[ wiadomość edytowana przez: aras_aras dnia 2006-04-18 20:26:58 ]

podobnież w unidenach po przerzuceniu na PA wszystko co przychodzi z eteru rzucane jest na tube trzeba podkrecić SQ i dobiero nawijac przez tube
A po co? -a czemu nie? zastosowanie znajdzie sie samo

ile omów musi mieć tuba pod unidena 520 bo zgubiłem gdzieś instrukcję od radia i nie mogę się doszukać na necie

Według instrukcji z mojego Unidena 520 wyjście PA ma
7 watów, a obciążyc je można głośnikiem 8 omowym.

Szerokosci.

Dodano:
Mam już swoja tubę, dzisiaj przyszła przesyłka. Teraz tylko pytanie gdzie ją zamontować? Gdzie najlepiej to przykręcić. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii?

[ wiadomość edytowana przez: aras_aras dnia 2006-04-20 19:09:49 ]

siemka
montuj gdszieś przy wlocie powietrza bo pod maską to nic nie będzie słychać
hmm...właśnie a podłączyłeś już tube pod radio? jak głośno słychać? tak czy może tak:
pozdro..

Na razie nie podłączałem, cierpię na chroniczny brak czasu
Ale w weekend powinienem dać radę, to dam znać jak to hula.
No i muszę dokompletowac małego Jack'a i pare metrów kabla, bo przy tubie mam tylko końcóki.

kolego aras_aras jak już podłączysz i będziesz miał czas to daj znać jak to działa bo też bym się pokusił o zakup papugi

z góry dziękuję

ja na waszym miejscu zamontowałbym ją wewnątrz kabiny razem z zestawem niebieskich diód w desce rozdzielczej świecących prosto w oczy

ale jest to jedynie moje subiektywne odczucie...

Widzę, że kolega Admiral ma muchy w nosie He he.

Tuba podłączona i smiga całkiem fajnie. Przeszła testy na postoju i w czasie jazdy. Jeśli chodzi o wrażenia typu czystość i zrozumiałość dzwięku to jest lepiej niz się spodziewałem, natomiast z głosnścią mogłoby być troche lepiej. Oczywiście na postoju jest o wiele lepiej niż podczas jazdy. "papugowanie" powyżej 50km/h chyba mija się z celem.
Ogólnie fajna zabawka (tak jak całe CB), a sposobów wykorzystania jest tyle ile ktoś sobie wymyśli - kwestia fantazji :: i jeszcze parę innych.

Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie pomykających trasą Elbląg - Czarlin - Toruń - Konin - Wrocław.
Bajo.

[ wiadomość edytowana przez: aras_aras dnia 2006-05-08 20:50:59 ]

Witam wszytskich papugomaniaków.

Mam małe dośwaidczenie z papugami bo sam miałem problem z głośnością. Mam alana 28 ze wzmocnioną modluacją. A wieć tak: najpierw kupiłem na allegro "papuge" do cb 20 wat za 30 zł, doszła podłączyłem najpierw pod maską - lipa, później podłączyłem przed chłodnicą za grilem - lipa. Mój kumpel wygrzebał jakąś starą syrene alarmową z 6 tonami starą i zakurzoną, wyglądała identycznie jak moja, wylotował płytke ze środka i podłączyl do 520 ze wzmocnioną modulacją. Efekt mnie powalił !! głośno i wyraźnie jak cholera, jak siedze w domu i podjeżdża to woła mnie i słysze wszytsko. Drugiego dnia popędziłem do sklepu motoryzacyjnego i kupiłem syrene alarmową 20 wat 6 tonów która wyglądała identycznie jak "papuga" którą kupiłem na allergo za 30 zł. Ta była w podobnej cenie, ale co sie okazało że syrena syrenie nie równa, bo ta od alermu po wylotowaniu płytki z tonami chodzi tylko nieco ciszej i bardziej metalicznie od starej i zakurzonej syreny mojego kumpla. Musze podkreślić że rozbiraliśmy wszytskie 3 i były takie same z wyglądu, magnez takiej samej wielkości, obudowa itp. ale każda chodzi inaczej. Poszedłem więc za ciosem i kupiłem na allegro syrene alarmowa 25 wat i 6 tonów bo myślałem że bedzie głośniejsza. I tu moje zdziwnie bo chodzi coprawda wyraźniej od mojej 20 wat ale ciszej.
Posumowywując zabawa jest super, tuba robi furore na mieście i przy wrzucaniu komuś kto zajedzie droge i do panienek. Ale chyba nigdy nie wiadomo jak będzie chodzić dany egzemplarz bo w serwisie cb demonstrowali mi jak chodzi tuba 35 wat na dachu lublina i jest cichsza od 20 watowej mojego kumpla. Trzeba poprostu próbować i już... ale warto.

I tutaj kieruje pytanie do tych którzy się znają na cb. Czy podłączenie tuby pod wzmacniacz do cb np. na 20 wat tuba będzie chodzić lepiej bo radia dają nieco ponad 4 waty a tube można obciązyć 20 wat ??

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy...