Dlaczego świece żarowe padają po 3-4 miesiącach???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Wiem, że nie należę do Waszego klubu, ale może mimo to ktoś z Was mi pomoże

Problem dotyczy golfa III z 96 roku mojego ojca-otóż ma on nietypowy silnik 1.6(bez turbo)-z tego co wiem nieoferowany w Polsce(sprowadzony z Francji)-co kilka m-cy przepalają się świece-próbowaliśmy już Beru, Iskrę, a przy kupnie auta były jakieś Elstar-zawsze to samo i nie wiemy dlaczego -czy ktoś się orientuje czy to wina świec a jeśli tak to jakie najlepiej kupić z gwarancją i czy obejmuje ona ich przepalenie - pozdrawiam i dzięki za ewentualną podpowiedz...

Witam , sprawdź świece żarowe firmy Bosch powinno poskutkować
orginalnie golfy miały swiece Boscha. Pozdrawiam

a wpadl ktos na pomysl sprawdzenia czy przekaznik swiec sie nie wiesza?
moze poprostu zdarza mu sie grzac je non-stop i sie upalają...

no właśnie podpiąłem miernik pod świece - włączyłem zapłon - kontrolka świec gaśnie po ok 5 s(rano) a na mierniku napięcie 13V jeszcze jakieś 15 s, czyli zdaje się że coś nie jest tak. W związku z tym mam pytanie czy kontrolka świec żarowych jak gaśnie na desce to oznacza,że świece nie powinny już dostawać napięcia czy tylko tyle że można auto już odpalać I druga sprawa auto jak postoi z godzinę to po włączeniu zapłonu kontrolka świec nie zapala się w ogóle....auto odpala ok..

P.S. Świece są nowe (Monark)- kolejne... A swoją drogą dowiedziałem się że żadna firma nie udziela gwarancji na przepalenie świec (gwarancję każda ma na 12 m-cy ale nie obejmuje ona przepalenia.. )

[ wiadomość edytowana przez: swap dnia 2006-05-25 15:34:29 ]