MotoNews.pl

Plastikowy kolektor dolotowi i LPG?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam taki oto problem niedawno zakupilem essiego 1.6 16V zetec i z miejsca zaprowadzilem go założenia instalacji LPG a tu nagle slysze w TVN Turbo że nie można zakładać instalacji LPG starszysz generacji do silników z plastikowym kolektorem dolotowym a taki wlaśnie jest w moim autku. Mechanik od gazu odp. żebym wymienił świece i przewody i wszystko bedzie ok i kto ma racje? a co mi grozi gdy bede dalej jezdzil na plastikowym ? "tylko" zniszczenie kolektora czy coś konkretniejszego ?

da sie jezdzic na 2 gen i plastikowym kolektorze
a co grozi - rozerwanie kolektora?

Jeśłi silnik nie będize przeciążany i będziesz dbał o kable i świece, to nie powinno się nic stać.

mialem i mam w swoim eskorcie wczesniej w orionie kolektor plastikowy i jakos go nie rozerwalo chociaz potrafil czasem walnac trzeba pamietac o kablach i swiecach i bedzie ok przy ukladzie sekwencyjnym nie byloby problemow ale to kasa przy podcisnieniowym nie powinno byc problemow. pozdrowienia

Franek, w 91 i 92 był plastikowy kolektor?? To wprowadzili przecież w 97

Cytat:
2006-05-22 21:11:23, Franek53 pisze:
mialem i mam w swoim eskorcie wczesniej w orionie kolektor plastikowy i jakos go nie rozerwalo chociaz potrafil czasem walnac trzeba pamietac o kablach i swiecach i bedzie ok przy ukladzie sekwencyjnym nie byloby problemow ale to kasa przy podcisnieniowym nie powinno byc problemow. pozdrowienia

to zmieniales silnik w orionie ?

Proponuje do silnikow zasilanych gazem zakladanie takich klapek ze sprezyna ktore sie otwieraja w momencie niekontrolowanego zaplonu w ukladzi ssacym ,co w pewnym stopniu ochroni go przed rozerwaniem.Takie klapki mozna zalozyc w punktach montujacych ins. gazowe (sa one coraz bardziej powszechne ) ,jest to bardzo dobry patent.

w orionie mialem od poczatku taki sam silnik a kolektor byl plastikowy byla klapka taki bezpiecznik ale nie bylo to szcsesliwe rozwiazanie jak zaczalem przykrecac zawor zeby mniej palil to jak walnal to kiolektorowi nic sie nie stalo ale poszla obudowa filtra powietrza takze tu nalezaloby zadbac o wlasciwa mieszanke.pozdrowienia