Wymiana zimerbloków na tylniej belce 1,8 (130KM) MKVII

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czy ktos z Was zmieniał samodzielnie zimerbloki na tylniej belce???. Chiał bym sam to zrobić bo w warsztacie krzyczą straszne sumy a ja mam teres troche inne wydatki na glowie.
Podobno da sie to zrobic tylko jest potrzebny kanał, jak ktoś cos w temacie wie to prosze o pomoc.

Pozdrawiaam

chyba silentbloki co nie zmienia faktu ze tez chcialbym je sam wymienic (tylko w kombi) i przyłączam sie do pytania ...

Da się zrobić i co ważniejsze bez wyciągania belki. Kanał oczywiście potrzebny. Przerabiałem temat ok. miesiąc temu. Mój sposób. Odkręcasz śróby mocujące belkę do podwozia. Proponuje od razu nowe nakrętki samokątrujące. Moje 10-cio letnie śróby nie wykazywały żadnego zużycia/korozji. Pomimo tego też wymieniłem. Stare tuleje wybiłem młotkiem, dosłownie kilka uderzeń i wylatują. Nastepnie wyczyścić siedlisko i przesmarować solidnie smarem. I teraz patent na wciśnięcie nowych tulei. A dokładnie mówiąc wciągnięcie. Śruba albo pręt całogwintowy fi 10-12 mm duża podkladka średnicy podobnej do tulei. i kawałek płaskownika z otworem. Nakładamy po koleii na śróbę podkładkę, tuleje, to wszysko przez siedlisko, płaskownik (oparty na obwodzie siedliska) i nakrętka. Kręcimy nakrętką do momentu wciągnięcia tulei. Na koniec lekko dobijamy tuleje młotkiem przez np. kawalek drewna.

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2006-05-15 23:37:00 ]

w poradach jest opis

[ wiadomość edytowana przez: fryszard dnia 2006-05-16 06:08:44 ]

No to teraz zostaje tylko konfrontacja na kanale. Chyba dzis powalcze z tym. A pamiętacie moze jakie nakretki tam sa potrzebne - rozmiar ??

Cytat:
2006-05-16 08:55:08, Bratq pisze:
No to teraz zostaje tylko konfrontacja na kanale. Chyba dzis powalcze z tym. A pamiętacie moze jakie nakretki tam sa potrzebne - rozmiar ??

Śruba dwunastka - klucz nr 15, a nakrętka nr 18. W sklepie powinni wiedzieć jak powiesz do czego. Są dosyć drogie ! chyba 6zł/szt.

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2006-05-16 16:32:27 ]

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2006-05-16 16:34:46 ]