Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-04-22 23:25:13 Jadac na trojce na srednich i nizszych obrotach slychac charakterystyczne leciutkie drzenie - warkoczenie silnika (1.5), ktorego przy innych biegach nie slychac.
To charakterystyczne dla silnikow Espero, czy tez moze mam sie tym z ojcem zaczac przejmowac ?? ![]() ![]() |
![]() Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-04-22 23:54:16 To stukanie silnika jest rzeczywiście irytujące. Czasami czuję się jakbym miał 1.5 tdi ![]() Zaraz po kupnie myśleliśmy z ojcem, że coś jest nie tak, ale "podsłuchiwanie" innych egzemplarzy na ulicy uświadomiło nam że TTTM (ten typ tak ma - ulubione powiedzenie mechaników w wielu serwisach :lol ![]() |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-23 02:22:23
To nie silnik a cos w mechanizmie zmiany biegow. Zauwaz, ze kiedy przytrzymasz drazek to warkotanie ustanie. Sam jestem przed wymiana mechanizmu, ktory z reszta kupilem juz dawno ale jakos zapalu zabraklo. Kupilem tez parke klaksonow wiec moze sie w koncu zmobilizuje i zabiore do roboty. |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-23 10:17:35 Problem w tym, ze nic nie polecam. Łódź jest takim zadupiem, ze nie mozna znalezc sklepu, w ktorym bylyby wystawione i podlaczone rozne rodzaje, tak by mozna organoleptycznie zapoznac sie z wydobywanym z nich dzwiekiem. Po tym jak moj oryginalny wydobywal z siebie cichutkie "piii" a przejezdzajacy rower skutecznie go zagluszal... (sic!) zainstalowalem wymysl polskiej mysli technicznej, poskladany przezemnie z 2 niedzialajacych, bardzo glosny ale wrazliwy na wilgotnosc powietrza (sucho - glosny, wilgotno - "piii" a nawet "p").
Teraz kupilem parke wloskich hornow - alpexa. Glosne to to nie jest ale napewno nowe i sprawne. |
![]() MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-04-23 12:12:48 U mojego ojca w nexii był pewien przydźwięk i wibracje i okazało sie że po wymianie tylnego tłumika wszystko ustało.. |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-04-23 17:51:05
Z ust mi to wyjąłeś. O tym przytrzymaniu drążka zmiany biegów (popchnięcie do przodu) . Co prawda, u mnie nie ustaje, ale wibracja się zmniejsza . Co to za mechanizm nawala ? |
![]() raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2003-04-24 06:59:15 Tez to mam a zeczelo sie od wymiany tlumika.
Prawdopodobnie problem lezy w ekranie srodkowego tlumika taka blacha na nim, przykrecona 4 lub 6-ma srubami i prawdopodobnie to wpada w drgania. Ostanio nawet to dkrecilem i zdjalem po czym mialem kawalki gabki i powtykalem miedzy karoserie a ta balche po czym przykrecajac to porzadnie. Dragania prawie ustaly sa odczuwalne jeszcze na biegach tych z przodu tzn 1,3,5 natomiast na 2,4 cisza. wiec mysle ze bedzie to. Raffsa |