6 Lat na Gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak sądzicie, czy samochód ktory jeździ juz 6 rok na gaz nadaje się do użytku? Czy silnik jest już na wykończeniu i czy rzeczywiście jazda na gaz niszczy silnik? Mam zamiar właśnie kupić Toyote Corolle za 1991r ktora jeździ juz 6 lat na gazie i się zastanawiam.

jak w samochodzie jest dobrze założona i serwisowana instalka II gen(bo pewnie taka tam jest) to nie ma obaw. Gaz jest nawet czystszy niż benzyna więc silnik może nawet miej sie zużyć.

Zapytaj sie ile pali tego gazu: przy silniku np. 2.0 jak auto spala mnie gazu niż te 12l w mieście, to znaczy to że mieszanka jest uboga i silnik od tego szybko sie niszczy.

pozdrawiam

Nie wiem czy instalacja jest II czy I generacji, jak to sprawdzic? A Auto ma silnik 1.3 i spala 10l/100km w mieście to dobrze dla silnika czy mieszanka jest uboga?

Cytat:
2006-05-19 00:55:52, omegafan pisze:
o znaczy to że mieszanka jest uboga i silnik od tego szybko sie niszczy.

Kolega zdaje się miał ma myśli legendę miejską (patrz.wikipedia: legenda miejska) o zużyciu się (wypaleniu) zaworów w silniku co o ile ja pamiętam zachodzi w starszych silnikach i związane jest z jakością materiałów z których są zrobione w/w zawory. Wymiana zaworów na nowe i z nowych stopów eliminuje problem.
Weryfikacji powyższego powinien dokonać któryś z forumowych mechaników od auto-gazu.

Czy to prawda? hmm...

Zajrzyj pod maskę. Zobacz czy na wężu, który idzie od parownika do miksera (w okolice podstawy gaźnika), znajduje się silnik krokowy (taki mechanizm z doprowadzonymi do niego 4 przewodami sterującymi). Oprócz krokowego może też występować tzw. register czyli śruba "wstępnej" regulacji. Jeśli na wężu jest tylko śruba to na bank jest to I gen. Oprócz tego jeśli autko nie ma sondy lambda to również nie ma możliwości (ani potrzeby, chyba że ktoś się uprze, to trzeba dołożyć sondę) montowania II gen. Czyli: brak sondy=I gen. Skład mieszanki najłatwiej sprawdzić na analizatorze spalin. Jeśli to II gen. to podpinając PC-ta z odpowiednim oprogramowaniem też można to sprawdzić pod warunkiem 100% sprawności sondy lambda. Z braku PC-ta ostatecznie może być miernik. Ale pewniakiem jest analizator. Orientacyjnie możesz sobie policzyć spalanie mnożąc ilość spalanej benzyny przez 1,2-1,25, tyle powinien spalić gazu przy dobrze wyregulowanej i zmontowanej instalce.
6 lat to ok. 100 kkm więc pewnie parownik wymaga co najmniej grubszego przeglądu, jeśli nic nie było z nim robione.

Może zadam głupie pytanie, ale nie wiem co to jest sonda lambda Do czego ona sluży i jak ją rozpoznać?

Cytat:
2006-05-19 10:46:53, juliuszcezar11 pisze:
Może zadam głupie pytanie, ale nie wiem co to jest sonda lambda Do czego ona sluży i jak ją rozpoznać?

Pomiędzy kolektorem wylotowym (silnikiem) a katalizatorem w rurę powinien być wkręcony dynks od którego odchodzą kabelki