Panewki 2107 sowiecka rakieta :D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
sie pochwale ze mi stuka panewka o tyak puk puk puk puk na zimnym silniku sie chyba posypie obym kupił szybko ten silnik albo kurna bede musiał remont robic....

MI tez cos stuka , i podejzewam panewke.
Jesli Jestes pewien ze to panewka, to jak stuka to korbowa.
Odkrecasz miske(klasyk) odkrecasz korbe i wymieniasz panewki(zalewajac wsjo olejem), zakrecasz, wstawiasz nowa uszczelke pod miske-BEZ silikonu(bo Ci wypchnie korkowa uszczelke)skrecasz,lejesz olej, patrzysz czy nei wyciejka, grzejesz i dokrecasz na goraco uszczelke.
Powinno byc git.
Byc moze ze trzeba zluzowac silnik z poduszek i podciagnac w gore,aby zdjac miske- nie pamietam.

Cytat:
2005-01-23 15:40:22, Krzysztof-Fleszer pisze:
Byc moze ze trzeba zluzowac silnik z poduszek i podciagnac w gore,aby zdjac miske- nie pamietam.

Trzeba odkrecic jedna poduszkę i podnieść silnik. Przy podnoszeniu trzeba uważać, żeby nie wyrwać dolnego króćca od chłodnicy (ja urwałem ).

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

A w Samarze

zapytaj Bastka.
Ale tez sie da tylko neiwiem co trzeab zrobic najpierw

Bastek wyciągał cały silnik dołem więc chyba nie ma problemu ze zdjęciem samej miski.

Pytam, bo tez cos jakby stuka i co gorsza mam od jakichs dwoch tygodni zalana troche olejem miske

Hmmm... a jak to stuka, że wiadomo że panewka?

o tak stuk stuk stuk stuk :d

metaliczno głuche postukiwanie najczesciej na zimnym silniku

Dzieki

Panowie mam pytanie. Tylko się nie śmiejcie, proszę. Ile panewek ma moja Łada? (chodzi o te w silniku a nie w skrzynce w bagażniku )

Cytat:
2006-05-19 15:40:33, Kamil_H pisze:
Panowie mam pytanie. Tylko się nie śmiejcie, proszę. Ile panewek ma moja Łada? (chodzi o te w silniku a nie w skrzynce w bagażniku )

4 panewki korbowe i 5 panewek głównych
Panewka składa sie z dwóch części

-----------------

Cytat:
2006-05-19 17:00:44, Yanosik pisze:
4 panewki korbowe i 5 panewek głównych Panewka składa sie z dwóch części

To chyba dobrze nie? Bo taki Poldek ma 3 panewki Jak jest wał podparty w wielu miejscach to lepiej znosi niższe obroty, prawda?

Cytat:
2006-05-19 19:05:41, Kamil_H pisze:
To chyba dobrze nie? Bo taki Poldek ma 3 panewki Jak jest wał podparty w wielu miejscach to lepiej znosi niższe obroty, prawda?

Czesciowo prawda. Przy niskich obrotach i tak w dupe dostają panewki korbowe
Gdy widze jak niektórzy katują łade czy inne auta na czwórce, z obciązeniem pod góre z predkością 60km/h to zal mi takiego auta. Nie to co u mnie cały czas obroty najzdrowsze dla silnika 4-6 tysi

-----------------