MotoNews.pl

Czy da radę wymienić...?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam . Mam pytanie, czy dam radę samodzielnie ,, w warunkach domowych" wymienić końcowkę drążka ? W wyszukiwarce nic ciekawego nie znalazłem na ten temat. Ktoś już sam z tym kombinował ?

spokojnie da rade trza tylko troszkie sie pomeczy jak niemasz sciagacza do drążków
policzyc dokladnie obroty przy wykrecaniu i tyle samo wkrecic nową
ale zbierznosc tez trza sprawdzic później ale tez da sie to zrobic samemu :

Spokojnie dasz rade, ja sam wymieniałem i zbierzność ok. Poprostu ustawiasz tak aby ci auto nie sciagalo lub sciagalo tak samo jak przed wymiana

Witam!
A z takich praktycznych porad to zamiast liczyć zwoje pgwintu przy wykręcaniu prościej (i dokładniej) jest naciąć lekko drążek kierowniczy 2-3 cm ostrzem noża i zmierz sówmiarką odległść do początku końcówki drążka. Póżniej przy nakręcaniu nowej zachowaj tę samą odległość. Jeśli końcówki nie są jakimiś tanimi podróbkami to wymiana tą metoda praktycznie nie wymaga ustawiania zbierzności.
Co do ściągacza do końcówek to myślę że nie będzie potrzebny - wystarczy młotek i powinno pójść. Tu nie ma sentymentów jak zakładasz nową końcówkę to tej starej nie musisz oszczędzać.
Pamiętaj jeszcze aby przed założeniem nowej końcówki odtłuścić dobrze gniazdo sforznia, włóż go do otworu i lekko stuknij z góry żeby się zaklinował, na gwint troszkę tawotu grafitowego nie zawadzi. Pamiętaj jeśli masz nakrętkę samohamowną to można jej uzyć tylko raz!
Miłej pracy! Pozdr.

Podpisuje sie pod tym co powiedzial Roy, zadne obroty tylko suwmiarke w reke i zmierzyc odleglosc od osi sworznia koncowki do brzegu rurki z gwintem .