| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Angie Omega B Caravan ver. ... Sharjah/Zjedn.EmiratyArab. | 2006-05-09 06:43:27 Komputer pokładowy przestał wyświetlać. Najpierw ściemniała lewa strona, a następnie po kilku tygodniach zrobił sie całkiem czarny. Bezpieczniki OK. Przypuszczam, że padło podświetlenie dispey'u LCD (żarówki?).
Jak je wymienić? Jak wymontować ten komputer? |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2006-05-09 10:08:16 wystarczy poswiecic 1min czasu na wyszukanie i jest:
motonews.pl/forum/?op=fvt&t=87407&c=114&f=9 motonews.pl/forum/?op=fvt&t=87576&c=114&f=9 |
Angie Omega B Caravan ver. ... Sharjah/Zjedn.EmiratyArab. | 2006-05-09 12:11:53 Serdecznie dziekuję za linki. Rozumiem z nich, że nie potrzeba ściągać kierownicy i demontować poduszki powietrznej. Haynes w swojej książce na temat Omegi pisze, że od tego trzeba zacząć.
To już b. dużo. Co do tej 1min, naprawdę nie wierzę. Może jestem niedostatecznie wykształcony i nieinteligentny, ale straciłem więcej niż pół dnia w wyszukiwarce i nie natrafiłem na te strony. Szukałem pod "komputer pokładowy wymiana żarówek", "komputer pokładowy" itd, itd. Nie przyszło mi do głowy, że to urządzenie to zegar. Zegar dla mnie jest na ratuszu w Poznaniu, na Pałacu Kultury i w 20-tu innych miejscach, ale nigdy komputera nie nazwałbym zegarem. W dodatku poszukaj "zegar" - link Nr2 znajdziesz, linku Nr1 nie ma. Musisz w wyszukiwarce wpisać "demontaż" lub "zegarów" by znaleźć ten link Nr1. Nic dziwnego, to tylko głupi komputer, nie rozróżnia deklinacji, konjugacji i fleksji. A uważam, że po prostu ta uwaga o minucie była niepotrzebna. I tak dobrze, że ktos się nie wkurzył i zamiast odpowiedzieć konkretnie nie zażądał np. wyświetlenia znanej tablicy. Ja po prostu boję się o cokolwiek pytać na forum, bo nie chcę zakłucić spokoju komukolwiek. Jeszcze raz dzięki! Btw. W niektórych postach pisze, że cała procedura wymontowania wyświetlacza autorstwa SEBY-OMEGI znajduje się w Poradach - nic takiego tam nie ma. |
Angie Omega B Caravan ver. ... Sharjah/Zjedn.EmiratyArab. | 2006-05-15 08:56:06 Dzięki Solltysie za pociechę.
Żarówki wymieniłem. Mając takie wskazówki jak od Brutala (wielkie dzięki jeszcze raz) to była trywialna robota. Przy okazji naprawiłem brakujące pixle na display'u. Gdyby kogoś interesowało, jak, pytajcie. Chętnie się podzielę. Niestety nie zrobiłem zdjęć, a teraz mi się nie chce jeszcze raz rozbierać. Co do cen wachy w ZEA: benzyna 95okt. - 1.20zł/l (w przybliżeniu). Ropa 1.60zł Sporo zdrożało od roku, a jeszcze zapowiadają podwyżki. |
mt-01 opel omega b zamość | 2006-05-15 21:33:29 Angie jak zrobiłeś pixelki w wyświetlaczu?
sam zrobiłeś czy dałeś fachowcowi? |
Angie Omega B Caravan ver. ... Sharjah/Zjedn.EmiratyArab. | 2006-05-16 09:39:26 Z przyjemnością.
Starałem się to naprawić metodą małoinwazyjną – w moim wypadku to wystarczyło, może nie zawsze wystarczyć. Powiem szczerze, że po przeczytaniu 2 postów na ten temat w poradach, włosy mi się zjeżyły na głowie. Prasowanie b. gorącym żelazkiem taśmy z napylonymi ścieżkami? Sorry, ogromna szansa, że taśma się pofaluje i w tym momencie wyświetlacz można tylko wyrzucić lub sprzedać na Allegro jako lekko uszkodzony he, he... Inna metoda opisana w poradach może i jest dobra gdy taśma jest popękana, ale nie wróżę powodzenia komuś kto będzie ją stosował – szczególnie pozycjonowanie taśmy po naprawie wymaga małpiej zręczności i szczęścia. Moja metoda: 1. Wymontować blok wyświetlacza 2. Zdjąć tylną osłonę 3. Rozlutować od płytki 3 styki od przycisków kontrolnych zegara przy pomocy lutownicy i odsysaczki do cyny (ewent. licy do odsysania cyny). Styki powinny luźno poruszać się w otworach płytki drukowanej. 4. Wyjąć płytkę drukowaną wraz z wyświetlaczem i białą wypraską plastikową znajdującą się między nimi. W żadnym wypadku nie odrywać taśmy od displaya ani od płytki drukowanej. 5. Uwolnić płytkę drukowaną z 5 zaczepów (nie złamać ich). Płytka powinna dać się odchylić. 6. Na białej wyprasce plastikowej, pod stykami, w rowku znajduje się silikonowa uszczelka (o-ring) dociskająca styki. Delikatnie wyjąć ją z rowka od strony styków płytki drukowanej. Uwaga. Nie przerwać! 7. Z przewodu izolowanego igelitem (PCW) zdjąłem koszulkę (średnica zewn. 1mm) i wkleiłem ją naciągniętą do rowka w wyprasce przy pomocy kilku kropelek SuperGlue – Kropelka byłaby lepsza, bo ma gwarancję Poxipolu. Kleju należy użyć jak najmniej, koszulka powinna być przytwierdzona do dna rowka, a na wierzchu koszulki nie powinno być śladu kleju. 8. Włożyć uszczelkę silikonową na miejsce, na wierzch koszulki igelitowej. 9. Płytkę drukowaną ustawić na właściwym miejscu i docisnąć tak, by wszystkie 5 zaczepów zaskoczyły i docisnęły płytke. 10. Wstawić wyświetlacz do obudowy (zaczepy) i wlutować 3 balszki przycisków zegara na swoje miejsce. Zmontować obudowę wyświetlacza. Opisana procedura działa gdy styki pomiędzy płytką drukowaną i taśmą utraciły kontakt. Dzieje się tak na skutek utleniania pocynowanych styków na płytce drukowanej (częsta przyczyna). Uszczelka silikonowa ulega odkształceniu i po pewnym czasie nie dociska styków. Trzeba zwiększyć nacisk dając podkładkę (powinna być b.równa – dlatego jestem przeciwny wypełnianiu rowka jakimś klejem lub naklejaniu taśmy klejącej – można za to wkleić do rowka cienki, prosty drucik). Jeśli ta procedura nie wystarczy, można ją również zastosować na złączu taśma - display. Oczywiście to wszystko będzie za mało, jeśli taśma jest popękana. Tu najlepszą droga będzie wymiana taśmy. Można ją próbować naprawiać lakierami przewodzącymi. Powodzenia. |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2006-05-16 13:34:06 Teee nerwus - spokojnie bo ci żyłka pęknie
opolskiewyświetlacze może nawet kowal naprawić |
Angie Omega B Caravan ver. ... Sharjah/Zjedn.EmiratyArab. | 2006-05-16 23:47:04 Pytania do Biznesa (przepraszam, nie miałem zamiaru dyskutować, ale sam wywołałeś się do odpowiedzi):
1.Jaki jest wg Ciebie mechanizm łączenia taśmy z płytką drukowaną lub display’em w czasie prasowania gorącym żelazkiem? 2.W jaki sposób żelazko (temperatura) jest w stanie usunąć śniedź, o której piszesz, pamiętając, że prasujesz przez szmatkę i taśmę plastikową na której są napylone ścieżki? Nie denerwuj się, kochany! To, że naprawiłeś już sześć wyświetlaczy, o niczym nie świadczy – być może zadziałał trochę inny mechanizm niż przypuszczasz. Trochę mi to przypomina jedną z kretyńskich reklam leków, gdzie różne argumenty zostają skwitowane zdaniem „ A mojemu Jurkowi – pomaga!” Dlaczego podejrzewam, że prasowanie nie bardzo ma sens: Nie bardzo wiem z jakiego tworzywa jest zrobiona sama taśma – przypuszczam że jest to jakieś tworzywo termoplastyczne. Nie znam jego temperatury mięknięcia, a tym bardziej topnienia. Na taśmę plastikową są napylone miedziane ścieżki – ich końce są pokryte cyną w procesie elektrochemicznym lub również napylenia. Podobnie szklana płytka displey’a. Miejsca styków są pokryte srebrem (prawdopodobnie napylenie lub naparowanie). Tu mi głupio, bo nie przyjrzałem się dokładnie płytce drukowanej – nie wiem, czy styki są posrebrzone,pokryte cyną czy nie – niektórzy mówią o skrobaniu do „żywej miedzi”. Jeśli są srebrzone, a tak powinno lege artis być, skąd śniedź? Wikipedia pisze: „Patyna, śniedź, grynszpan szlachetny - produkt korozji atmosferycznej miedzi i jej stopów w dostatecznie wilgotnym powietrzu. Jest to warstewka koloru od jasnozielonego do szarozielonego. Jej głównym składnikiem przy czystej atmosferze jest zasadowy węglan miedzi, natomiast w otoczeniu atmosfery przemysłowej, zawierającej dwutlenek siarki, towarzyszy jej zasadowy siarczan miedzi.” Jeśli na ścieżkach miedzianych jest pokrycie srebrem (powinno być na płytce drukowanej i na wyświetlaczu, a ścieżki na taśmie są pocynowane, powtarzam, skąd ta śniedź? I dlaczego podgrzanie żelazkiem ma ją usunąć? A może chodziło Ci o utlenioną cynę (tlenki cyny) – to zgoda, mogą tam być, ale rozgrzanie żelazkiem ich też nie usunie. Moje wątpliwości budzi sposób łaczenia. Czy uważasz, że żelazko topi warstewkę cyny, którą pokryte są ścieżki na taśmie? Jak to jest możliwe, gdy temp. topnienia cyny do lutowania wynosi ok. 270st.C (zależnie od zawartości ołowiu), a prawdopodobnie temp. topnienia plastikowej taśmy jest niższa. Znane mi są specjalne stopy eutektyczne np. stop Wooda o znacznie niższej temp. topnienia, ale nie sądzę, by był stosowany w tym miejscu. A może rzeczywiście taśma jest wykonana z jakiegoś innego materiału o znacznie wyższej temp. topnienia? Tego niestety nie wiem. Chyba nie – wygląda, jak setki innych taśm które przeszły przez moje ręce. Moje doświadczenie mówi mi: Boń Broże nie dotykaj takich taśm lutownicą, ani żadną rzeczą (rozgrzaną) która Jego jest... Wydaje mi się, że w tym miejscu po prostu nie ma połączenia lutowanego. Być może jest tu połączenie po prostu na styk. Podobnie jak w technologii wire-wrapping – technologii owijania przewodów na odpowiednich kołkach lub końcówkach (bez lutowania). Po pewnym czasie pod wpływem nacisku następuje dyfuzja materiału z przewodu na kołek i odwrotnie. Połączenia takie są stosowane od połowy lat 70 tych. Są one wyjątkowo pewne i niezawodne. Również wiele końcówek złącz jest obecnie nie lutowana a zaciskana. No co, jesteś w stanie wyjaśnić mi moje wątpliwości? Mój „patent” działa na trochę innej zasadzie 1. Jak zauważyłeś zwiększa się nacisk 2. Może bardziej ważne – zwiększa się powierzchnia styku (pasek silikonowy bardziej się „rozklapuje”
Ja w każdym razie nie próbowałbym Twojego patentu na MOIM wyświetlaczu. Po prostu jestem Pietrucha. Nie mam zamiaru dyskredytować Twojego sposobu – być może w wielu przypadkach jest lepszy, choć go nie rozumiem. |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-05-17 01:48:37 Widzę że mamy coraz więcej doświadczonych specjalistów od wyświetlaczy
Kolego Angie gdzie żeś wyczytał w poście kolegi Biznesa o lutowaniu gorącym żelazkiem taśmy z płytką ? Bo z tego co ja zrozumiałem to kolega Biznes opisał naprawę zupełnie innego uszkodzenia taśmy ,a mianowicie rozklejenie się połączenia pomiędzy wyświetlaczem (szklanym) ,a taśmą wyświetlacza , gdzie łącznikiem napewno był jakiś rodzaj kleju i napewno nie był to żaden topik i żelazko napewno pomogło . Co do twojego sposobu naprawy to powiem że jest on wprost proporcionalny do uszkodzenia , bo widzisz tym sposobem nie naprawisz pozrywanej taśmy , no może by ci się udało pobić jeszcze kolege Biznesa i naprawić tym sposobem połączenie między wyświetlaczem a taśmą , może . Więc nie krytykuj innych ,bo zrobili to samo co ty tylko o wiele wcześniej. Więc ogólnie rzecz biorąc jeżeli ktoś chce sobie naprawić wyświetlacz musi najpierw określić rodzaj i miejsce uszkodznia i później dobrać jak najmniej inwazyjny sposób naprawy. [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-05-17 01:49:24 ] [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-05-17 01:50:00 ] |
omegabmaks LOB MEMBER omega B 2.5 TD Warszawa | 2006-05-19 09:06:26 Panowie, wiele dróg prowadzi do Krakowa (Rzymu). Każdy z Was ma rację. Tak jak napisał kolega Autoseba, do danego uszkodzenia należy zastosować adekwatne środki naprawy. Ważny jest rezultat - naprawiony element na długo.
Kolego Angie, technologia łączenia metodą owijania jest wcześniejsza od lutowania (nie powstała w latach 70-tych tylko znacznie wcześniej), a jako droga jest stosowana w specjalistycznym sprzęcie (np. militarnym, komputery - nie klasy PC). Tak na marginesie w latach 60-tych m.inn. telewizory były montowane z zastosowaniem tej technologii - również w Anglii. Dyfuzja materiału o której kolega pisze nastąpi w czasie po którym nasza cywilizacja nie będzie istniała. Proszę nie mylić tego rodzaju połączeń z połączeniami typu konektorowego (samochodowego), czy zaciskanych, to zupełnie inny 'rozdział książki'. |