| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2005-03-12 07:33:04 no wlasnie. Podajcie pare tanich pomysłów obniżenia samarki. Z góry dziekuje |
vulcanor SYMPATYCZNY GOŚĆ BYŁA SOBIE ŁADA 2107 ... KATOWICE | 2005-03-12 07:34:18 Ja bym samary nie obniżał, szczególnie na nasze śląskie drogi nawet bym podwyższył jak juz stare sprężyny siadły |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2005-03-12 07:36:35 no z tym masz racje jak jest wysoka to wszedzie wjedzie no ale kijowo to troche wyglada :/ |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-03-12 08:49:15 Zależy jak tani ma to być sposób
I czy wrzucenie 100kg kartofli też wchodzi w rachubę
A tak poważnie, to tu już coś piszą o tym i naprawdę jest wyszukiwarka
Jeśli chcesz obniżyć tanio - to chyba też można w takie ściągacze złapać kolejne poziomy sprężyny, ściskając ją - czyli obniżajac samochód - było coś takiego kiedyś na allegro
Można też niby obciąć kawałek sprężyny, ale jeśli przesadzisz i nie dasz innych amortyzatorów (krótszych, twardszych) to będziesz miał efekt piłeczki - czyli będzie Ci się samochód trząsł. |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2005-03-12 10:29:28 wlasnie tez myslalem nad sciagaczami tylko zastanawia mnie czy to nie ma negatywnego wplywu na podzespoly zawieszenia |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-03-12 10:40:12 Wszystko ma - nawet jak wpadniesz w dziurę, a przedewszystkim jeśli jeździsz po Polskich drogach ![]() |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2005-03-12 11:20:01 pawel a ile tak orientacyjnie by wyniosly te gazowki??? |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2005-03-12 14:50:25 Super, ale te ceny chyba są za komplet prawda ?? |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-03-12 15:49:23 Jak to - czego komplet? Przecież Paweł napisał wyraźnie
Amorki 1200PLN a spręzyny coś koło 600złotych. ![]() |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-03-12 18:19:22 Nomracja - najtaniej to to nie jest Ale - wtedy , kiedy kupowałem spręzyny euro było wysoko - teraz może być taniej . ENZO były jeszcze tańsze niż Ventury.
Myśle,że amrtyzatory tez fa się kupić jakieś tańsze.Wtedy kiedy ja kupowałem te KYBY ( jakieś dwa lata temu ) to była nowość - a teraz juz pewnie nie . zreszta - to nie musza być przecież kayaby.Natomiast na pewno trzeba mieć SPRAWNE amortyzatory jesli sie zakłada twardsze spręzyny
paweł |
HuHu Bochnia | 2005-09-14 15:24:30 Witam
Odświeżam wątek bo mam zamiar zabrać się za obniżenie samary. POwiedzcie co myślicie jak obetnę sprężyny i wstawie gumy usztywniające. Tylko wlaśnie po ile gum usztywniających wsadzic na sprężyne i czy taka samą ilość dać z przodu jak i z tyłu. Bardzo proszę o odpowiedz |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2005-09-14 15:41:12 Wybacz że zabrzmi to nieco brutalnie ale powiedz mi prosze co chcesz osiągnąć tym obniżaniem? Czy chcesz mieć auto lepiej się prowadzące i o nieco sportowym charakterze czy chcesz tanim kosztem popisac sie przed kolegami i panienkami jednocześnie psując poczciwą Samarę?
Bo jeżeli to pierwsze to niestety nie tędy droga. Poczytaj wątek od początku to dowiesz się jak fachowo obnizyć Samarkę i zapomnij o jakichś badziewnych gumach wtykanych pomiędzy zwoje sprężyn. Gumy te sprawią tylko że auto będzie sie prowadziło w sposób nieprzewidywalny. A zastosowanie ich ma sens w jednym tylko przypadku - wówczas gdy masz tak wyrobione spręzyny że auto pod obciążeniem trze oponą o nadkole a jednocześnie nie masz bądz szkoda ci wydac 200 zł na najtańszy komplet nowych seryjnych spręzyn. ale i wówczas nie jest to samochód do ostrzejszej, szybkiej jazdy. Pozdrawiam Andrzej [ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2005-09-14 19:24:15 ] |
Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-09-14 15:52:02 To prawda. Nic dodać nic ująć. |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2005-09-14 16:52:15 amory blistejna 600zł za komplet
sprezyny ventura lub sasz około 500 zł za komplet (da rade znalesc) w sumie ze wszystkim (wymiana gumek wszelkiego rodzaju itd.) impreza warta około 1300zł bawisz sie dalej?? |
![]() AndrzejM ŁADZIARZ Citroen Xsara Picasso Dąbrowa Górnicza | 2005-09-15 21:04:22 Witam
Mój poprzdnik robił takie eksperymenty z zawieszeniem : z przodu skrecone zwoje a z tyłu gumki . Skręcenie sprężyn z przodu usunąłem a gumki z tyłu mam bo mam z tyłu butlę. Ale wg mnie gumki to badziewie jakich mało. Tak jak już ktos pisał , niewiele to daje poza wg mnie efektem wozu drabiniastego. |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2005-09-15 22:37:54 generalnie można to zrobić taniej niż podał Paweł.
Bastek Kr. opisywał kiedyś jak i o ile obcinał sprężyny. z tym że potem należy udać się do kowala, który je usztywni przez obróbkę termiczną. i młotek...
Amorki również należy wymienić na takie które będą odpowiadały charakterystyką pracy sprężynom. nie może być tak że sprężyna twarda, a amortyzator standartowy. o ile pamiętam, to Jasio może sciągnąć dobre amorki z Ukrainy za dobre pieniądze. można też zrobić regenerację amortyzatorów, ale wtedy trzeba mieć pewność że zakład który to robi ma: 1. doświadczenie 2. renomę 3. odpowiedni sprzęt 4. udziela gwarancji. |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-09-15 22:57:12 JA włąsnie odstąpiłem naszemu koledze z Kielc po cenie zakupu ( był na zlocie ladą 2104) moje twarde spręzyny do kombi ,które miałem obciąc i założyć do swojej trójki. Ponoć były to najtwardsze spręzyny jakie ruscy robią do 2104.
Ale w sumie - chyba nie byłbym pewien czy t by wszystko grało po obcinaniu i czy nie byłaby za twarda. Poza tym - obcinanie to jednak nie jest najlepszy sposób - to musi być wszystko dostrojone - twardosc spręzyny do amortyzatora . Chyba skończe na tym ,że kupię nowe spręzyny, porządne amortyzatory i oponki na niższym profilu( max 185/60 R13) . No chyba ,że dorwę gdzieś produkowane specjalnie do klasycznych ładzianek sprotwe spręzyny ( np. spax) Paweł |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2005-09-15 23:41:52 Pawle, zależy do czego chcesz auto zrobić. jeśli ścigasz się na kręciołku asfaltowym dwa razy w roku, to b. sztywny zawias ci niepotrzebny.
zastanowił bym się na twoim miejscu na tymi rozmiarem kapcia: 185. większe opory, większe spalanie, ciężej chodząca fajerka. chyba że silnik masz zamiar grzebnąć... |