Usrtawienie elektrycznej szyby - carbio ...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ustawiał już ktoś a może ktoś wie jak ustawić elektryczną szybę w cabrio ?? chodzi mi o to aby przesynąć ją o kilka milimetrów w strone kokpitu ....

brakuje mi 3 milimetrów i gdy pada deszcz to kapie mi do środka :/
Szyba od strony pasarzera jest dobrze ustawiona i porównując obie tj lewą i prawą to właśnie ta od kierowcy jest przesunięta w tył auta o ok 3 - 4 mm. Efektem tego jest to, że szyba nie dochodzi dokładnie do uszczelki.

Zdjęcie strony od keirowcy podczas zmiany felg z zimowych na letnie

Zdjęcie od strony pasażera ...

PS Sorki za brudne autko ale akurat dzień wcześniej wróciło z trasy

Spróbuj zdjąć boczek tapicerki i pokombinowac z mocowaniem szyby na podnośniku, bądź podnośnika do drzwi - może tam się coś poprzestawiało

Dziwna sprawa...tak sama się przesuneła?? Ja też propnuje zdjać tapiecerke i sprawdzić czy nie przesuneła sie w podnośniku szyby...

w mk4 sa 3 sruby na ktorych mozna regulowac polozenie szyby...sadze ze w tym tez tak bedzie

a wiesz moze ktore to sruby ??

witam

co prawda mam reczne szyby przy swoim cabrio ale mysle ze zasada bedzie ta sama. robilem regulacje szyb i sa sruby do przestawienia we wszystkie strony tzn. gora/dol (w maksymalnym polozeniu), przod/tyl i ukosowanie. nie umiem ci powiedziec ktore to sruby bo robilem to przed zima i nie pamietam ale powiem ze warto pokombinowac powinno byc widac otwory fasolkowe.
ja z kumplem kombinowalismy przez pol dnia ale jak juz wyczailismy o co chodzi to tak wyregulowalismy szyby ze przez cala zime ani kropelka, ani zefirek wiatru sie nie dostal pomiedzy szybami i uszczelka

pozdr
Bajbus

to ciekawostka.....dobrze wiedziec bo ja biedny zawsze sobie szybke dopychalem zeby ladnie zalazla za uszczelke

Boczek mam cały czas zdjęty bo kombinuje i jakoś nie moge :/

mam rozebrane drzwi bo zakladam centralny zamek wiec napewno czeka mnie ustawianie obu szyb. jezeli czas nie bedzie naglil to zrobie relacje zdjeciowa z ustawiania. chyba jutro

pozdr
Bajbus

Cytat:
2006-05-02 20:06:01, bajbus12 pisze:
mam rozebrane drzwi bo zakladam centralny zamek wiec napewno czeka mnie ustawianie obu szyb. jezeli czas nie bedzie naglil to zrobie relacje zdjeciowa z ustawiania. chyba jutro pozdr Bajbus

bylbym bardzo wdzieczny
ja jestem na to za tępy

Cytat:
ja jestem na to za tępy

eee moze brak ci odpowiedniej motywacji. moim jezdzi moja pani i niezle bym sie nasluchal gdyby jakas kropelka spadla na jej spodniczke

wiec tak, udalo mi sie dzisiaj zainstalowac ten centralny zamek i przy okazji porobilem zdjecia z ustawiania szybek:

regulacja przod/tyl

poluzowac ta srube imbusowa

czasami trzeba poluzowac jeszcze te dwie sruby do gory bo one trzymia tylko prowadnice

regulacja ukosowania

ta sruba na ktorej jest klucz i ta po prawej trzymia prowadnice po ktorej jezdzi rolka krzyzaka. poluzowac i ta lewa ma otwor fasolkowy wiec mozna regulowac zukosowanie prowadnicy a wiec i szyby

regulacja gora/dol - czyli ustawienie jak wysoko ma sie wysunac szyba

- w tym miejscu jest struba 10 - poluzowac ja
- ustawic szybe w polowie wysokosci
- przesunac srube maksymalnie w prawo albo w lewo i lekko przykrecic
- podkorbkowac szybe do gory i zobaczyc gdzie sie zatrzyma
- zjechac z szyba do polowy i tak jak wyzej tylko srube przesunac w druga strone do oporu i zobaczyc jak bedzie

szybka wysunieta na maxa powinna sie zrownac z garbem na trojkacie

ogolnie w tych wszystkich miejscach sa otwory fasolkowe wiec trzeba troche pokombinowac a czasem nawet je powiekszyc ale naprawde warto bo mozna szybki ustawic idealnie

nie wiem jak to sie ma to elektrycznych szyb ale mam nadzieje ze pomoglem

pozdr
Bajbus i Basia (wspomniana wspólwłascicielka )

Cytat:
2006-05-03 21:35:50, bajbus12 pisze:
eee moze brak ci odpowiedniej motywacji. moim jezdzi moja pani i niezle bym sie nasluchal gdyby jakas kropelka spadla na jej spodniczke wiec tak, udalo mi sie dzisiaj zainstalowac ten centralny zamek i przy okazji porobilem zdjecia z ustawiania szybek: ..........

o ile pamietam to u mnie w elektrycznych tez cos takiego jest

dziekuje bardzo za fachowa pomoc
jutro praca :/ ale w weekend bede sie bawil i zdam relacje co i jak.

lecz juz za wczasu goraco dziekuje.

Cytat:
2006-05-03 21:35:50, bajbus12 pisze:
....... nie wiem jak to sie ma to elektrycznych szyb ale mam nadzieje ze pomoglem pozdr Bajbus i Basia (wspomniana wspólwłascicielka )

Moja Pani niestety nie chce jedzic autkiem ... mowi ze jak rozbije to beda wydatki .... tlumacze ze auto to tylko blachy i zawsze da sie naprawic albo kupic inne ... lecz ona i tak swoje i nie jezdzi moim tylko swojego taty autkiem .... moze brakuje mi odpowiednich motywacji aby wcisnac ja za kierownice ?

PS jak juz dzies wypije to jedzie ale na codzien nie chce :/

sciagasz tapicere drzwi, luzujesz sroby i ustawiasz sobie szybe jak chcesz na wszelkie mozliwe sposoby.

hehe to juz wiem i wiem jak ... było pisane predzej

ja w elektrycznych mam inaczej

Dobry trik. A mi fachowcy z Forda wpierali że nie da sie tego ustawic. Pojade do nich jutro i ich troche ustawie. Mam nadzieje ze w Cabrio XR3i z 1995r jest tak samo. Mam juz dośc zamykania drzwi dociskając szybę zeby jej tylna czesc nie wchodziła na dach. dzieki

[ wiadomość edytowana przez: Lukemap dnia 2006-05-28 19:55:05 ]

Cytat:
2006-05-28 19:54:27, Lukemap pisze:
Dobry trik. A mi fachowcy z Forda wpierali że nie da sie tego ustawic. Pojade do nich jutro i ich troche ustawie. Mam nadzieje ze w Cabrio XR3i z 1995r jest tak samo. Mam juz dośc zamykania drzwi dociskając szybę zeby jej tylna czesc nie wchodziła na dach. dzieki [ wiadomość edytowana przez: Lukemap dnia 2006-05-28 19:55:05 ]

Też już miałęm tego dość

Tak samo mi powiedzieli Fachowcy z Forda

A jak nie będziesz miał tak samo to przynajmniej podobnie

Tyle że mi w Fordzie robili tylny zderzak tylny błotnik i prawe drzwi. wcale nie były az tak zmasakrowane a wzieli za to 4500zł i jeszcze źle ustawili mi szybe i mówią ze tak musi byc bo z tym sie nic nie da zrobić. Juz ja im jutro podpowiem...

to ja za przednia maske zderzak i drzwi dalem 1250 zl