Wylaczenie absu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś może mi doradizć jak mam wyłączyć abs,ponieważ szwankuje tzn jak auto prawie staje tzn ja hamuję a koła już mają sie zatrzymać to sie włącza abs,nie wiem czemu?nie mam na razie kasy ani czasu żeby jechac do mechanika wiec wymysliłem ze go wyłącze przez wyjęcie bezpiecznika,jednak jak go wyjmę, oprócz absu nie działa mi prędkośiomierz.czy jest inny jakis prosty sposób?a moze ktos wie co może być przyczyną że abs sie włącza bez powodu.

Najprawdopodobniej, któryś czujnik daje słabszy sygnał niż inne i dlatego czasami się włącza tuż przed samym stanięciem! Miałem coś takiego! A najprostszą metodą odłączenia, jest rozpięcie którego kolwiek czujnika z instalacji!

czy to te czujniki kóre sa w nadkolach?

To te czujniki, które są w piastach z przodu, a z tyłu przy samym dyfrze!

to chyba takie kółka zebate?

To właśnie te czujniki, które odczytują sygnał z tych kółek zębatych...

witam
Najprostrzym sposobem odłączenia ABSu to wyjęcie bezpiecznika ze skrzynki
pozdro
ILKU

MARCO11 pisał,że wyjęcie bezpiecznika rozłącza jeszcze prędkościomierz więc nie o to chodzi proponuję wyjąć przekażnik ABS jest w komorze silnika,jedyny mankament to to ,że prawdopodobnie będzie się świecila na stałe lampka kontrolna w desce rozdzielczej ( nie pamiętam) ale wtedy możesz wyjąć żaróweczkę.

[ wiadomość edytowana przez: GrzegorS dnia 2006-05-18 21:46:01 ]

A mógłbyś napisac gdzie znajduje sie ten przekaźnik?i jak mniej wiecej wyglada?

A może by tak odłaczyć kabelek idący do włacznika stopu( po odcięciu trzeba go podłączyć do masy) i ABS-u nima

przekaźnik znajdziesz w komorze silnika obok akumulatora a jak wygląda chm... czarny,prostokątny,wyższy niż standardowe,
a może zajrzysz do schematu elektrycznego (opis przekaźników i rozmieszczenie) będzie łatwiej(opisu szukaj na stronie głównej)

u mnie pojawiły się takie objawy, jak pojeżdziłem po błotnistym terenie musiałem wszystko ładnie przeczyścić tzn te zembatki i czujniki i po problemie,