MotoNews.pl

Dziwna wtyczka...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj zdjąłem tapicerkę z drzwi pasażera, ale nie dlatego, że nie miałem co robić. Zauważyłem, że gdy jadę i nie słucham muzyki w prawych drzwiach dają się słyszeć delikatne stuki (nic wielce niepokojącego ale mam świra na punkcie wyciszenia auta). Więc tak jak mówię zdjąłem tapicerkę i oglądam cóż to może pukać. W momencie gdy dochodziłem do przekonania, że chyba mi się zdawało, zauważyłem dyndającą wtyczkę z czterema wchodzącymi w nią kabelkami. Rozejrzałem wewnątrz drzwi i zobaczyłem leżące na dole drzwi gniazdo. Pomyślałem: sprawdzę czy pasuje do wtyczki, okazało się, że pasuje jak ulał. Cóż połączyłem gniazdo z wtyczką i po sprawie. Nie o to jednak chodzi, zastanawiam się od czego mogła być ta wtyczka, skoro nie miałem problemów ani z centralnym, ani z szybami. Po złączeniu wtyczki z gniazdem jedynym efektem jest brak pukania w drzwiach, auto zachowuje się nienagannie, a i żadnych dodatkowych funkcji nie zauważyłem.
Może więc, któryś z szanownych kolegów ma jakąś koncepcję co to może być za wtyczka. Do rozłączenia doszło najprawdopodobniej w wyniku zahaczenia przez ramię podnośnika szyby już pewnie dawno temu.

Mogłeś "pójść" od wtyczki dalej i mniej więcej dokumać gdzie idzie. Może lusterka - regulacja, grzanie...

Elektryczna regulacja i podgrzewanie prawego lusterka działało wcześniej. Kabelki od wtyczki wchodzą w dość sporą wiązkę i tam po prostu giną.

Jeżeli to było okrągłe złącze a centralny działał to na bank to jest wtyczka włącznika od automatycznego zamykania szyb, które uaktywnia się w określonym położeniu kluczyka a dokładnie w położeniu 45 stopni na lewo od godz. 12.00. Przytrzymując kluczyk w tej pozycji okna się zamykają. Innej możliwości nie widzę. Swoje już rozbierałem chyba z 30 razy jak sprawdzałem czemu mi szyby nie chodziły.

CZeść
Wracam po świętach
W moim autku jest coś podobnego , tylko od mojej strony. niedawno zacią mi sie centralny , na święta odmówił posłuszeństwa i niedziała z pilota. wkładając kluczyk zamyka się wszystko, szyby zamykają się po przekręceniu kluczyka. Niewidziałem żadnej wtyczki dydającej sobie.

Pozdr

elvizz to ewidentna wina alarmu. Alarm uruchamia centralny poprzez podanie masy na odpowiednie zaciski modułu sterującego centralnym. Jeżeli z klucza działa to ozncza, że centralka alarmu nie daje tej masy do sterownika centralnego. Trzeba by sprawdzić połączenie pomiędzy alarmem a sterownikiem centralnego.

Jest tylko jeden problem. Ja niezakładałem alarmu, a jak kupowałem do niemiec nic niemówił o żadnym alarmie. Czy mam sądzić,że mam fabryczny alarm o którym nic nie wiem ?
No i pozatym gdzie tego szukać i z czym?
pozdr

Ale z klucza działa centralny? Znaczy jak włożysz do dzrwi i przekręcisz.

Jawohl

I pilota do centralnego masz? Jak tak to nic innego jak odbiornik sygnałów z pilota czy też centralka alarmu bo coś z tych rzeczy musisz mieć. Jedno jest pewne nie zostaje podany sygnał na moduł CZ albo pilot się rozsypał tudzież bateria w nim wysiadła. Chyba że w Omegach B jest to zintegrowane.

Bateryjka wymieniona. Facet z ASO powiedział mi wczoraj, że to może być siłownik głóny( ten z drzwi kierowcy) ale jakoś niechce mi sie wierzyć, żeby jeden siłownik sterował CZ. Podobno pasuje taki siłownik od astry clasica. Zakombinuje nowy(urzywany) i zobacze.
A wrazie czego to gdzie jest sterownik CZ?
Pozdr

Jeżeli z klucza działa centralny i zamyka wszystkie drzwi to nie jest to siłownik. Siłownik nie jest załączany mechanicznie z klucza tylko elektycznie. Przy zamku są przełączniki, które wskutek przekręcenia klucza zamykają odpowiedni obwód wskutek czego podawane jest napięcie na siłownik i ten zamyka drzwi. Powiedz temu specjaliście niech strzeli solidnego barana w dobrą betonową ścianę i niech zmieni zawód bo o tym, który wykonuje ma takie pojęcie jak i ożyciu seksualnym marsjan (przepraszam marsjan, którzy są wśród nas ).

Nie podejmuj tego tropu nie zaprowadzi do celu.

Pozdrawiam

Dzięki
O ścianie też pomyślałem, ale zrobiło mi się jej szkoda, bo ładne mieli w warsztacie. Będę szukał dalej.
Pozdr.