Bije po kierownicy!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Drzy mi dosyć mocno kierownica przy hamowaniu.Niedawno zmieniłem opony z zimówek na letnie i to drżenie w bardzo małym stopniu jest odczuwalne czasami podczas jazdy.Ostatnio podnosilem auto na lewarku i odkrylem że na prawym kole jes wyczuwalny drobny luz.Nie jest to zaden luz na koncówce drążka ale tak jak by na łożysku.(luz jest wyczuwalny gdy ruszam kolem trzymiąc je za dolną i górną część,a po włożeniu palca pomiędzy szczęki i tarczę można odczuć niewielkie zmiany szczeliny między nimi)Lewe koło jest ok.próbowałem dokręcić sróbę mocującą koło,ale była tak zapieczona że nie można było jej ruszyć...Czy tak niewielki luz może być przyczyną tak dużych drgań kierownicy?przy dużej prędkości jak próbuje wyhamować wydaje mi się że aż całe auto drdży.....A może powinienem szukać przyczyny gdzieś indziej MOŻE TO POPROSTU ZWICHROWANE TARCZE????PROSZE POMÓŻCIE

To pewnie pokrzywione tarcze. Koszt 200-400 zł w zależności, czy mają być markowe i porządne, czy jeszcze lepsze

Wibracje mogą też wynikać właśnie z uszkodzonego łożyska (walniecie w krawężnik itp) tymbardziej, ze masz wyczuwalny luz. Spróbuj zrobić ostre kóła w prawo albo w lewo przy niskich obrotach i posłuchaj czy słychać szuranie (jak łożysko jest uwalone i koło ma luz to przy ostrym skręcie słychać jak sie tarcza ociera o klocki). Dokręcania nakrętki odradzam - dokręcana jest kluczem dynamometrycznym tak, żeby luz był zerowy a koło kręciło się jak należy (za słabo luz, za mocno łożysko sie wyciera i grzeje, może doprowadzic do ukręcenia ośki) najlepiej jedź do jakiegoś fachowca niech obejrzy i oceni.

ja mam to samo z wibracjami..pisalem juz tu o tym..ale mam nadzieje ze to tarcze zwlaszcza ze drgania czuje tez na pedale a nie tylko na kierownicy..

Dziękuje za odzew!!!!!!Mnie również się wydaje że to zwichrowane tarcze.Teraz pytanie czy warto je przetaczać czy lepiej wymienić na nowe????Slyszalem że można przetoczyć tarcze bez ich zdejmowania.Zapewne to tańsza opcja ale czy skuteczna na dłuższą mete?????Może ktoś toczył tarcze w ten sposób?był bym wdzięczny za info jak się to robi-tzn nie mam zamiaru robic tego sam ale chciał bym wiedzieć kiedy mechanik wciska mi kit ze to się robi tak a nie inaczej i że jego sposób jest najlepszy......(teraz ludzie takie kity wciskają żeby zarobić że aż głowa boli,dlatego wole sie zabezpieczyć) POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE