MK 7 1.D powoli idą mrozy pomocy....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem jeszcze bez paniki ale słyszałem ze eski diselki mają spore kłopoty z zapalaniem w mrozy a szczególnie silniki bez turbiny
Mam pytanko jak przygotować autko do zimy by zmniejszyć ryzyko rannych niespodzianek ? Akumulator mam nowy za świecami się rozglądam...Prosze o porady na co zwrócić szczególnie uwage...aha i mam kłopot ze świecami do swojego MKVII 1,8D.Nie moge znalezc nawet na allegro...Jeśli ktos zna jakis sklep badz link to poprosze...

Te z turbo tak samo jak i te bez.

Sprawdzic stan pompy, połaczen, wezykow, załozyc dodatkowo zaworek zwrotny miedzy filtr a pompe, wymienic filtry, swiece, wyjac, obczyscic i przesmarowac rozrusznik, ewentualnie wymienic szczotki lub tulejki.
To wszystko, i ma palic, mozna podjechac jeszcze na sprawdzenie cisnienia.

www.ford-sklep.pl i kolega slawas1, tam są świece, gdybyś zrobił to co pisał magik było by git, a znając życie to oprócz świec wymień wkład filtra paliwa jeśli ma więcej niż 15 tys., przy pierwszych mrozach zacznij dolewać denaturatu do baczku i po kłopotach, 1/2 l na bak można lać śmiało albo benzynę, zawsze to taniej wyjdzie niż specyfiki typu STP a efekt ten sam.

Dokładnie, a jak chcesz postudiować więcej w tym temacie to poszukaj wątki (stare) Kleszczaka, miałem nawet gdzieś jeden co zrobić aby w zimie lepiej palił, Krisa75 i darmcdomana.
Rozrusznik warto wyczyścić na zimę to będzie kręcił szybciej a co za tym idzie szybciej zapalał i mniej prądu zżerał. Jeżeli świece dobre to poco wymieniać?