Interfejs OBDI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Chciałem podac namiary na prosty interfejs do samochodów Hyundai od 90-94 roku(OBDI).Niektórzy może juz się z tym spotkali http://mmcdlogger.sourceforge.net.Sam posiadam Palmtopa i działa jako interfejs bardzo dobrze - możliwość zczytywania błędów,kasowania,odłączania wtrysków no i przede wszystkim monitorowanie wszystkich czujników, które wysyłają informacje do ECU.(dzieki temu znalazłem przyczyne świecenia się check engine bez konieczności sprawdzania wielu czujników-czujnik temperatury chłodziwa wskazywał temp. -59 stopni).Palmtopa można spokojnie kupić na Allegro za 100zł zależy oczywiście od modelu.Mam u siebie prostszy schemat kabla ECU-Palmtop więc mogę go bez problemu wysłać jeśli ktoś był by zainteresowany.Na prawde fajna zabawka i szczerze polecam osobom które nie chcą płacić -dziesiąt złoty za podłączenie do komputera w ASO.(Swego czasu z moim samochodem ASO miało problemy żeby zczytac błędy,teraz problemów nie mam).Pozdrawiam
mmcdlogger

szczerze mowiac zainteresowal mnie bardzo Twoj post;p Chyba sobie sprawie teg opalmtopa;p a jak z tym podlaczeniem? Po podlaczeniu bede normalnie mogl sie bawic jak ci pc w servisie? Caly podglad co i jest i restartowac i kasowac bledy?

Tak sobie pomysllem, przeciez posiadajac laptopa tez to mozna sie tak pobawic? ale jak z gablem i czy te oprogramowanie pojdzie na laptopie?

[ wiadomość edytowana przez: mAkArOn dnia 2006-05-11 01:54:00 ]

Można to spokojnie na laptopie robić tylko trzeba mieć emulator palmtopa na laptopie.Połączenie palmtop-ECU albo Laptop-Ecu musi być na RS232.Do Ecu wpina się 3 kabelki do pinów 1 10 i 12.Wszystkie odczyty są na bieżąco podawane.Sekunda po sekundzie.Nie wiem czy w ASO mają możliwość zmieniania jakos parametrów-jeżeli tak to tym urządzonkiem można tylko odczytywać jedyna ingerencja to kasowanie błędów z pamięci ECU.Koszt kabla to jakieś 4 złote.Jak juz pisałem jeśli ktos jest chętny to moge przesłąć na mail wszystkie materiały jakie posiadam na ten temat(schematy,pinologie,moje odczyty,zdjęcia kabla itp.).Aha muszą być dwa kable: kabel od komputera(palmtopa) zakończony RS232 i do tego wpinany jest kabel do ECU.

[ wiadomość edytowana przez: opi23 dnia 2006-05-11 11:04:30 ]

Ja jestem zainteresowany Wiec jakbys sie mogl podzielic wiedza... bede bardzo wdzieczny makaron87@wp.pl
A gdzie ten kabel mozna dostac?

Ja też chętnie bym coś takiego nabył/zrobił:
gadiemus@derby.waw.pl

Witam
Też jestem zainteresowany

Pozdrawiam i dzięki.

marus28@wp.pl