| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-03-10 21:02:03 Wraca formuła
Tym ciekawsza w tym roku, że wreszcie mamy polaka na torze. Co prawda jako kierowce testowego ale to już naprawde coś... Z tego co usłyszałem, Robert miał na dzisiejszych treningach 10 czas! (heidfeld 14 a villeneuve 25!). Co prawda wykręcił bączka a treningi to nie klasyfikacje, jednak i takie "sukcesy" cieszą.
Martwi mnie tylko jedno. Jak polacy wygrywają w piłkę - wszystke dzieciaki latają na boisko, jak Gubba wygrywał w pingla, wszyscy kupowali chińskie rakietki, jak Małysz wygrywał w skokach, zaczęli budowę nowych skoczni bo młodzież chce skakac. A co będzie jak Robert zacznie startować w wyścigach? Już widze oczami wyobraźni te maluchy wchodzące w zakręty po optymalnej krzywej i wyprzedzające z tunelu aerodynamicznego |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2006-03-10 23:39:16 a słyszeliscie o nowych silnikach w F1?? mają wprowadzic ograniczenia.. tylko 8 cylindrów...tutaj pare słów o tym fakcie. |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2006-03-11 14:35:46 Witam !
Mnie najbardziej cieszy, że dzisiejsze zmagania o "pole position" do jutrzejszego wyscigu o GP Bahrajnu wygrał zespół
Stary Mistrz powraca - reszta niech się martwi
|
Bednar Forester 2.5XT Pruszków | 2006-03-11 17:18:34 No i co z tego, że Kubica miał 1-szy czas? Jeździł trzecim samochodem, który nie ma niektórych ograniczeń (silnik nie musi wytrzymać dwóch weekendów), mógł bardziej go przyciskać. Druga sprawa, rzućcie okiem na wyniki sesji treningowej. W pierwszej dziesiątce jest kilku kierowców, którzy są jak trzeci w zespołach. Dlaczego w takim wypadku są trzecimi kierowcami, skoro osiągają takie wyniki, to dlaczego nie startują w wyścigach? Nie ma co się rajcować, dopóki Kubica nie wystartuje w normalnym wyścigu... |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2006-03-11 19:35:00
...masz racje, dopuki nie wystartuje w kilku pelnych wyscigach i nie pokarze co potrafi przez caly wyscig, a nie tylko w jednej rundzie, do tego czasu powinnismy sie pohamowac troche z osadami ze to juz nowy mistrz swiata rosnie... koles jest niezly... ale... pewnie sporo sie najezdzil po polskich drogach i dlatego teraz taki idealny tor to dla niego nic wielkiego...
co zas sie tyczy
|
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-03-12 11:31:25
Jestes mi winny paczke chusteczek, poplakalem sie ze smiechu )) |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2006-03-12 14:04:37 Raikkonen POWER, qrcze lubie kolesia )) i niesamowicie podoba mi sie jego styl jazdy |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-03-12 14:33:21 Ale jazda.
Raikonnen jest niesamowity. Z ostatniego miejsca na trzecie
Szok. Że Schumacher 2 też dobrze. Ferrari wraca, ale ma równorzednego przeciwnika - Renault. A McLaren też jeszcze zamiesza.... |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2006-03-12 15:36:51 Brawo dla Kimiego !!! i maclarena za fajne kolorki !!.
Ale mechanicy Alonso też są dobrzy !! chyba najlepszy fragment wyścigu !!
Raffsa |
Armani01 | 2006-03-13 03:11:33
...... Powiedz gdzie słyszałeś, że te bolidy (biorące udział w treningach) mają inne parametry silników niż te które biorą udział w wyścigu .LOL !!!..
....Trening ma na celu zebranie jak najwięcej informacji na temat toru ... optymalnych ustawień zawieszenia ... okresu w jakim opony zachowują najlepszą przyczepność ... i jakich opon użyć ... itd ... I TE DANE ZBIERANE SĄ NA TAKIM SAMYM BOLIDZIE O TAKICH SAMYCH PARAMETRACH I OSIĄGACH jakie mają Vilneuve i Highfeld ... .. A mówienie, że Kubica dla tego, że nie bierze udziału w wyścigu to może bardziej katować silnik i dla tego jego dobry czas jest NIEDORZECZNOŚCIĄ !!!!!!!!!!!!!! ... WYNIKA Z TEGO (a contrario), że w czasie wyścigu kierowcy nie jadą na 100% bo boją się o silniki ...że nie wytrzymają drugiego wyścigu ... !!!!!!!! ... śmieszne ... Oczywiście silnik ma wytrzymać dwa dni ... ale to sprawa techników ... kierowcy zawsze jadą na 100% możliwości / przynajmniej się starają !!!!!!!! JA ... nie podniecam się samym osiągnięciem OCZYWIŚCIE WYŚCIG TO INNA BAJKA... chociaż UWAŻAM, ŻE JEST ZDECYDOWANIE NAJLEPSZYM KIEROWCĄ SWOJEGO TEAMU .... i uważam tak na podstawie kilku treningów i swoich obserwacji ... podniecam się czymś niepodważalnym ... CZASEM JEDNEGO OKRĄŻENIA JAKI OSIĄGNAŁ KUBICA !!!!!!!!!! .... a czas ten jest BARDZO DOBRY ... oznacza, że ten bądź co bądź Nowicjusz jeździ nie gorzej niż "stara ścisła czołówka " ... I nie gadaj że jego (Roberta) bolid różni się CZYMKOLWIEK od pozostałych dwóch bo to KŁAMSTWO ... Poza tym stare teamy mają dużo więcej wiadomości na temat danego toru ... BMW Sauber jest nowym teamem ... (stary Sauber Petronas) ... W treningu brało udział wielu trzecich kierowców ...ale był też (na krótko ... ale zawsze) i Schumacher i Raikonen, Weber i żadnemu nie udało się za pierwszym razem pokonać Kubicy P.s. Jak czytam niektóre posty to mi po prostu ręce opadają ... Wy traktujecie go jakby on dostał się do formuły 1 z ulicy !!!!!!!! ... Przecież ten chłopak WIE JAK SIĘ ŚCIGAĆ ... i nikt go tego nie musi uczyć ... jedyne czego się ma uczyć to nowych osiągów ..... , przyspieszeń, hamowań .... bo f1 to szczyt TECHNIKI motoryzacyjnej .... a samej taktyki i ścigania się ... to Robert uczył się w Kartach ... F 3 i W.S. by Renault ... także co nie co już umie LOL :
[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2006-03-13 03:15:19 ] |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2006-03-13 07:51:17
kolego... sorry ale chyba krotko interesujesz sie F1, po pierwsze np we wczorajszym wyscigu teamy... z tym ze wszystkie ... z uwagi na temeperature... mialy popodkrecane silniki w wyscigu co dawalo im jak ot mowili nawet 50 koni mniej... po drugie... ktory kierowca na pierwszym wolnym treningu stara sie szalec i wykrecac najlepsze czasy??? tak jak piszesz zwykle testuje sie oponki ustawienia lotek itd a nie jedie na maxa... po trzecie ... osobiscie uwazam ze Kubica jest bdb kierowca ... ale poczekajmy z tym podniecaneim sie... wystartuje w kilku wyscigach to bedzie mozna cos wiecej powiedziec... a tak na marginesie Massa w ostatnim sezonie na testach tez non stop szalal z czasami... przyszedl wysciag i gdzie jest MAssa??? |
Bednar Forester 2.5XT Pruszków | 2006-03-13 10:52:45
A gdzie tak napisałem? Silnik ma wytrzymać dwa weekendy. Trzeci samochód jeździ podczas treningów, nie podczas wyścigu (zazwyczaj), więc można go bardziej kręcić, zgadza się?
Zgadza się, nigdzie nie napisałem inaczej Nie ma sensu maksymalnie kręcić silników, bo w czasie treningu nie o to chodzi
No właśnie nie śmieszne, ale prawdziwe Może się nie boją o silniki, ale nie ma sensu ich katować... Jak sam wcześniej napisałeś, nie po to są treningi...
O Kubicy nic negatywnego nie napisałem. Bardzo dobrze, że Polak znalazł się (wreszcie) w jednym z zespołów, życzę mu samych sukcesów. Tylko że nie należy się od razu tak bardzo tym podniecać. Poza tym masz już fachową odpowiedź ETomka
|
Armani01 | 2006-03-13 11:16:00 W tym momencie zupełnie się mylisz ... !!!!!!!! ...
odnośnie masy np. widać że nie widziałeś relacji w TV4 ... Massa zdobył drugi czas ... i po rozpoczęciu wyścigu dał się wyprzedzić jedynie Alonsso ... niestety za bardzo chciał i wypad z trasy .... (na krótko) .... po tym fakcie był chyba 5 .... ale musiał zjechać do boksu na wymianę ogumienia .... NA PIT STOPIE okazało się że jeden klucz od zmiany opon nie działa.... a ci durnie zamiast wziąć drugi męczyli się z tym pierwszym .... STRACIŁ TAM OK. 44 sek . .... i podobnie jak Raikonen musiał przebijać się z samego końca .... tyle że Kimi miał taką taktykę i od początku był do tego nastawiony ....
Powiem Ci tylko że Massa jeszcze pokaże na co go stać ... Po drugie .... nie wiem skąd masz dane o podkręceniu .... czy też zdławieniu silników .... (ja takiej wiedzy nie mam) .... z tego co JA wiem wyścig odbywał się w temp. 22 C .... TAK .... to, że na pustyni nie znaczy w upale ... a warunki do ścigania były idealne .... owszem trening odbywał się przy 30 C ...... ale wyścig na 100% przy 22C (dlatego właśnie ze względu na temperaturę ... inaczej niż w zeszłym roku G.P. Bahrajnu odbywało się 4 tyg. wcześniej ....
Po trzecie ... ja się nie podniecam jego pierwszym miejscem... chociaż jestem B. zadowolony ... podniecam się JEGO CZASEM !!! ... tzn. że jak nowicjusza który " zna tor jedynie z opowiadań i GIER KOMPUTEROWYCH " .... taki wynik jest REWELACYJNY !!! (po raptem 28 okrążeniach ) Kubica też nie szalał ... testował bolid ... i na pewno robił to co mu kazali !!!! ... oczywiście osiągane czasy wiążą się z pewnymi niuansami ... np. ile paliwa miał zatankowane ?? (im mniej tym lepszy czas itd) ZAUWAŻCIE, ŻE TO JEGO PIERWSZY WYSTEMP NA NIEZNANYM TORZE I ODRAZU DOBRY CZAS ... TO COŚ ZNACZY !!! ... ma talent !!!! Ja też nie należę do tych cosię zanadto podniecaja ... ale cieplej mi się na sercu robi .... ... LEPIEJ BYĆ OPTYMISTA NIŻ PESYMISTA ...
P.S. Ja wyczuwam że w tym chłopaku coś jest .... i wcale nie jestem hura optymista... |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2006-03-13 12:40:32 Kolego ja od kilku lat nie przepuszczam zadnej relacji F1... i nie patrze akurat na TV4 gdzie jest to tak komentowane ze sie odechciewa...( facet belkocze i robi to tak umiejetnie ze zasnac mozna) ... ale akurat na niemieckim RTL
co do MAssy to ja nei mowie ze on jest slaby... ale po pierwsze nic nie pokarze... bo jezdzi z Schumacherem i nigdy jego auto nei bedzie tak przygotowane jak Michaela... a po drugie team bedzie go wykorzystywac do zagran taktycznych jak to wczesniej czynili i Barrichello (szkoda az faceta) co do tych przyblokowanych silnikow to znowu odesle do RTL... trzeba bylo tam patrzec to byc mial info z pierwszej reki... poza tym polecam stronke www.sport.de jest wszystko na temat F1 i wlasnie takich informacji co do owych 22 stopni to... tez bajki opowiadasz... moze i nie bylo nieziemskich upalow ale nei zapominaj ze jest to na pustyni... piaski zapychaja doloty powietrza itd... No ok Kubica mial bdb czas... ale to byl tylko pierwszy trening... jak by to mialo jakies super znaczenie to nowego kierowca Nico Rossberga trzeba by rowniez okrzyknac juz prawie ze mistrzem swiata bo wczoraj w pierwszym wyscigu zrobil najlepszy czas okrazenia...
skad to wiesz??? Co do optymizmu to... oj... u mnei go jest nadmiar... ale czas pokarze... bo w wielu dziedzinach byli juz swietni Polscy sportowcy ktorym jednak kasa szybko z mozgu wode sodowa zrobila... Pozdtawiam ETomek |
Armani01 | 2006-03-13 14:16:49 Dobra pass ... widocznie mamy inne info ... ... ja tam nie byłem na miejscu ... opieram się na doniesieniach TV4 ... i stronkach www.bmw-sauber-f1.com oraz www.formula1.com
TU masz info na temat pogody ... z samego źródła ... 25 C ... (nie 22 jak podawała TV4 ... ale tragedii nie ma ... co innego z piaskiem ... ) Tak bardzo podkreślasz, że wszystko wiesz na temat F1 ... i wszystko oglądasz ... ja może nie wszystko ale lubię F1 ... ale NA PEWNO nie zabieram się za dyskusje nie mając informacji i wiedzy na temat na który dyskutuję ...
Nie bardzo rozumiem co to ma znaczyć ... ?? ... jeśli chodzi Ci o inne wyższe osiągi ... to się nie zgadzam (wszystkie bolidy są testowane przy takich samych ustawieniach silnika ... BO INACZEJ NIE BYŁO BY SENSU TESTOWAĆ !! ... natomiast inne zmienne takie jak nastawy zawieszenia opony czy chociażby ilość paliwa ulegają zmianie ... jeśli natomiast mówisz, że Kubica może jechać na treningu bardziej agresywnie ... ostrzej niż w wyścigu to trochę mnie to dziwi .... bo jeśli chodzi Ci o niebezpieczeństwo "przekręcenia silnika (przekraczając określoną liczbę obrotów) to istnieje coś takiego jak odciecie (ogranicznik w elektronice) który temu zapobiega ... jeśli np. o piasek .... to piasek tak samo szkodzi silnikowi który jedzie na 80 % możliwości jak temu co jedzie na 95% ... Ale dobra koniec dyskusji ... każdy z nas ma trochę racji i trochę sie myli ... dobra ... taki kompromis proponuję ... |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2006-03-13 21:15:25 oj kolego ... ja tam nie popuszcze... bo wiem ze mam racje... i uwierz ze moja wiedza na akurat ten temat jest baaaaaardzo obszerna... takze odpusc sobie... poczytaj fachowa literature... i potem pisz posty...
co do tych identycznych ustawien silnika to ... to akurat nie moj cytacick przytoczyles...ale... tego to nie mozesz wiedziec gdyz chwila moment i juz kierowcy jada na innej mieszance paliwowej i mocniej moga krecic... co do tego piasku... to... silnik krecony mocniej potrzebuje wiecej chlodzenia to logiczne chyba... dlatego na takei wyscigi stosuje sie calkowicie poprzerabiane doloty oraz inne wynalazki ... a nie chce mi sie juz pisac... juz czekam na kontre
ETomek |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-03-14 01:26:57 Zluzujcie zwieracze
Szczególnie Armani |
Armani01 | 2006-03-14 02:04:13
Gdzie popełniłem błędy, że odsyłasz mnie do fachowej literatury ... pokaż (zacytuj mi fragmenty) ... w których nie mówię prawdy ... (wiedzę swoją opieram na stronkach wymienionych w niższym poście i tejże TV ... i wszystko co piszę jest zgodne z tym co dowiedziałem się stamtąd ... ... p.s. wskaż mi jakąś fachową literature z której korzystasz ... ... jak w ogóle możesz oceniać pod względem znania się lub nie na F1 tak uznaniowe zagadnienia jak np. to czy Kubica jechał na maxa ... czy też nie ... czy Massa jest dobry czy nie ... czy trening nie ma znaczenia dla wyścigu czy też ma .... pozostałe informacje mam ze znanych źródeł (przeze mnie już wymienianych) ... także nie sądzę żeby były nieprawdziwe . ... Zachowujesz się jakbyś co najmniej brał osobiscie udział w każdym GP ... i realizował/tworzył taktykę na dany wyścig dla teamów.
bo ta odpowiedź nie była do Ciebie ... oczywiście nie mogę tego wiedzieć !!!!! to naturalne tak samo jak ty nie możesz wiedzieć tego czy dany kierowca w dany wyścigu oszczędzał silnik czy też jechał na maxa nie zważając na niebezpieczeństwo jego zniszczenia ... p.s. jakoś nie sądzę żeby kierowca walczący o punkty czy też 1 miejsce zastanawiał się co z silnikiem ... "gdyz chwila moment i juz kierowcy jada na innej mieszance paliwowej i mocniej moga krecic... " ... tego zdania wogóle nie rozumiem ??
Zgadzam się ...
P.s. To mój ostatni post w tej dyskusji ... bo jest ona bezowocna ... proszę Cię tylko żebyś uszanował moją wiedzę .... jaka by ona nie była w temacie F1 ... i nie podkreślał na każdym kroku swojej wyższości i mądrości ... nad moją biedną "psełdo" wiedzą ... DZIĘKUJĘ ... Kolejne moje posty będą TYLKO merytoryczne ... oceniające Roberta i jego dalsze zmagania ... p.s. Zoltar ... dlaczego SZCZEGÓLNIE JA
|