MotoNews.pl

Problem z wskaźnikiem chłodzenia e34 525 TDS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Od niedawna mam 525 TDS przebieg - 230 tys. km. i dopiero go poznaję (to jest pierwsze moje BMW i pierwszy diesel). Proszę o informację jak powinien zachowywać się wskaźnik temperatury. Opiszę wskaźnik, żeby wiadomo było jak ja go widzę - wskaźnik ma 5 kresek, i 4 pola, 1 z niebieskim i 4 z czerwonym. Przez parę dni wskazówka była pośrodku, dzisiaj wieczorem (jest po deszczu, trochę chłodno) zauważyłem że przy stałej jeździe przy 2 tys. obr. wskazówka spada mi do poziomu - trochę nad 2 kreską (2 pole), później jak przyśpieszyłem to wróciła do połowy wskaźnika, na postoju też utrzymuje się na połowie i przez te parę poprzednich dni była cały czas na połowie, ale nie było tak chłodno jak dzisiaj, więc jak to zauważyłem to się trochę zaniepokoiłem, bo co to będzie zimą.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Ma byc na srodku +/- jeden mm

Cytat:
2006-05-23 22:15:18, mibhell pisze:
Ma byc na srodku +/- jeden mm

To znaczy, że wszystko OK

Witam.
Jednak mam wrażenie, że jest coś nie tak. Dzisiaj jest ciepło i na 3 biegu przy 2 tys. obr. przy prędkości 60 km/h na odległości zaledwie ok. 600 metrów wskaźnik temperatury opadł do 1/3 drugiego pola, wcześniej też tak jeździłem i tych objawów nie miałem, po otwarciu maski zauważyłem, że z pod chłodnicy wysunął się spory kawałek cienkiej korkowej płachty (przy kupnie nic takiego nie zauważyłem, a silnik też oglądałem). W poprzednim samochodzie jak miałem problemy z dogrzaniem silnika to musiałem wymienić termostat. Proszę o odpowiedź na mój problem lub brak problemu.
Pozdrawiam

Cytat:
2006-05-23 22:32:06, Pioas pisze:
To znaczy, że wszystko OK

To znaczy ze ma byc na srodku +/- 1 mm

Chyba już znalazłem rozwiązanie mojego problemu (dzięki przeglądarce), przypuszczam, że to termostat, już pędzę do sklepu żeby go kupić i może w weekend wymienię.
Pozdrawiam