| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2006-02-13 13:14:43 Mam problem ze sprzęgłem...
Zaczęła haczyć skrzynia biegów, sądziłem, że to problem związany z mrozem, że olej gęstnieje itp. Ale zajrzałem do zbiorniczka z płynem hydraulicznym i okazało się, że jest pusty . Płyn dolewałem na początku grudnia. Wycieku nigdzie nie widać. Może się wylał w samym sprzęgle??? Sprzęgło bierze na samym dole (po wywaleniu dywanika..), co wyklucza jakiekolwiek szybkie zmiany biegów, bo kończy się to zgrzytem... Dolałem płynu i teraz go nie ubywa! Czy to możliwe, że uszkodziłem sprzęgło jeźdźąc bez płynu hydraulicznego? Nie mam ze sobą książki Ossowskiego, Prosze o pomoc i sprawdzenie co w problemach ze sprzęgłem trzeba zrobić i jak wyregulować, żeby włączało się wyżej? Mam wrażenie, że na początek wystarczy regulacja. [ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2006-02-13 14:00:42 ] [ powód edycji: korekta tytulu ] |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-02-13 13:21:34 Układ ci się zapowietrzył poprostu. Musisz go odpowietrzyć i zobacz, może na samym dole przy wysprzeglniku jest mokro i tam może lecieć. Takie sa moje wnioski na odległość. Miałem podobnie, aięc stawiam właśnie na to. |
1Bobo SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 `96 1.7i :) Warszawa | 2006-02-13 13:45:25 Wysprzeglik sie mi zdarza ze puszcza z gumy ( tam na dole co jest ta sprezynka zamocowana na nim). Na poczatku zalezy od temperatury itp.. az nagle sie rozpada i puszcza caly czas.
U mnie juz ze 2-3 razy bylo to zmieniane. Zawsze dokladnie tak jak opisujesz nagle znika plyn, pozniej jest ok a pozniej znowu wylatuje i na ogol juz pozniej sie rozpada i sie leje. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-02-13 14:44:20 a nie bedzie to wina pompy? Moze nie daje cisnienia nalezytego? No, ale to wyjdzie po odpowietrzeniu. |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2006-02-13 15:12:11 Pytanie: Jak odpowietrzyć? Czy samym pompowaniem pedała?
Czy jest gdzieś jakaś śrubka ? |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-02-13 15:47:08
Czesc, Postepujesz jak przy odpowietrzaniu hamulcow. Czyli pompujesz sprzegło i popuszczasz odpowietrznik, ktory znajaduje sie na wysprzeglniku - dojście średnie. Jak odpowietrznik nie bedzie chciał puścić to polecam ci próbowac odkrecić elastyczny przewód przy wysprzeglniku - ja tak kiedyś zrobiłem i o dziwo chodziło wszystko cacy. Adaś - padnięta pompa reaguje zupełnie inaczej - pedał poprostu wpada w podłogę. |
adasiek_w Lada 2107 Bielsk Podlaski | 2006-02-13 16:05:57 A padnięta pompa objawia się rzeczywiście wchodzeniem pedała w podłogę z uczuciem jakby wchodził w masło |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2006-02-13 16:28:49
Dzięki za opis...Nie będzie łatwo dorwać tu jakiś kanał... |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-02-13 17:08:47 Ee pierdoly
Klucz numer 8 zdaje sie albo 10 siegasz -reka [pod maska na gumowy waz ktory idzie do silownika przy skrzyni - od zbiorniczka jedziesz reka po gumolcu - az trafiasz na silownik. Patrzysz i szukasz kapturka gumowego ktory powinien znajdowac sie na odpowietrzniku - sciagasz kapturek i odpowietrznik na wierzchu. Zakladasz klucz, lejsz plyn do pelna - pompujesz pedalem sprzegla - najlepiej jak ktos drugi jest. Ty pompujesz np.3 razy, i trzymasz pedal w podlodze, a ktos odkreca odpowiertrznik, psyknie pewnie, zakreca - a ktos znow pompuje. Jesli po 2 razach pedal nie zacznie stawiac wiekszego oporu to : -odkrecasz odpowietrznik, pompujesz pedalem do puki nie zacznie pluc plynem z niego, jak juz "plunie" to trzymasz pedal w podlodze a ktos dokreca odpowietrznik. POzniej pompujesz ze 3 razy, trzymasz, ktos odkreca - pedal byc moze deczko spadnie,dokrecic, i znow, jak juz bedzie samym plynem plul to zakrecasz, pompujesz i gotowe
Aby uniknac plucia odpowietrznika mozna zalozyc na niego rurke i skierowac strumien w bezpieczne miejsce. Wkladanie rurki do butelki z plynem, hmm tez mozna ale na ogol nie widac nic wtedy. Jesli miales podczas remontu wymieniany tzw wyprzeglik =pompe pomocnicza = silownik hydr. sprzegla, to najprawdopodobniej jest czasniety i puszcza plyn. "Sprzeglu"na 99,99% nic sie nie stalo. Jelsi operacja odpowietrzania nic nie dala, wyciekow bokiem nie ma, to znaczyc moze ze albo sie poluzowaly nakretki na "bolcu" silownika ktory pcha ramie sprzegla, i jest zle wyregulowane, albo mogl sie w polowie ten "bolec" zlamac i z tad zle odlaczanie skrzyni sprzeglem. Sprawdz jeszcze czy przy samym tym bolcu ktory popycha ramie sprzegla nie ma wyciekow - albo wstawic lapsko pod niego od strony maski(noo pod maska) albo trzeba wlazic pod auto. Nie jest to nic groznego, ja tak na wegrzech mialem, sama operacja odpowietrzania to jakies 5-10 minut. gorzej jak silownik puszcza ciurkiem. Jesli masz stary silownik, przepuszcza, a gladz jego cylindra nie ma rys glebokich to zmien tylko uszczelki, nie zmieniaj silownika na "oryginala" bo to jeszcze gorszy syf. MOj przed wegrami byl nowy wstawiony, a juz na wegry nei dojechalem - najpierw sprzeglo bylo tylko w podlodze, a pozniej wcale
Powodzenia |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-02-13 21:06:08 Tak jak pisze Flesz - kanał nie potrzebny. Chociaż wtedy zobaczyłbyś czy nie cieknie z wysprzeglnika. Jak z dostapnoscia czesci w Szewcji? W razie co wal jak w dym pomożemy. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-02-14 13:31:02 Mowimy o sprzegle - naogol sprzeglo zawsze jest w podlodze przy wcisnieciu !
A to ze nie wraca to znaczy ze byc moze nie ma sprezyny ktora cofa ramie sprzegla. Albo "bolec" ktory pcha ramie sprzegla jest krzywy. A to ze nie psika plynem po odkreceniu, to albo go nie ma, albo nie ma cisnienia - moze odkrecic go i popompowac - ludzie ja nie jestem wrozka ![]() |
simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2006-02-16 13:56:35 Kamil, jeśli nie wraca pedał,to może to być wszystko.U mnie np. miałem takie hocki,że po uruchomieniu auta pedał sprzęgła zostawał w podłodze i nie wracał.Podciągałem go nogą i przez pewien czas działał.Ale podczas jazdy potrafił stracić sprężystość i przy próbie wysprzęglenia zostawał w podłodze.Pojechałem do majstra-stwierdził że to wysprzęglik.Wymienił mi go razem z płynem i miało być dobrze,a;le po jakiś 100km wróciły poprzednie objawy.Kolejny serwis wymienił mi przewód elastyczny (zdziwili się,że na takim jeździłem) i pompkę sprzęgła.Oczywiście razem z płynem.Teraz sprzęgiełko chodzi leciutko,jak w nówce,i nie ma żadnych problemów.Wg panów fachowców winę za cały stan ponosiła pompka,w której szlag trafił tłoczek.That's all,folks |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-02-16 22:32:56 a umnie puscił wysprzeglnik ale z racji dbałosci o samochód przez porzedniego własciciela wymieniłem cały układ pompka +wysprzeglnik +przewody.Koszt niecałe 100zł a działa tak jak powinno |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2006-02-24 19:38:19 Problem zdiagnozowany, część kupiona (wysprzęglik, po tutejszemu slavcylinder ) . Produkcji włoskiej , tak przynajmniej jest na pudełku. Cena ....na polskie 200PLN Teraz szukam taniego fachmana |
luk250 krosno | 2006-02-24 19:47:42 Cena tego wysprzeglika jak z kosmosu u mnie w krosnie ok 25 zł
a pompa chamulcowa 40 zł |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2006-02-24 22:03:25
Pewnie , że to kosmos...ale włoska Nie wiem, czy mamy w klubie jakiś włoski wysprzęglik? Wiesz , trzeba zawsze widzieć jasne strony życia |