MotoNews.pl

Byłam u mechanika klimy wlali kontrast (40 zł), odgrzybianie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Byłam u mechanika klimy wlali kontrast (40 zł), odgrzybianie (50 zł niby za ładne oczy, bo ponoć 100 zł jest normalnie), 20 zł za olej. Uprzedziłam, że jest nieszczelnośc bo wcześniej mąż pojechał do znajomego i wpóścił do klimy azot 11 bar i przez noc uleciało wszystko. Konsultant tej stacji obsługi, namówił mnie na te wydatki bo przez to ponoć będę miała pewnośc że to skraplacz jest dziurawy na 90 %, i wykluczy się 10% pozostałych przyczyn. Czynnik nabili ale nie wzięli za czynnik pieniędzy. Przez zimę klima nie działała. Czy teraz wystarczy kupić skraplacz wymienić i nabić czynnik ? Czy dodatkowo filtr osusacza wymienić ? Czy wlany olej coś dał (konserwacja itp) czy też wyleciał on razem z czynnikiem przez dziurę w skraplaczu ? Naciągnęli mnie niepotrzebnie na wydatek 110 zł ? Teraz gdy wlali kontrast to mechanik który będzie wymieniał skraplacz - ustali również czy w innych częściach nie ma wycieku ? czy też kontrast też już uleciał. KOntrast widziany jest w lampie ultrafiolet ? Jak długo można jeszcze sprawdzać wycieki gdy był kontrast wlany (tydzień, miesiąc rok ?) Ile kosztuje skraplacz i filtr osusacza ?

Chcę dodać że oczywiście odkryto dziurę w skraplaczu i to tam gdzie tut. klubowicz przewidywał (w wyszukiwarce przeczytałam posty) czyli dolny prawy róg skraplacza. Ile kosztuje robocizna przy wymianie skraplacza na nowy wraz z wymianą filtra osusacza ? Czy w jedno popołudnie mi to zrobią ?

W tamtym roku jak sie dowiadywałem (w Szczecinie) to skraplacz około 400zł kosztował + 200 nabicie i 100 robocizna. Mysle ,że ceny za bardzo sie nie pozmieniały. Co do reszty to może inni sie wypowiedzą-ja poprzestałem tylko na orientowaniu się w cenach, miałem robić klime ale niestety padł mi modół zapłonowy i zabrakło funduszy na reanimacje "lodówki".

[ wiadomość edytowana przez: 79adam79 dnia 2006-05-23 04:42:26 ]

Ogólnie ceny usług serwisowych przy klimie, są b. zawyżone. Szczególnie koszt nabicia klimy za który serwisy inkasuja 160-200zł. woła o pomstę do nieba, bo calkowite koszty to 1/3 - 1/4 ceny. No ale serwisy też muszą z czegoś żyć, niestety(dla nas) .
Jeżeli nie było dużej dziury i nie wlewała się woda do instalacji klimy, to osuszacza nie trzeba wymieniać, chyba, że jest uszkodzony mechanicznie.

A brat ojcu dobił przewracając do góry dnem butlę z gazem z zamocowaną odpowiednią końcówką. Ogólnie za friko. A gdyby liczyć na pieniądze to nie wychodzi nawet 10 zł.

Witam. Na początek odnośnie barwnika.Wpuszczenie barwnika generalnie stosuje tylko 1 raz.Nie ma już możliwości wypłukania czynnika z układu.WIęc raczej nie ma sposobu że barwnik gdzieś zniknie.
Skraplacz w zależności od firmy kosztuje od 350zł do 800zł.Osuszacz kosztuje ok.350zł.(Autoparts).
Co prawda teoretycznie co ileś lat należy osuszacz wymienić,ale nie spotkałem się,żeby ktoś wymieniał ot tak sobie.

mnie też czeka robota przy klimi e, ale najpierwej spręzynki i hamulce, rzeczywiście koszt freonu R 134a jest stosunkowo niewielkli porównując do ceny jaką sobie za to liczą , chyba możnaby w tej cenie kupić nawet manometry żeby samemu dobrze nabić... ale to już inna para kaloszy,
a tak wtemacie będą c, to gdzie w gdańsku można klime zrobić tanio i w miare dobrze??

Witam.
Miesiąc temu byłem na generalnym przeglądzie klimy, tj: wymiana osuszacza(260 pln), odgrzybianie( 50 pln) i koszty robocizny, w sumie wyszło 360 pln.

Marzenkachilsz Ty się skontaktuj z ANDI_kiem ze Szczecina. On ostatnio bawił się w sprawy klimatyzacyjne, więc jest świezy w wiadomości jak bułeczka maślana

Cytat:
rzeczywiście koszt freonu R 134a jest stosunkowo niewielkli porównując do ceny jaką sobie za to liczą , chyba możnaby w tej cenie kupić nawet manometry żeby samemu dobrze nabić...

Cena czynnika ziębniczego R134a dla dużego odbiorcy to 32zł/kg netto .
A zważywszy na to, ze na całkowite nabicie klimy w Espero wchodzi zdaje się 0,8kg to wychodzi ok 32 zł brutto.

Cytat:
2006-05-23 11:03:25, tommi-j pisze:
to wychodzi ok 32 zł brutto.

Na całkowite nabicie. A klimowe serwisy zwykle tylko dobijają (nie dotyczy espero brakującą ilość liczoną w dekagramach, co kosztowało ostatnio (3 lata wstecz) ojca 150 zł

a tak w ogole to ile czynnika wchodzi do klimy do espero...chyba niecały kilogram co??

Cytat:
2006-05-23 13:13:12, Petersen pisze:
a tak w ogole to ile czynnika wchodzi do klimy do espero

tommi-j napisał.

FAKT, NIE ZAUWAZYLEM

Ja odgrzybiam u siebie w pracy metoda ultradzwiekowa, tzn takim urzadzeniem mniej wiecej wielkosci żelazka, gdzie do srodka wlewa sie specjalny preparat i wstawia owe urzadzenie do wnetrza auta. Wlacza sie obieg zamkniety w aucie i wentylator (nie wlacza klimy) i urzadzonko rozpyla ten płyn i rozbija ultradzwiekami i po 10 min klima juz jest wyczyszczona - koszt ok 80 zł, plusem jest ze w autach z filtrem przeciwpyłkowym nie trzeba go zmieniac (chociaz sie zaleca)

Właśnie jestem na etapie naprawy klimy--kupilem nowy skraplacz(280pln) i może jeszcze w tym tygodniu podjadę napełnić układ.A ceny są bardzo rozpięte--więc zanim ktoś zacznie robić klimę niech się dobrze rozpyta
W Krakowie najtansze nabijanie 120pln,sprawdzenie szczelnosci 20pln(to co udało mi się ustalic).

280zł za nowy skraplacz?

No,no gratuluję.

GDZIE!!!!!!

Pozdrawiam!

Cytat:
2006-05-23 02:33:30, Marzenkachilsz pisze:
Chcę dodać że oczywiście odkryto dziurę w skraplaczu i to tam gdzie tut. klubowicz przewidywał (w wyszukiwarce przeczytałam posty) czyli dolny prawy róg skraplacza. Ile kosztuje robocizna przy wymianie skraplacza na nowy wraz z wymianą filtra osusacza ? Czy w jedno popołudnie mi to zrobią ?

U jakiego mechanika byłaś(tzn gdzie)??

Cytat:
2006-05-23 23:04:46, Pepton pisze:
U jakiego mechanika byłaś(tzn gdzie)??

Katowice Deloch a znasz lepsze miejsca na Śląsku bo ja przypadkowo do Delocha na Gliwickiej zobaczyłam napis i wjechałam gdzie na Śląsku jest naj lepszy i stosunkowo tani serwis klimy ?

Cytat:
2006-05-23 22:44:46, Padre_cornelone pisze:
280zł za nowy skraplacz? No,no gratuluję. GDZIE!!!!!! Pozdrawiam!

Kupiłem go w Krakowie na ulicy.....zapomniałem,muszę sprawdzić na planie miasta,jak ktoś chce niech da znać to poszukam.Jest to niestety zamiennik,ale nowe zawsze nowe(używki chodzą po 150 zeta i nie wiadomo co się kupuje).Z tego co widziałem gosciu zamówił tą chłodnicę w hurtowni admar(tak pisało na paczce).Oczywiście dostałem fv i ponoć dają gwarancję...A chłodnica była napełniona sprężonym powietrzem,jak odkręciłem korki zabezpieczające to uciekło-napełniają pewnie dla pewnosci że nie uległa uszkodzeniu w transporcie...

Cytat:
2006-05-23 09:19:22, Witolo pisze:
Witam. Miesiąc temu byłem na generalnym przeglądzie klimy, tj: wymiana osuszacza(260 pln), odgrzybianie( 50 pln) i koszty robocizny, w sumie wyszło 360 pln.

Żeby wymienić oszuszacz trzeba otworzyć układ wypuścić gaz i na zakończenie po wymianie nabić klime gazem ? Jeśli tak to 260 zł jak byś mógł to rozłóz na cżęści składowe ile za sam filtr osuszacza, ile za wymianę ile za ponowne nabicie ?