MotoNews.pl
3 Uniden 510xl + midland 18-244 (coś powariowało) (148563/171) - PT

Uniden 510xl + midland 18-244 (coś powariowało)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam problem z zestawem uniden 510xl + midland 18-244.

Sprawa wygląda tak; od jakiś 6 miesięcy wszystko działało cacy, antenka zbierała na tyle ile mnie wystarczało ok 5-8 kilometrów w porywach, aż do dzisiejszego dnia gdy wszystko zaczęło wariować.
Łapie jakiś bełkot od czasu do czasu coś podobnego do ludzkiej mowy, próbowałem regulować squeelechem ale przy każdej konfiguracji działa podobnie. Przy zmianie na inne kanały jest podobnie, a w okolicach 29kanału słychac jakieś niemieckie tudzież rosyjskie rozmowy (również ostro zakłócone). Gdy próbuję nadawać świecą się wszystkie 4 diody i czerwona na końcu.
Ogólnie coś strasznie powariowało moje radio, dodam że stało się to z dnia na dzień nic nie było grzebane przy ustawieniu anteny.

Czy moja antena nadaje się już na śmietnik czy ponowne strojenie coś pomoże? Co jest przyczyna tej sytuacji

od jakiegos czsu jest tzw PROPAGACJA, mozesz z mobila zrobic lacznosc z wlochami na ten przyklad

pomysl ile smiecia zbiera mi antena 1,5 m - non stop ruskich i wlochow slychac

Przyczyn może być wiele (np. propagacja - gdy walnęło w Czarnobylu to koledzy gadali z całą Polską po przyziemnej), Czasem uszkodzenie przewodu antenowego może spowodować zakłucenia odbioru.

Cytat:
2006-06-03 22:11:40, JerryP pisze:
Przyczyn może być wiele (np. propagacja - gdy walnęło w Czarnobylu to koledzy gadali z całą Polską po przyziemnej), Czasem uszkodzenie przewodu antenowego może spowodować zakłucenia odbioru.

cytat:"Aktywność plam słonecznych zmienia się w średnim cyklu co 11 lat.Maksima zawierają się dla R=50-150 i trwają przez kilka lat(w latach 1982,1983 liczba R wynosiła ponad 200)".Policzcie sobie 11-to letnie cykle a odpowiedź nasunie się sama.Jednym słowem nic nie zwariowało.Stawiać anteny bazowe i robić DX-y. 73