Co najpierw gumy czy drążek stabilizatora?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie
chyba mi cos stuka na dołkach i mysle ze to gumy stabilizatora. Pytanie tylko czy jak owe gumy sie posypią to za tym może poleciec lacznik staba? Wiadomo gumy 12 zeta za sztukę, drążki droższe. Tylko czy nastepstwem zaniedbania wymiany gum jest wyrobienie tego lacznika? A moze na odwrot? Kto z Was wymienił gumy i jakie efekty słuchowe po wymianie sa? Troche irytuje mnie to tukotanie. Po niedzieli zasówam na wymiane i odrazu machne osłony przegubów, moze tarcze i olej ufff znów sie posypie kasa

[ wiadomość edytowana przez: Horhe dnia 2006-05-24 17:44:37 ]

Mi tez stukało jeszcze zimą. wymieniłem jedną dume na lewym kole bo tylko ona była zyrobiona. Za 2 gumi zapłaciłem nie 12zł za szt. tylko 7zł za 2(inter cars) efekt jak reka odjoł. Cisza spokój. Gdzieś na formu jest sposub wymiany wraz z foto relacją. Nie jest to takie ciężkie jak się wydaje.

Wymien i jedno i drugie.

Do wymiany gum na stabilizatorze potrzebujesz odkrecic lacznik - jesli bedzie mial juz dosyc moze sie rozsypac podczas rozkrecania.. mi wlasnie tak skubaniec zrobil

Poswiec 1 dzien na wymiane i uzyskasz bloga cisze

Po za tym stukac rownie dobrze moga tuleje gumowo-metalowe na wahaczach.. :/

Cytat:
2006-05-24 17:57:58, retrospect pisze:
Po za tym stukac rownie dobrze moga tuleje gumowo-metalowe na wahaczach.. :/

ała

Cytat:
2006-05-24 18:06:42, Horhe pisze:
ała

oj tak.. aua.. wymienialem prawa strone.. bez prasy nie podchodz

ja powiem tak zabieg nie drogi i polecam oba naraz i gumu i łaczniki. A pozatym jesli gumy sa wybite to łaczniki tez juz swoje dostały

ja wymieniałem 1 łącznik i 2 gumy... jeden łacznik sie posypał jak go wyciągałem... a tyle mi stukało i z 3 miechy nie wiedziałem co

A z tymi tulejami wachaczy to sie bym zastanowił... Ja wymieniłem mając wybity cały przód (2 przednie i 2 tylne na przednim zawieszeniu), tylko dlatego, że podczas włączania turbo, auto mi skręcało w lewo a kiera w prawo lub na odwrót. Nic nie stukało, nie pukało. Koszt za tuleje to 15PLN od szt. a wymiana od strony +/- 50 PLN czyli całość 160 PLN, jak chce Ci sie samemu dłubać to ok, ja bym sie nie podejmował, bo tulejki i obejmy sie tak zapiekły, że ni cholery ich wyciągnąć nie szło, a jak gość odkręcał sworznie i wachacze to ukręcał śruby.. starość nie radość;P

Co do łączników i gum to lepiej i to i to, ktoś mądrze napisał z kolegów, jak gumy są wybite to łączniki też swoje oberwały.

Duchu -> wd40 co 2-3h na dzien przed dlubanina i pieknie sie odkreca

Cytat:
2006-05-24 20:09:50, retrospect pisze:
Duchu -> wd40 co 2-3h na dzien przed dlubanina i pieknie sie odkreca

A próbował panie kolego próbował, bez tego nawet nie podchodził Widocznie psikał w przeciwną stronę;P Ale problem generalnie jest z wyciągnięciem zużytych tulejek wraz z obejmami z wachacza... nie jest natomiast kłopotem zamontować nowe jak sie ma takie ciekawe urządzonko;P nawet nie wiem jak sie zwało, ale troche hydrauliki w nim siedziało;P..

[ wiadomość edytowana przez: Duchu dnia 2006-05-24 20:18:35 ]

Cytat:
2006-05-24 20:17:07, Duchu pisze:
A próbował panie kolego próbował, bez tego nawet nie podchodził Widocznie psikał w przeciwną stronę;P

calkiem mozliwe

Cytat:
Ale problem generalnie jest z wyciągnięciem zużytych tulejek wraz z obejmami z wachacza...

no.. niezla jazda..

Cytat:
nie jest natomiast kłopotem zamontować nowe jak sie ma takie ciekawe urządzonko;P nawet nie wiem jak sie zwało, ale troche hydrauliki w nim siedziało;P..

Prasa sie to nazywa a w domowych (garazowych) warunkach mozna zastapic ja duuuzym imadlem

Cytat:
2006-05-24 20:25:52, retrospect pisze:
Prasa sie to nazywa a w domowych (garazowych) warunkach mozna zastapic ja duuuzym imadlem

O właśnie

Gdzie można kupić gumy stabilizatora w takich cenach, na allegro nie ma, w znanym sklepie internetowym po 30 kilka złotych / szt. ! Lekka przesada.

Chcesz to Ci kupie i wyśle, przelejesz mi kase na konto.

Cytat:
2006-05-24 22:06:41, jerico pisze:
Gdzie można kupić gumy stabilizatora w takich cenach, na allegro nie ma, w znanym sklepie internetowym po 30 kilka złotych / szt. ! Lekka przesada.

np tu

Oryginal: 26.50 zł
Zamiennik: 13.00 zł

Cytat:
2006-05-24 22:11:41, retrospect pisze:
np tu Oryginal: 26.50 zł Zamiennik: 13.00 zł

OK thx, niech będzie zamiennik ...

Cytat:
2006-05-24 22:15:21, jerico pisze:
OK thx, niech będzie zamiennik ...

3ktroy wytrzyma 3 razy krucej.
Dojscie do wymiany jest takie fajne,ze wolalbym zaplacic 26zl za szt ale oryginal-aby zrobic raz a dobrze

Cytat:
2006-05-24 22:20:51, Seba pisze:
3ktroy wytrzyma 3 razy krucej. Dojscie do wymiany jest takie fajne,ze wolalbym zaplacic 26zl za szt ale oryginal-aby zrobic raz a dobrze

ok przekonałeś mnie

Seba madrze gada. dac mu .

Przygotuj sie na 2h roboty i mnostwo straconych nerwow..

a ja mam zamienniki odkąd pamiętam, wymieniłem komplet tylko dlatego, że zawisłem na krawężniku w szczecinie i nie mogłem ani do przodu ani do tyłu... to sie wyszarpałem i wyskoczyły tuleje.. a tak to loozik piknie sie sprawowały... kwestja gustu i finansów;]