| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-29 11:53:52
Śmieszne dla ciebie - mniej dla tamtego kierowcy
Gdybyś ty przywalił w tył tico - uszkodzenia byłyby odwrotne - tzn ty miałbyś rozwalony przód,a tico obdrapanyu zderzak. Dzieje się tak, gdyż kiedy ty hamowałeś tył esperaka się podniósł, a w hamującym za tobą tico przód się obniżył. W efekcie tico wpasowało się miękkimi strukturami przodu pod twój stosunkowo twardszy zderzak. Poza tym być może masz pogięte/roztrzaskane elementy wzmacniające wewnątrz zderzaka. Nie widać tego i w sumie w niczym to nie przeszkadza. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-29 12:01:20 TAk przy okazji - na tv4 wczoraj wieczorem widziałem program "drogówka". POkazali kolizję ciemnozielonego esperaka z lanosem - esperakiem kierował jakiś młody człowiek, a jego pasażerowie to kobieta i dwójka dzieci. Zdarzenie mialo miejsce w okolocach zdaje się Kutna, a ponieważ kierowca był młody pomyślałem sobie, że to może ktoś od nas?
Na szczęście ludzie nie ucierpieli. |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2006-05-29 13:42:23 Ojoj tam Robert (Batmanie jeden ), coś Ty taki zasadniczy. Mógł się gość patrzeć przed siebie a nie na wypadek.
Ja zresztą też przed chwilunią miałam ciekawą przygodę. Siedze w biurze a auto mam zaparkowane po drugiej stronie ulicy i spoglądam czasem na niego. I nagle słyszę takie łup i trach łania plastiku. Patrzę a tu sobie pan z audi swoją dupą wjechał w mój przedni zderzak no i oczywiście połamał mi ramkę i zagął teblicę rej. Wyszłam do Pana i szybko ustaliliśmy kwotę jaką powinien mi zwrócić za szkody. Żeby było zabawniej kierowcy pomagał wykierować wóz kolega, który w rezultacie wymanewrował gościa na moją ramkę. |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2006-05-29 13:48:29 ehehehhehehe.... jaja jak berety można powiedzieć |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2006-05-29 14:53:43 Jak już mowa o śmiesznych zdarzeniach to w ubiegłą sobotę jak wróciliśmy z Kamila z imprezy podjeżdzając pod dom stwierdziła że już to radio całkowicie przestało grać nawet CD.
Stwierdziłem że sprawdzę siadłem bokiem na siedzeniu przekręciłem kluczyk i AUTO ruszyło !! ( Samozapłon )
ciemno jak w dupie ja nogi na zewnątrz, szarpnąłem za ręczny ale nie pomogło jak włożyłem nogi i przycisnąłem hamulec to już byłem na bramie z garażu. Koszty ramka rejestracji i kilka nitów oraz godzina prostowania bramy .
Raffsa |
Karol13 Member Klubu Espero Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2006-05-29 15:47:59 Ja dzisiaj miałem jazde na rodzie Kaponiera. jade sobie swoji pasem a tu jakis du%%% w sienie ładyje sie prosto na lewy moj przod udało sie na recznym wychamowac nie ma jak naped na tył (Fiacikiem jechałem). Esperot to wszyscy szanuja Gdyby nie to ze ojca ma w szpitalu i potrzeboje bąka to bym wjechał w siene i wezwał niebieskich... bo i tak pas przedni mam do remontu |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-29 16:33:56
Mój złomiak zawsze parkuje na biegu. |
AdamZuk NissanAlmera Białystok | 2006-05-29 16:53:56
Nissan w warsztacie , koszt naprawy ok.6 tys.zł z polisy sprawcy. |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2006-05-29 20:39:24
Zawsze zostawiam na biegu !! A po drugie już kiedyśmi się zdarzało że jak zgasiłem kluczykiem i przekręciłem spowrotem żeby radio grało to odpalał. Raffsa |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2006-05-29 21:38:00 Ja nigdy nie zostawiam na biegu, od tego jest hamulec postojowy (stąd wzięła się jego nazwa). Są różne szkoły, jak widać ta z zostawianiem biegu sprawiła kłopoty.
Swoją drogą jeśli zgasisz silnik i natychmiast przekręcisz kluczyk do pozycji OFF (tak aby grało radio) to kręcący się jeszcze silnik odpali, bo właśnie załączyłeś cewkę i pojawiła się iskra, a pompa paliwa pracuje. Ta prosta funkcjonalność pozwala na odpalenie samochodu "na pych" (choć tego się nie zaleca). |
Karol13 Member Klubu Espero Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2006-05-29 21:49:02
ja też zostawiam na biegu heh bo w baku nie mam ręcznego (działa jakoś dziwnie ostanio ) a esperaka tak zostawiam z przyzwyczajenia i nic mi sie nie wydarzyło, a radio na szczęście jest tak podłaczne ze działa bez kluczyka w stacyjce (ojciec o to zadbał, a w bąku tez tak sobie załozyłem ) |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-29 21:57:32 Chmmm... W złomiaku standardowo podłączone radio gra bez użycia kluczyka... więc coś skopane macie.
A co do hamulca ręcznego... Fajna sprawa, ale 100% pewność daje tylko bieg+hamulec, bo wiadomo jak te hamulce działają... a często nie działają, że o jesieni/zimie już nie wspomnę. Można zostawić auto na ręcznym i być zmuszonym czekać do najbliższej odwilży, albo rozpalać ognisko pod autem |
wacek99 Klubowy Weteran A8 4,2l Kraków | 2006-05-29 22:13:07
Ja stawiam na to drugie. Zresztą jest o tym kilka słów na stronie klubowej w dziale nadwozie. Z tego co wyczytałem nasze zderzaki są tak zaprojektowane żeby całkowicie absorbować uderzenia do 13km/h. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-05-29 22:16:14 nie ma czegoś takiego , jak ręczny , czy postojowy ( postojowy jest w ciężarówkach) w samochodzie osobowym jest hamulec AWARYJNY i jako taki należy go używać ,
nie iwem czy używający tylko ręcznego wiedzą op dwu rzeczach 1. zimą jak się go zaciąga to do wiosny
2. Ręczny zawsze trochę "odpuszcza" po kliku- kilkunastu minutach i już kilka osób się zdziwiło, jak samochód stał nie tam , gdzie go zostawiali |
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2006-05-29 22:37:35 Ręczny to popularna nazwa hamulca postojowego. W samochodach osobowych mamy hamulec postojowy spełniający zarazem funkcje hamulca awaryjnego, co jest dopuszczalne przez przepisy. W ciężarówkach jest tak samo, ale tam częściej możemy spotkać osobne hamulce postojowe i awaryjne.
A to niby dlaczego? Właściwie konserwowany hamulec "ręczny" działa w każdych warunkach. Używam tego hamulca zawsze i nigdy nie miałem problemów. To dotyczy mechanizmu hamulca bo czasem przymarzną szczęki do bębna i to jest niezależne od hamulca.
Dodajmy, niesprawny "ręczny". Przepisy wyraźnie precyzują na jakim spadku drogi (w %) ten hamulec ma utrzymać auto i sprawny hamulec spełnia to zadanie. Czasem słyszę jak kierowca ciężarówki twierdzi że na postoju puścił mu hamulec postojowy. Znając budowę tych układów twierdzę że nie ma takiej możliwości. Większość samochodów osobowych i dostawczych posiada tzw samoblokujące szczęki hamulcowe z tyłu (nie Espero) i im większy "nacisk obrotowy", tym większa siła docisku do bębna. |
Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2006-05-29 22:50:06
Hmmm....chyba jest wlasnie odwrotnie !! i radio dziala jak przekrecimy kluczyk i damy prad!! Jak ktos sobie przerobi oryg. instalacje to wtedy ma grajace radio bez kluczyka !! |
wacek99 Klubowy Weteran A8 4,2l Kraków | 2006-05-29 23:06:34
Tu żadnej instalacji nie trzeba przerabiać. W każdym samochodzie jest tak że na jednym przewodzie jest cały czas +12V a na drugim ewentualnie pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka ale to w niczym nie przeszkadza żeby tak podłączyć radio żeby grało bez kluczyka. Niektóre radia są nawet wyposażone w przełącznik trybu pracy albo mają możliwość połączenia żółtego przewodu (podczymanie pamięci) z czerwonym (zasilanie) bez potrzeby lutowania. |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-05-30 01:28:54
sprawdź wzmocnienie zderzaka... a konkretnie plastikową belkę pod poszyciem.... mi tez zimą truck wjechał w d...... rozwalił sobie migacz i ramkę rejestracji... u mnie z zewnątrz nic nie widać.. o 2mm podniósł się może zderzak.. ale jak wszedłem do kanalu to okazało się, ze plastikowa belka pod zdesiem jest w kawałkach....... niczemu to nie przeszkadza ale 700 zł z OC sprawcy wpadło do kieszeni |